kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, June 13, 2012

Chocolate Blueberry Roulade Torte

Assalamualaikum... Salam sejahtera....

Apabila dah banyak sangat entry merapu2 ni kan mulalah rasa bosan sebab dah terbiasa dengan entry masak2.. Sebelum ni dah pernah tayang kek ni dalam blog ni cuma tak masukkan resepinya. Jarang orang buat kek ni sebab agak mencabar dan sangat menguji kesabaran. Haih! Sabar jela kan. Nani buat kek ni masa menyambut ulangtahun yang ke-27 baru2 ni. Oh, sudah tua rupanya saya! Rasanya ni la resepi yang paling panjang dalam blog Nani. Nasib baik birthday sendiri. Kalau orang nak tempah suruh buat ni rasanya memang tak sanggup kot. Ok, Nani C&P resepi dari blog Kak Ita je. Minta halal ye kak. Senang Nani nak rujuk lain kali. Nani letak resepi yang Nani ubah sendiri. Kalau nak versi asal, boleh klik link nama Kak Ita tu ye.
gambar kek pun comot2 dah. tak kisahlah...janji ada rupa roulade tu
CHOCOLATE BLUEBERRY ORANGE ROULADE TORTE
Resepi : Chef Alex Goh
Sumber : Ita Masam Manis

ORANGE SPONGE CAKE

Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula
30 gm jus oren ~ ita gantikan dgn orange suncquick
1 biji parutan kulit oren

Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor
100 gm tepung gandum
70 gm mentega cair
  1. Panaskan oven pada suhu 170 C
  2. Sediakan loyang 40 X 25 X 3 cm
  3. Griskan loyang dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
  4. Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
  5. Putar putih telur hingga kembang. Tambahkan 100 gm gula castor dan putar lagi hingga kental dan kaku
  6. Kaup dan balikkan putih telur dalam bahan A hingga sebati.
  7. Ayakkan tepung dan kaup balik kedalam adunan tadi hingga sempurna
  8. Kemudian tuangkan mentega dan kaup balik lagi hingga adunan sebati.
  9. ~ bila mengaul adunan jangan kuat2 supaya kek gebu dan tidak turun bila dah masak nanti
  10. Tuangkan adunan dalam loyang
  11. Bakar adunan dalam oven pada suhu 170C selama 20 minit
  12. Keluarkan kek dari loyang setelah masak
  13. Buangkan lapisan atas kek yang berkerak 
nani potong kertas selebar 4cm kemudian potong kek mengikut garis kertas tersebut.
CARA BUAT KEK GULUNG :
  1. Potong kek span oren kepada kepingan selebar 4 cm ~ ita buat lebar sikit iaitu 6 cm oleh itu ita perlukan 2 keping kek span oren ni. Ita cadangkan buat 4 cm aje jadi hanya perlukan 1 aje kek span.
  2. Sapukan ganache ~Ita & nani gantikan dengan bluberry filling.
  3. Gulungkan kek menjadi bulatan berdiameter 15 cm
  4. Balut dengan wraping plastic dan simpan dalam peti ais sekejap
serius kek span coklat ni sedap. rasa macam makan kek chiffon pon ada.
CHOCOLATE SPONGE CAKE

Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula castor

Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor
95 gm tepung
15 gm cocoa powder
70 gm butter dicairkan
  1. Panaskan oven pada suhu 170 C
  2. Sedikan loyang 8 inc
  3. Griskan loyang dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
  4. Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
  5. Putar putih telur hingga kembang.
  6. Masukkan 100 gm gula castor dan putar lagi hingga kental dan kaku
  7. Kaup dan balikkan putih telur dalam bahan A hingga sebati.
  8. Ayakkan tepung bersama koko dan kaup balik kedalam adunan tadi hingga sempurna
  9. Kemudian tuangkan mentega dan kaup balik lagi hingga adunan sebati.
  10. Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inc
  11. Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit
  12. Keluarkan kek segera setelah masak
  13. Letakkan kek atas redai hingga ia sejuk
Potong kek span coklat kepada 2 kepingan. Buangkan bahagian atasnya yang keras.
Sekarang kita sediakan topping.

