kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, July 19, 2011

Red Velvet Cheezy Marble Cake MABELES!!!

Assalamualaikum....Selamat pagi semua!!!

Wah! Hari ni saya rasa bersemangat betol....Mungkin sebab "semangat" saya dah pulang...Jadi pagi ni bangun2 je terfikir nk buat kek red velvet cheezy marble resepi Kak Fida. Semalam punya la berkenan dengan Kek Coklat Kak nOOrsha tapi sebab tak cukup bahan, takleh nk buat...Ini aje yang termampu...Tapi tetap jugak mabeles! Kek ni sennag nak buat sebab tak perlu nak buat topping lagi dah..Maklum saja la kalau dah keras tangan macam saya ni...Macam biasa la ye, untuk isi rumah yang tidak berapa ramai ni...saya buat separuh adunan je..Sape2 yang nk buat separuh adunan macam saya pon boleh ikut yang tulisan biru tu ye..sesuai untuk satu acuan poundcake. 

RED VELVET CHEEZY MARBLE CAKE / CUPCAKE
resepi : Kak Fida MyResepi
olahan : Nuwairani

Bahan-bahan :


·         Bahan A :-
·         300 g gula halus/castor (1 1/4 cwn) -nani guna 1/2 cawan tapi tak penuh pon
·         225 ml minyak sayur/mentega cair (1 cwn) -nani guna 1/3 cawan minyak jagung
·         2 biji telur -nani guna 1 biji telur gred C
·         Bahan B :-
·         225 g buttermilk/yogurt (1 cwn) - k.fida guna susu cair -nani guna yogurt 125ml
·         3 sb pewarna merah -nani guna 1sb
·         1 sk cuka/jus lemon -nani tak letak sebab yogurt dah masam
·         Bahan C :- (diayak bersama)
·         300 g tepung naik sendiri (2 3/4 cwn) -nani guna 1 1/3 cawan tepung gandum + 1 sk baking powder
·         2-3 sb serbuk koko -nani guna 1 sbb mumbung
·         1 sk bicarbonate of soda -nani guna 1/2 sk
·         Bahan D :-
·         1 sk esen vanilla -nani guna 1/2 sk
·         Bahan Cheese :-
·         250 g cream cheese (1 buku) -nani guna 125 gram
·         1/4 cawan gula halus/castor -nani guna 2 sudu teh
·         1 biji telur -nani guna 1 biji telur gred C
·         2 sb susu cair -nani guna 2 sb plain yogurt
·         1/4 sk esen vanilla -nani guna 1/8 sk
        
       Cara :
1)       Satukan bahan2 cheese dan pukul hingga lembut.Ketepikan. (sy double boil sekejap sebab cheese berketul-ketul)

2)      Satukan bahan A dalam mangkuk besar dan kacau sebati dan ketepikan.Satukan bahan2 B dan C dalam mangkuk yang berasingan.
3)      Masukkan bahan B dan C ke dalam mangkuk A berselang-seli dan kacau lagi hingga rata.
4)      Masukkan juga bahan D dan kacau hingga sebati lagi.
5)      Tuang 1/2 bahagian adunan ke dalam loyang yg disediakan dan lapiskan dgn 3/4 adunan cheese rata2 (akak guna piping bag).
6)      Tutup dengan lebihan adunan dan tuang lebihan adunan cheese dan lorekkan.
7)      Bakar pada suhu 175C selama 45 min atau hingga masak.
8)      Sejukkan kek atas redai kuih, potong dan hidangkan.
9)      Jika guna papercup,bubuh 2/3 penuh adunan dan bubuh adunan cheese di atasnya dan lorekkan.
10)   Bakar selama 20 min atau hingga masak.

sebelum dipotong


selepas dipotong

kaya dengan raya cheese...

29 comments:

Diana @ Melley Mey said...

wah wah wah... yg nie mesti ada lg kan... nak nak naaak... hehehhe... rajin betul nani buat yer.... nampak sedap ler kek tu nani... meh akak nak separuh kek tu.. ;)

YANA SHAIFUL said...

Nani..nk 2 potong..waaa..jelesnya bleh bt kek..smlm dh terliur umah NoorSha..ari ni kat sini plak.. nyumnyumm :=)

Cheq Sue said...

resepi baru ko ni nuni... keno try nih

nuwairani ismail said...

kak diana : selalunya kalau kek yg guna cheese ni org simpan dlm fridge dulu baru potong. ni kes tak nyabor2 lagi dah...terus potong suam2..hihih

nuwairani ismail said...

kak yana : bukan susah pon buat kek ni...heheh...try la...lagi suka buat kek mcm ni drp buat kuah laksa yg ghenyah tu...

nuwairani ismail said...

cheqsue...baru tak baru la...lama dah...tapi takde org try lagi...hihih...

