kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, March 26, 2012

Trip To Hokkaido~again

Assalamualaikum...Seperti yang dijanjikan, hari ni nak ceritalah sikit perjalanan nani ke Hokkaido, Japan 2 minggu lepas...Sebenarnya tak kecoh2 sangat pun pasal plan nak gi Hokkaido kali ni. Sebelum ni dah pernah pergi, pastu macam2 la cerita tak best yang didengar...Jadi, kali ni pergi senyap2 aje..Family terdekat, kawan2 rapat je yang tahu...Selebihnya depa tahu lepas nani post gambar di FB...huhuh...

Plan nak ke sana pun hujung bulan 12 tahun lepas baru decide..Itu pun mula2 sebab dah berpakat dengan Mak Long. Tapi, tiba2 Mak Long kena tukar plan pulak...So, nani gerak gi sana dulu sorang2...Mak Long gi lambat sikit...Jadinya, kami tak sempat pun berjumpa di sana...Sedih sangat2 cerita perjalanan sorang2 ni... Masa 1st time gi sana, Mak Long ada temankan sekali...Kirenye mase tu la baru kenal dia...Tapi kami bersembang macam anak-beranak je...Best sangat2, sampai tak tidur malam...Ok, full stop...

Nani mula gerak dari Airport Sandakan hari Khamis 8Mac 2012. Sampai kat LCCT tengah hari, terus terkejar2 nak masuk ke bahagian international gate pulak. Dah check in masuk sana, baru siap solat zohor, terus dah kene panggilan terakhir..Adeh! Cepat2 lari ke sana...Tengah beratur nak naik tangga tu boleh pulak ternampak retis kat belakang...Huhuh....Rupenye Amy Search n the family pon nak ke Tokyo jugak...Ingat nak snap gambar diorang senyap2 ala2 paparazi gitu...Tapi, takot pulak diorg nampak. Huhuh... Kesimpulannya, simpan sendiri jela hasrat itu...

Naik flight Air Asia XX ke Tokyo ni ambil masa lebih kurang 7 1/2 jam...Korang bayang sendiri jela macam mana boringnya naik flight yang takde hiburan n duk sorg2! adeh.....Menambahkan lagi kesengsaraan itu apabila budak2 kecik kat dalam tu bising2 pulak...Siap tendang2 lagi seat yang kite duduk...Adoi...Serius! Bengang betol! Tapi, apa boleh buat, bertahan jela..Dah sampai sana, turun dari flight baru terasa sejuknya...Itu pun baru suhu 9'c. yang bestnye tentang Airport Haneda, Tokyo berbanding LCCT adalah, kalau flight tu landing jauh sikit daripada terminal, akan ada bas yang angkut kite dari depan tangga turun flight hingga ke pintu ketibaan. Jadinye, korang takdelah nak terhegeh2 angkut beg berjalan jauh macam di LCCT tu. Rupe bas tu lebih kurang rapid KL la..Boleh bayang tak cane kat dalamnye tu? Kire lebih2 kurang tu la...

Dah masuk kat dalam tu pun, still tak boleh nak snap gambar lagi sebab belum keluar daripada kaunter imegresen...Yang ni memang paling menyampah la...Sebab kene beratur panjang pastu dia soal lagi macam2, pastu dia snap muke kite lagi..Time ni sempat lagi saya sengih2 nampak gigi...Huhuh....Dah setel imegresen, kene ambik beg pulak...Tapi yang ni saya tak menunggu lama pon sebab saya bawa backpack je...Jadi, beg tu keluar awal sikit...Dah dapat beg, kene lalu kawasan kastam pulak. (eh, betol ke kastam?). Dia soal siasat kite pulak ape benda dalam beg tu..Malas nak cite panjang, aku jawab bawak baju aje...Seb baik dia tak bukak. Masa 1st time dulu siap kene selongkar lagi beg luggage yang besar tu...Habih terkeluar segala anak2... Kali ni muka saya nampak baik kot...Jadi, dia percaya aje...Alhamdulillah setel....

Keluar aje dari balai ketibaan tu terus saya ke toilet, nak tukar baju... Ingat nak mandi jugak..Sekali kene bayar 800yen (RM32). Terus tak jadi, makanya lap2 badan jela...Ha....kali ni sempat juga saya snap gambar toilet di sana yang canggih manggih itu (ayat budak jakun tak bleh blah). Huhuh....

Hihih...macam tak senonoh pulak nak bercerita pasal jamban ni...Tapi nak cerita jugak! Walaupun penduduk sini majoritinya bukan beragama Islam, tapi mereka sangat menjaga hal2 kebersihan ni...Tak caya leh tanya kawan2 blogger yang stay di Jepun. Memandangkan kat sini negara 4 musim, kebanyakkannya yang sejuk la..Toilet jenis ini kita namakan WASHLET (betol ke spelling?) sebab ada keluar air dari dalam bowl tu. Toilet bowl itu direka dengan ada rasa haba kalau kite duduk. Huhuh...Bleh bayang tak? Kalau di Malaysia, selalunya lapik bowl tu mesti hitam, bercalar-balar sebab orang2nye naik cangkung dengan kasut. Tapi kat sini langsung tak ada tanda2 tu...Lantainya pun bersih sehinggakan saya boleh buka kasut lagi kat dalam tu. Kalau kata boleh tidur tu agak melampau la pulak.

