kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, June 26, 2012

Sharing Is Caring

Assalamualaikum....Hohoh....Tak larat nak taip pape sebab penat sangat. 2 Hari berturut-turut ada program di PPD Kinabatangan. Walaupun tidak menjadi fasi, tapi oleh sebab kerja2 pengurusan lain nak kena buat, makanya diri ini lebih sibuk dari seorang fasi. Alhamdulillah, sijil bertaip nama, laporan program untuk 2 hari terus siap hari ni jugak. Dah submit sampai KK pon. Hebat guru2 kaunseling Kinabatangan (puji diri sendiri jap). Eh! Kata tak larat nak menaip panjang2. Tiba2 banyak pulak idea terkeluar...

Oklah, saje nak tayang gambar yang tak seberapa ini....

Me dengan memakai baju korporat Majlis Guru Bimbingan & Kaunseling Kinabatangan. Jika kami menghadiri kursus atau pun menganjurkan program yang melibatkan unit kaunseling, jadi baju ni wajib dipakai. Sebenarnya kalau dah namanya baju korporat, semestinya baju itu diukur ikut shape badan. Baju ni Nani tempah pada bulan puasa tahun 2009. and..... u know what??? Kejap je boleh pakai sebab tahun 2010 berat naik mendadak sekali. Pernah juga ada program dibuat dan kami pakai ni. Guru2 kaunseling takde pulak cakap pape sebab masing2 pun ada sepasang. 

Apabila sampai di sekolah, tiba2 ada suara yang tidak berapa sedap didengar....

Dia : Apa perasaan apabila pakai baju ni?

Me : Panaslah. Kainnya tak serap peluh 

Dia : Bukan....Maksud saya perasaan apabila pakai baju yang boleh nampak 3 spare tyres.

Me : !%@$^^**&$#%&())*^$@@%^&*) 

Kurang ajar kan dia cakap macam tu??? Huhuh....Yolah, saya sedar diri saya macam mana....

Kemudian, setelah 2 tahun berlalu, tiba2 ada lagi orang menegur saya pada hari ini apabila melihat saya memakai baju yang sama...

Dia : Kenapa ko tak pakai dengan seluar?

Me : Tak nak lah...Nanti nampak seksi. Malu...

Dia : Eh? Pandai malu jugak ko....

Me : Huhuh.......(dalam hati saya tahu dia nak perli sape sebenarnya) Hohoh....

Dia : Kalau ko boleh turun lagi 3 kilo ngam suda tu. Ko pigi Jipun, carilah ubat kurus. 

Me : Tak nak lah...Mahal....Saya puasa ja... (ayat kelentong baek punya!)

Hohoh....Macam2 orang ni kan? Seriously, saya bukan jenis yang suke sangat baju fit. Kalau ada baju seksi meksi pun pakai dalam rumah time2 kemarau panjang ni. Kalau kata nak pakai kebaya tu jauh sekali la. Rasanya seumur hidup saya ni memang tak pernah memiliki kebaya pun. Sebab dah tahu, nanti muat kejap je. Baju korporat ni pun rasa konfiden sikit nak pakai sebab berat dah turun nak dekat 10 kilo berbanding 2 tahun lepas. So, hari ni saya dah tak dengar orang nampak spare tyres lagi...Baju korporat tu pun dah nampak macam baju kotak2 pulak.

Tapi saya rasa bersyukur sebab dapat banyak sokongan daripada orang di sekeliling saya. Kawan2 yang sama mengajar sesi petang pon ada 2 orang dah berjangkit. Masing2 dah turun lebih 5 kilo. Berbanding dulu, orang selalu mengumpat kita kalau kata nak diet sebab mereka belum nampak hasilnya. Kali ni saya diet secara senyap2 kemudian lepas orang perasan baru saya cakap...Sharing is caring kan....

13 comments:

Wani said...

salam nani ,, patutlah sunyi je ..lain pulak tengok muka nani tu hihi.. apapun tak yah dengar apa orang kata ..jangan cakap lebih2 nanti orang kata kita perasan ..kan mcm2 pe'el orang ni .. kita x leh nak baca // just be yourself okay ^^

kasihredha said...

tak syoknya ada kawan mcm tu...mcm nak kenakan kawan jek...ish2
sabar jelah nani.

Naz / Nadz COSK said...

Wah Naniiii... Dah banyak dapat turunkan brt ye? Tahniah dari kak Naz. Teruskan usaha hingga mencapai berat badan yg unggul ye.. Pedulikan cakap2 org yg mmg tak sayang mulut bila akhirat nanti tu... Tp sekurangnya cakap2 mrk tu pembakar semangat juga kan w/pun sakit telinga dan hati bila mendengarnya..uhuhuhuuu...

Cik Kamoo said...

dah kurus, nampak baju tu cam besar....cm akk, baju kebaya mmg peberat. tp dah 3 tahun tak bleh pakai. so dah menerai....insya allah akan kuarkan koleksi lama kebaya bila dah turun 8kg nie... sukeeee

rahel said...

Mulut orang memang kita tak bole tutup kan..tapi apa2 pun tahniah sebab ko berjaya turunkan berat badan...tinggal akak Rahel je ni yang kena turunkan berat badan..takut nanti raya baju kebaya dah tak muat...

ogyep yummy mellow said...

Heeee... x de insuran mulut orang tu... kurengggggg gitu... i tak suka lah...

Ucu Faridah said...

lain kali kalau ada lagi program PPD Kinabatangan nani siap2 bawak cili dlm handbag...agak2 ayat diorang tu terover tunjukkan jer cili tu....hahahaha (jgn diikut idea ucu ni ..mengarut sokmo..)

tahniah ye nani sbb berjaya kuruskan badan...

Rozita said...

Mulut orang memang tak boleh tutup nani, kalau mulut tempayan dah lama sumbat jer kasi tutup. Apa rahsia nani turun berat badan, share la..

FnF Simple Life said...

Congrats Nani... tapi baju tu seyes nampak besar di badan Nani... yes...sharing is caring... lps ni Nani kena share kat blog juga tips2 pengurusan badan...

Asmara said...

good job Nani. kata2 sebegitu sebenarnya lagi membakar semangat kita kan. :D

zila norazila said...

salam nani..wallala btl2 rajin diet dia nie..bagus2 ..biarkan jew kata2 sumbang tuh yer:)

tun_telani said...

mmg xde insurans betul mulut org yg cakap tu. minda yg sgt tak bertamadun.. cikgu jugak ke? kalau cikgu mmg x layak jd seorang guru.. (emo pulak.. huhu)

Yana Shaiful said...

huhuu..ter emo plak Puan Tun Telani hihii..tp mmg betul kan nani..kdg2 kata2 mcm tu bg semngat kat kita utk terus berjuang..mmg dh berjaya sgt diet nani tuu..k.yana dh xsabar sgt nk ikut cara nani lepas nii ^_^