Hanis MY said...

huwaaaa pengsan pengsan pengsan malatop hokay, sedapnyaaaa ritu balik mesia makan kek ni, akak yg belikan sampai skrg duk rindu, tapi nk buat sendiri mc takde harapan je kompem tak jadik huhuhu

nOOrsha said...

tengah skodeng red velvet..hhuuhhu..sedapnyer.. eh ngape x cukup bahan nak wat DFCC?? tu akak tgk koko ade, krim cis ader.. cer citer cer citer...

nuwairani ismail said...

hanis : cuba dulu...mana tau terus jadik! nani pon takde mixer...ni semua main bantai pakai hand whisk je...

CT Delima said...

As'salamnani

haa..nasib baik ada kek,pandai betul dia memujuk kak ct ya..hihi.

sangat cantik marble tu. bolehlah kak ct cuba ni nani dah sediakan sukatan untuk 1/2 adunan, senang lah kan..maceh nani..hihi

nuwairani ismail said...

kak sha : hahah! dia tak puas hati jugak tu...nak buat choc ganache tu tak cukup bahan...kalau buat tak lengkap, tak best la...nanti takleh nk lawan kek kak sha...hihih

nuwairani ismail said...

w'salam kak Ct...dah tau dah...kalau buat adunan sebijik, banyak sangat pulak nk makan untuk 2,3 org ni...so, buat jela 1/2 adunan...lagipon kawan2 lain pon mcm ni jugak rasanya...sila2...

tun_telani said...

*gulp...
diet diet... sila jgn menggoda saya..
sekian time kasih..
huhu

nuwairani ismail said...

untuk tidak menggemok seorg diri, sy buat ni pastu bagi kawan2 lain makan. biar sama2 menggemok! hahah

Kak Rosaliza said...

Assalam nani...terguda betul akk tgk kek tu, nmpk sedap, bhn pun sikit je guna, nnt nak buat la , betul2 terliur akk ni

nuwairani ismail said...

haih..kalo dh mengidam tu kene buat jugak tu

Nurul said...

Wah wah wah...
adik sorang ni rajin ler...
nampak sedapppp red velvet cheezy marble kek tu...
buat k nurul terliur... ;D

Kak Sam said...

Wooooo jelesnya. nak jugak..nak jugak...nak jugak

kasihredha said...

sedapppppnya...
bak sini sikit yerr

Ucu Faridah said...

dah tengahari ni..ada lagi tak..?
lpas ni biar kita sama2 gemok ye..

Zaliedana said...

Assalam nani cayang,uii sedapnyer cis kek..Kak Ct pon nak minta juga nih..cream cis mmg da,tapi da projek len nak wat nih,hehe..Rajin toi cikgu sorang nih..

Mieza said...

amboiiii merah menyala RVC nani nih..tergoda dakuuuu..akak kan cukup gemor dgn redvelvel..ini lg senang ekkk main humban je cis dia kat dalam..naniiii nak sepotong!

AI said...

- nak makan tu ingat2 sikit nani yerr...nnti x larat nk panjat gng kinabalu tuh...

yanie anuar said...

ziarah n follow

Wattie said...

Wallaaaaa.......mabeles giler ni..

nuwairani ismail said...

kak nurul : pasni leh la try pulak

kak sam : meh amik sepotong!

kasih redha : untuk akak, sy dah simpankan seketoi. kalau pagi sok tak tuntut, akan hangus. heheh

ucu : skrg pon sy dh mmmg gems pon...adoi...tak larat dah...

Kak zal : sekadar mengisi masa yg ada di samping menghilangkan stres! huhuh

nuwairani ismail said...

kak mieza : ni kes malas nk buat topping dah...tu pasal main humban aje...hihih

Al : macam kene kensel je projek gunung kinabalu ni...skrg pon dh semput2...huhuh

kak yanie anuar : terima kasih, ya! i follow u back

kak wattie ; kalau dapat makan, lagi mabeles!!

eppoe said...

hebat kakak aku sorang nih.. gigih wat kek! meletz yu'ollz~

nuwairani ismail said...

eppoe : u nak bg semangat ke nk perlii ni? i baru nk blaja2 tau...tak mcm u...dh siap buat kelas lagi...kerlas you!