Haaaa....di tepi dindingnya pula ada butang2 ni. Kirenye air tu keluar nanti terus memancut menepati sasaran. Tahap kelajuan air juga boleh dilaraskan. Huhuh...best kan? Tapi saya selalu tekan butang oren n biru tu je...Risau pulak kalo tersalah tekan butang lain...Dah la tak reti bahasa jepon, jakun pulak tu...Kang tak pasal2 pulak jadi lain..Yang paling kanan tu butang flush. 

Ok, habis cerita pasal toilet yang canggih manggih itu...Cerita selebihnya? 

to be continued.......

24 comments:

lina_pg said...

bestnyer dah sapa jopun nun..

Ucu Faridah said...

oohhhh..pegi makan angin sejuk rupenya si nani ni..crita lah lagi tau psal jln2 makan angin ni..ucu suka..

Sari Yusa Ibrahim said...

seronoknya.. kita setakkat dapat makan Hokkaido CC jer...

Wani said...

assalam cik nani // dah pergi vacation kat jepun ya .... bestnya .. apsal pergi jepun sorang2 la plak .. lucu pulak sal cerita jamban tu ..canggih tol jamban2 sana2 haha

Hanis MY said...

menunggu citer setrusnya...syg eh takleh jumpa, hanis pun dah lama teringin nak sampai hokkaido...

ijayuji said...

Salam kak nani! sapa kakak eak? hhihi... mekaseh dtg singgah blog kita yg tak seberapa tu ya :-) hokkaido sejuk kan? kita pun tak sampai hokkaido lagi hihihi... balik jepun pun jalan dekat2 jerr, nak2 kalau balik musim sejuk, rasa mcm nak terperap depan heater ini kan pulak hokkaido?? mmg tak kuar dr selimut :D rumah suami kita kat nagano, gunung ganang, pendek kata kampung ehehe.. biasa kalau balik mesti carik musim sakura tak sanggup nak balik masa salji sibuk turun sejukkkkkkk!!

Asmara said...

setuju tang kebersihan kat jepun ni. mmg ini yg paling saya kagum! ;)

Mieza said...

naniii..cakkk!..waaaaaaaaaa beshnyer gi japan...nak ikutttttttttttt....awat tak ajakkkk? huwaaaaaa

quinnie said...

hehhehe...nani...walaupun awak citer pasal jamban..tapi kita tetap minat nak baca...hahahhaha....seronok dia bercuti ye..:)

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, bestnya jalan2 negara 4 musim tu, betul kata Q tu, akk pun suka baca walaupun pasal tandas dia, mana lah tau kut2 tersampai suatu hari nnt heheh. Jauhnya nani cuti2

nuwairani ismail said...

huhuh....best tu memang best! tapi lenkali takmo gi musim sejuk dah....tak tahan...

nuwairani ismail said...

nanti satu minggu ni entry pasal jepon aje...jangan muntah lak!

nuwairani ismail said...

tula kak sari...tak jumpa pulak hokkaido cc kat sana baru ni...kene buat sendiri la kot baru leh rasa...

nuwairani ismail said...

kikiki....tu baru cerita pasal jamban...banyak lagi nak cerita ni...

nuwairani ismail said...

nasihat nani, sebelum hanis balik mesia, pegilah hokkaido dulu...kalo tak alergic dengan seafood, makan la seafood puas2...sedap n murah kat sana

nuwairani ismail said...

tak tahulah sape kakak sape adik...kite baru 27 tahun...(baru tu!)...hihih memang betol pon hokkaido tu sejuk...sampai sekarang pon salji masih turun.. nak berjalan keluar pon malas kecuali duk dalam kete @ tren...kalo dalam rumah lak, ngadap heater je kejenya...sejukkkk!

nuwairani ismail said...

kan? semua kagum dengan bab ini...

nuwairani ismail said...

nak ajak dah kak mieza...tapi tempahan kuih kak mieza banyak sangat...kesian customer tu nanti duk telan gambar dalam blog aje...hihih

nuwairani ismail said...

ayat akak tu buat nani tergelak! hahahahhahahah

nuwairani ismail said...

w'salam kak rosa...insyaallah boleh sampai jugak nanti...doa2 biar anak akak dapat belajar kat sana...nanti leh jalan2 free...heheh

Juwita Jamaludin said...

Nani dtg jepun ye.. Tula teringin gak nak gi hokaido.. Suami pun ajak..

nuwairani ismail said...

kalo tanya nani, konfem nani akan jawab HARUS PERGI! hihih.....

||ina dinzly|| said...

Kak Nani!!!best nya g jepun..berani gok kak nani g sorang2 ek

nuwairani ismail said...

berani ko, tok berani ko...siap teriok doh! hahah! ore jepong x reti kecek oputeh...letih la...