Assalamualaikum....Selamat Sejahtera...
Ni sebenarnya menu lunch tengah hari tadi...Punya la bersemangat sy nk buat lasagna...Dah siap wat kuar kepingan2 lasagna dengan cheese bagai, pastu memulakan operasi menumis sos daging dulu...Sekali tengok api dapur, apa pasal makin kecik ni? haishhhhhhhhhh! Dia buat hal pulak jam 10.30 ni...Dah la nk kene gi sekolah jam 12.15pm...Masalahnya dh stat menumis bawang pon...Terpaksa la membatalkan niat nk buat lasagna dan akhirnya, guna rice cooker untuk buat spageti je...Huhuh...Apa boleh buat kan???
Jadi, ni resepi drp mane pon tak tau la...Cumanya basic buat spageti ni saya belajar dengan Mak Tam Sri Gombak (adik ipar ayah saya, kirenye isteri pakcik saya la) beberapa tahun yang lalu...Lama jugak tu...Lebih2 kurang la resepinya tu...Cuma, dia selalu guna sos Kimball. Tapi kali ni saya guna sos Maggi yang dalam bentuk serbuk tu. Saje nak try2 macam mana rasa. Dulu kecoh jugak sos Prego tak halal la, ada daging babi la, jadi kalau dah tahu macam tu, beralihlah kepada yang halal...Sos Kimball & Maggi memang ada cop halal...Tak risau dah bab tu...
SPAGHETTI BOLOGNAISE AYAM SEGERA MAGGI
resepi : Mak Tam
olahan : Nuwairani
Bahan :
1 sudu makan marjerin / butter (40g)
1/2 biji bawang besar - potong dadu
200 g daging ayam cincang (Ramly)
3 batang sosej - potong nipis
300 ml air (1 1/2 cawan)1 paket perencah sos spaghetti bolognaise Maggi
2 sudu besar sos cili
2 biji tomato - potong dadu
1 ketul kiub pati ayam knorr
sedikit gula
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam ajishio
spageti secukupnya
Cara :
- Rebus spageti dengan 1/4 sudu kecil garam dan 1 sudu besar minyak. Pastikan air mendidih dulu baru masuk pasta tu ye. Spageti lembut, toskan. Masa rebus lebih kurang 12-15 minit.
- Sambil2 tunggu spageti lembut, boleh panaskan marjerin/butter, tumis bawang hingga sedikit layu. Note : Mak Tam cakap, kalau guna marjerin/butter tumisan akan jadi lebih wangi + bawang kita tidak akan hangus. Sepatutnya guna butter. tapi sy ikut Mak Tam guna Marjerin Puteri sebab nk jimat kos! Hehehe...Bau wangi tau!
- Masukkan ayam, kacau sekejap supaya tidak berketul kemudian masukkan sosej. Goreng hingga masak kejap.
- Masukkan air dan perencah sos, kacau sebati barulah masuk sos cili, tomato, kiub pati ayam.
- Renehkan selama 10 minit. Rasa dulu kuahnya baru tambah gula, garam dan lada hitam.
- Boleh hidangkan spaghetti bolognaise anda!
- Note : Boleh ganti ayam tu dengan daging cincang. Tambah sayur2 seperti celery, cendawan butang, capsicum jika suka. Saya tak tambah sebab tak cukup bahan.
Kuah yg dah siap...Memang boleh dapat banyak...Kalau setakat nk makan untuk 4-5 orang tu masih cukup la..Kalau takut tak cukup, tambah la sos tomato ke, sos cili banyak2. Saya sengaja buat cair2 sikit sebab suke hirup kuahnya. Heheh...Rasanya pon boleh tahan la...Kalau nk banding dengan Prego, memang la sedap Prego, tapi yang penting ini HALAL. Tak risau dah yang itu...
Ni la rupa Perencah yang saya guna. Kalau ikut di paketnya tu dia tulis, CUMA TAMBAH DAGING KISAR & SPAGETI je. Masalahnya, takkan la kita pon malas sampai mcm tu sekali kan? Mesti nak tambah2 jugak sedikit sebanyak bahan2 lain. kat dalam ramuan memang dah ada macam2 termasuk bawang putih, oregano, lada hitam, tomato, gula, garam. Jadi, tak perlu susah2 nak beli oregano yg mahal2 tu ye. Harga??? Sangat2 berpatutan..Yang ni saya beli RM2.50 je. Hari tu ada nampak di Giant harga lagi murah. Mungkin masa tu tengah promosi kot. Paket2 mcm ni jugak la yg selalu dikirim untuk Mr. Google nun di sana...Nak kirim yang sos Kimball takot pecah la pulak (walaupun dia lagi suka yg tu).
Nampak tak cop HALAL tu??? heheh...BTW, personally saya lagi suka sos spageti kimball sebenarnya. Cuma yg ni senang nk bawa sebab tak berat. Huhuh... Apapun, kalau kene cara masaknya, memang tetap sedap jugak!
jangan mintak2 ye sebab cik hosmate dah habiskan pon! Huhuh....