kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, March 31, 2012

Trip To Hokkaido~Episode 5 (Soping2 Daiso)

Assalamualaikum...Salam sejahtera... Rasa malas betol nk update entry kali ni...Huhuh... Bukan apa, sejak semalam lagi menunggu kawan2 blogger update, tapi tak ramai pun yang online... Last sekali, nani pon malas juga nak update.. Tapi kalau dah stop update entry, pasni memang jadi makin malas pulak. So, kesimpulannya tak boleh malas2...Kene rajin2, ok!

Masa kat sana hari tu, ada juga usha2 barang2 bakery di sebuah shopping mall dekat2 sini... Harganya punyalah mahal, memang di luar kemampuan lah pendek kata...Jadi, nani tengok2, jeling2 jela barang2 kat situ.. Pastu teringat pulak pada acuan roti jala yang selalu Mak Long guna sampai demam2 buat roti jala. (hahah! cerita rekaan semata-mata). Tapi memang betul la Mak Long ada beli acuan tu. Siap bleh wat meniaga ko! Jadi, nani ada tanya Maira, anak Mak Long yang juga berada di Sapporo. Katanya, dia beli kat Daiso... Daiso je??? Hahah... Orang yang tinggal kat KL boleh la cakap macam tu. Orang yang tinggal kat Bukit Garam ni pendek kata boleh gila la kalo masuk Daiso kat Sapporo ni.

Ini antara barang2 yang nani sempat grab di sepanjang Daiso kat sini...Kalau ikutkan hati, banyak lagi yang nani nak angkut. Tapi, sebab on the way balik KL nanti, nani tak amik baggage. Takut terlebih muatan pulak naik Air Asia. Barang2 kat sini boleh dikatakan murah juga la sebab nani selalu convert YEN-RM kalau nak ambil pape. So far, harga dalam lingkungan 105 yen setiap satu. 

Benda ni yang paling ditunggu2... acuan silikon... Kalau kat Mesia punyelah mahal ni...Sekali jumpa kat sini, terus ambil! 

Ini pulak cake decorator... Hahah! Tak tahulah bile boleh buat kek ni... Tapi beli jela kan... Manelah tahu kot2 terlebih rajin pasni nak buat kek...

Haaaa....Inilah rupa acuan tu... Kalau di Jepun, diorang guna untuk letak mayonis, sos...Tapi orang Mesia ni kreatip... Benda ni pun boleh buat roti jala...

Ini pulak acuan pancake bentuk heart.. Huhuh... Ngengade kan?? Sebelum ni nani dah ada pan untuk pancake bentuk bintang. Saje nak tambah koleksi... Pasni boleh la makan telur mata bentuk lup2 pulak.

Ini pun best jugak! cutting board. Saiznya lebih kurang A3 kot...Memang besar..Kalau nak roll kulit karipap best guna ni... (itu pon tak tahu bile nak buat)

Ini lagi satu....Bamboo Mat untuk buat sushi...Hohoh....Ngengada lagik! Macam la rajin sangat nak menggulung sushi tu... Tapi tak kisah la...Sebab berkenan juga dengan senduk kayu yang kecik comey ni...

Ini pulak bento + teaspoon + cake fork.... Bila dah bawa balik bento ni ke rumah, baru perasan rupenye sebelum ni dah pernah beli bento kaler pink. Aiyyyaaak! Takpelah...Ngengade sangat kan....

Haaa....Ini t-shirt...Ada kawan kirim...Tapi yang ni takdelah kat Daiso...Saje nak tunjuk kot2 kawan tu terbaca blog nani kali ni...

Ini macam kedai runcit apa ntah. Cuma nak bagitau, walaupun barang2 display kat luar macam ni, takde pulak orang nak curi...hmmm...Best kan? Kesimpulannya, memang best shopping kat Daiso... Kalau datang lagi, konfem nak beli banyak2 lagi. Sebab segala keperluan rumah memang lengkap. Yela, kalau dah kedai sampai 5 tingkat....Ok, that's all....Dah lenguh leher ngadap lappy ni gara2 nak update entry...Nak terjah blog kawan2 pulak! C ya!

23 comments:

EmbunRosaliza said...

jeles tahap gaban bila tgk nani soping sakan kat daiso tu, rasa2nya mabuk tgk barang2 yg banyak tu n cangih mangih tu, tq nani berkongsi kat sini

nuwairani ismail said...

tula kak...kawan2 yang duk sapporo pon tak penah pegi daiso situ..bila nani nak pegi baru diorang bawa, sekali dengan diorg pon shopping banyak2...