SWEET BUTTERCREAM (resepi nani sendiri)
250 gram marjerin
125 ml dairy whipping cream
250 gram gula icing
pewarna
  1. Putar marjerin hingga lembut, masuk whipping cream, putar lagi.
  2. Campurkan gula hingga sebati, tambah pewarna. 
  3. Kalau agak2 macam lembik, boleh tambah gula icing lagi. Tapi kalau tak nak manis, boleh simpan dalam fridge kejap biar keras baru senang nak pipe. -nani pun simpan dalam peti sejuk jap biar keras sikit buttercream tu.
    Ok sekarang kita mulakan proses untuk melapis kek
    1. Letakkan pastri manis atas lapik kek dan sapukan jem oren di atasnya ~ proses yang ni ita & nani tak buat
    2. Letakkan kek span coklat di atasnya.
    3. Sapukan Stabilised Whipped Cream di atas kek span coklat dan ratakan ~nani guna buttercream je
    4. Kemudian letakkan roulade bluberry di atasnya
    5. Ulang semula langkah yang sama
    6. Sapukan semula cream dan letakkan selapis lagi kek span coklat
    7. Sapukan keseluruhan kek dengan cream
    8. Hias kek mengikut creativiti masing-masing.
    rupa kek yang tak seberapa tapi cukup puas hati dengan hasilnya
    Disebabkan Nani tak terjumpa non dairy whipping cream, jadi Nani guna dairy whipping cream + marjerin je. Memang menggunakan segala bahan yang ada je. Butter pun lupa nak beli. Jadinya, resepi lebih2 kurang jela. Memang kurang rasa lemaknya berbanding jika guna butter. Bezanya marjerin lebih keras sikit dan senang nak bentuk. Kalau butter tu agak cair, nanti susah nak pipe. Tapi dairy whipping cream tu memang cover baek punyalah. Kawan2 yang makan pun suke dengan kek ni sebab ada rasa masam2 blueberry dan kek tidak muak sangat.


    13/06/2012 = 54.9 kg

    13 comments:

    Ucu Faridah said...

    datang awal ni.....nak salin resepi boleh...?
    ucu x sempat lagi nak buat kek utk diri sendiri.....terjelous pulak tengok nani buat....

    Acik Erna said...

    assalam nani..hasil tangan sendiri..makan sendiri best kan

    Madi @ Aed said...

    nani..dh bleh dah buka kedai kek..hehe

    HaSue said...

    Cantik! Rajin laa nani buat kek nih.. tp mmg berbaloi laa kan..dah tengok hasil tu mesti x ingat dah penat lelah tu sumer.hehe

    Asyifa Mustaffa said...

    wow ! cntik...! serius nmpk sedap....sy x penah deco kek...hati cam teringin...tp seru jer x smpi lagi...hehe....

    Liza said...

    fuyooooo, rajinnya nani buat kek ni...nmpk menarik resepi buttercream tu, akk minta salin ye...thnx

    rahel said...

    wah...teringin nak join makan kek..tapi sure dah abis kan..huhu..Cik Nani..dah lama juga akak nak buat kek ni,tapi tak terbuat-buat lagi...

    Juwita Jamaludin said...

    nani.. cantik dan kek ni mencabar rasanya nak buat... huhuhuhuu.. bila la ada mood rajin nak cuba ni.. tapi nampak resepi macam menarik je

    Yana Shaiful said...

    cantik !! k.yana mmg tringin sgt nk cuba bt kek mcm ni tp kna tgu yg dlm perut ni keluar dulu..skg ni xde kesabaran nk bt ^^

    EmbunRosaliza said...

    Menarik n tetarik tgk kek ni, pandai nani deco, akk ni mmg teramat keras tangan bab2 mendeco tu

    Qhaifa Nur said...

    terpegunnya akak tengok nani...
    sedap ni...

    MaDiHaA a.k.a Ratna said...

    tahniah!
    akak pun ada simpan resepi ni ambil dari masam manis tp tak terbuat2 gak lagi... fikir 10 kali tiap kali nak try.. hihi...

    tun_telani said...

    nani~~ akak surrender awal2.. hihihi.. kurang sabo sket kalau kuih2 yg perlukan ketekunan yg tinggi nih.. tp suka tgk dia cantik!