Maira Anjami said...

nani..
maira tanya makcik.. nak beli jugak ke..
mestilah nak kan.. kalau murah.. hehe..
tunggu bila dah nak balik baru beli..

kasihredha said...

ai like soping soping
and ai really like soping kat daiso
tapi cuma di daiso damansara je

Secret Drifter said...

Daiso mmg ada kat Malaysia la...

tapi byk daiso kat sini..

KakAsma said...

Nani,

sakit mata sakit hati ku...alahai bestnyer kalau banyk duit kan..
dulu kalau akak soping kat sana macam nak angkut sume barang 2,tapi mass tu tak pandai lagi nak be,i belah barangan camgitu..biler nani nak pegi lagi..hehehhe ayat nak kirim ler tuh hahahaha..guaru yea

best laaa..

quinnie said...

bestnya nani..dah sampai daiso kat jepun nun...hehhehe..kita yg m'sia pun tak sampai lagik...huhuhu

pompuan kalau dah sampai kedai cam gini memang tak sah ler kalau tak membeli...hehehhe...besar ye kedai kat sana...wahhhh...rambang mata gitu..hehehhe

Wani said...

salam nani.. best syiokkk g shopping kat daiso nuh.. banyak betul barang bakery pergi borong .. heheh... alahai kalo nani p sana sekali lagi mau kirim jugak dekat nani tuh... teruja betol tengok barang2 nani beli haha...

Amie said...

Betul tu Nani, kalau tak rajin up-date lama-lama tak habis. Kak Amie pun sama, tahun lepas seluruh Pulau Jawa dijelajahi, macam2 ditemui dari Jakarta sampai Yogyakarta, punyalah banyak gambar, banyak tempat gtapi sebab kurang rajin... terbengkalai terbiar saja benda2 tu semua,

Mama Ann said...

Syok nya Nani..mama masuk kedai bakery kt KL ni pun dh lupa diri..macam2 nk beli...tu belum pegi Daiso lg..kalau pegi tk mau balik kot..

nuwairani ismail said...

haha! memang kene pegi tau! tak cukup duit takpe...leh window shopping je...at least kalo orang tanya, kite bleh cakap kite dah pegi daiso sapporo...memang besar! best sangat2 makcik! kalo org yg suke masak2 mcm kite ni tak pegi, rugi!

nuwairani ismail said...

kallo kat sabah, kota kinabalu je ada daiso...itu pon kene drive 6-7 jam dari kinabatangan...sementara ada peluang kat sana ni, bagus pegi sana...harga pon beza...

nuwairani ismail said...

memang la ada kat mesia...dahtu, awak ingat saya ni tinggal di tengah2 bandar KL ke...? haiiyyyya!

nuwairani ismail said...

nak kirim boleh je...tapi member tu lambat lagi la nak balik...bulan 8 baru balik...huhuh

nuwairani ismail said...

tula kak...kalo bawak beg besar, rasanya beratus2 duk spend duit kat situ aje...ini pon dah nak dekat seratus jugak habis...

nuwairani ismail said...

kalo nk kirim pape, gtau jela kak wani...boleh diuruskan juga tu...nani bukan ape, sebab kat sabah susah nak jumpa barang2 mcm ni..sekali jumpa, terus beli aje.

nuwairani ismail said...

negara jiran nani tak sampai lagi ni...org kata soping kat sana pon best...nak kene pegi jugak ni

nuwairani ismail said...

kedai bakery boleh beli bahan2...tapi kalo kat sini tak berani sangat nak beli bahan2 ni...takot tak halal...tapi kalo kedai bakery kat ipoh hari tu nani ikut adik pegi membeli, rasa macam nak ambik semua benda!

ijayuji said...

Salam wani!! sori akak baru blogwalking, termengah mengah sikit sbb badan sakit2 hihihi... boleh jadi model daiso ni wani hihihi.... kalau masuk situ mmg rambang mata, sbb jumpa benda pelik2 :D

nuwairani ismail said...

w'salam kak ika...alahai...kesiannya...nape sakit2 ni kak?? takpe...blogwalking tak perlu berlari pon..heheh...moga2 cepat sembuh.

Ucu Faridah said...

selalu jugak tengok acuan silikon ni..tpi rasanya ucu umat terakhir yng pakai kot andaikata yg mould aluminium dah pupus...sebab ucu alergi sikit dgn benda2 mcm tu, tak tau kenapa...

Nuwairani Ismail said...

hihih...alergi sebab lembik2 ek? hihih

TruLyLaVenDeR said...

hi sis.. i kat sapporo ni, ade training.. nk tny kt mane u shopping souvenir & beli t-shirt.. ok tak harga dia.. i jumpa selai rm70.. xberbaloi plak nk beli.. bleh share tak sis..