kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, February 2, 2012

Fluffy Pancake~

Assalamualaikum....Selamat sejahtera....

Dah sarapan ape ye kawan2? Nani rasa macam nak tayang fluffy pancake pulak hari ni... Seriously, pancake ni memang sedap betol. Memang fluffy betol....Mula2 tertengok di blog kakak comel, Kak Noorsha (memuji dengan harapan beliau akan pos sebalang snow almond cookies yang best itu) huhuh... Resepi ni diolah semula oleh Kak Nor mengikut kesesuaian tekak dia kot...Then, Nani memang ada tengok resepi asal dari allrecipes, tapi rasanya yang Kak Nor buat ni lagi best kot...Sebabnya Nani dah try versi yang diolah ni...Serious! Tidak menghampakan.... Nani buat 1 adunan, makan dari pagi sampai ke petang. Masih juga lembut pancake ni... Hmm... Entry cepat2 ni sebab nak cuci kain baju pulak jap lagi...Jadi, jom layanz....

FLUFFY PANCAKES
Resepi asal : Allrecipes
Resepi olahan : Kak Nor
Sumber : Kak Noorsha
Olahan : Nuwairani

Bahan :
3/4 cawan susu -nani guna full cream
2 sudu besar cuka
1 cawan tepung
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda -nani letak 1/4 sk
2 sudu makan gula -nani kurangkan
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
2 sudu makan mentega -dicairkan

Cara :
  1. Campurkan cuka ke dalam susu dan biarkan selama 5 minit. Susu akan kelihatan seperti tairu. Sedikit pekat dan seakan berketul.
  2. Satukan tepung, gula, baking powder, baking soda dan garam. Kacau sebati.
  3. Pukul telur, mentega cair dan susu hingga sebati.
  4. Campurkan bahan basah tadi ke dalam bahan kering. Kacau sebati dan tidak berketul.
  5. Sendukkan 1/4 cawan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga menggelembung baru terbalikkan.  (nani guna acuan pancake bentuk bintang, kemudian terbalikkan ke atas non stick pan). Buat sampai habis.
  6. Hidangkan dengan butter, madu, jem, atau cream. Makan panas2 memang mabeles! 
See! Memang fluffy kan? Orang dah cakap dah...heheh... nani makan dengan blackcurrant jam... Memang best! Ada rasa masam2 manis, dengan aromanya.... hmmmm..... Mabeles!!










lupa nak masukkan bentuk acuan pancake yang nani guna tu...rasanya tu acuan telur mata kot...tapi ok je nani guna untuk buat pancake. cuma, api memang kene slow betol. kalo tak, hangit la macam yang dalam gambar tu..Huhuh...

34 comments:

tun_telani said...

morning nani!! mmg gebu betul nmpk pankek tuu.. akak pernah buat sekali, tp x menepati piawaian, dia jd gebu tp x moist.. huhu. sbb org len buat semua ok je, jd maybe salah sendiri la kot. nnti nk try lg sekali.

Ucu Faridah said...

ucu datang pagi2 ni mesti banyak lagi kan...ucu nk tanya..susu tu susu cair ke pekat..?pepagi ni ucu bler banyak...
kalau ucu suka yg nanti buat..ada hangit2..hihihi..

nuwairani ismail said...

haa....bagus tu kak tun buat sekali lagi...pancake ni memang moist sebenarnya...xdelah kering di tekak tu...kalo kita guna buttermilk memang moist.

nuwairani ismail said...

nani guna susu full cream tu...fresh milk pon ok...hihih...sebenarnya nani pon suke yg hangit2 sikit tu...jangan pahit sude...

ady said...

as-salam Nani

gebunye pancake..belum pernah buat pancake..cantik pankek Nani ni berbintang2...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Nani..

Nani, gambar pancake nani ni, sekali tgk cam nugget yg dah digoreng lak. sbbnya kat rumah akak ada nugget yg mmg bentuk star..hehehe..
Akak pun rasanya pernah cuba pancake allrecipes ni. Mmg fluffy..

Naz / Nadz COSK said...

Nani, lupa lak nk bg tau.. Biskut choc chips rangup yg akak baru buat tu, mmg rangup tapi rasanya tak serupa dgn famous amos tu. Akak pernah buat 2 jenis lagi choc chips yg rasanya menghampiri famous amos tu. Cer tgk kat blog akak...

quinnie said...

amboi cantiknya pancake dia..bentuk star lagik....hehehe..elok gebunya..:)

Liza said...

gebunya nani...oppppsss silap, gebunya pancake tu....hihihihi
dah ramai yg puji, nnt akak nk try jugak la...

rahel said...

Salam pagi bosss...cute miyut pancake itew...tentu enak di makan dg sos coklat.

Cheq Sue said...

nani, loni payah sikit nak komen kalau BW kat rumah...

comam jah tgk acuan tu... yang keluli tu ke..

nonierahman said...

gebunya pancake nie.nnt nak cuba jgklah

Pen Biru said...

makan dgn susu pekat sedap gak ni.

Mama Ann said...

Nampak sedap,,sat lagi mama cuba..sbb pancake mama tk pernah bubuh cuka..TQ

nOOrsha said...

salam nani..amboi puji lebih2 nampak.. hahaha..x cukup tu..silaa puuji lg utk tampung kos ppengeposan pulak..wakakaka...memang sedap kan penkek ni..terbaekk..fluffy abes! gaambar penkek nani ni menjeleskan btol.. ya amponnn..tembaam btoiii... hihih...kalau bntal ni dah lame akak peluk bawak tido..gebuss :)

IXORAROXI said...

memang nampak fluffy sangat..thanks for sharing Nuni

Mamasya said...

Aslmkum Nani. menarik pancake bentuk star gini...kalau pancake anak2 akak suka mkn dgn topping coklat...

Hanis MY said...

ohh geram tgk bintang fluffy tu!

CT Delima said...

As'salam nani cayanggggg

sape suh tayang pagi2, kan k.ct dah tak dapat nak rasa fluffy pancake malam2 ni yang mulus dan gebu tu..sedihnyaaa..hukhuk

hihihi..maaflah lambat sampai ni, sebab satu hari ni tekejar2 kesana sini gi Bank dengan Hubby uruskan hal2 rumah k.ct di JB tu, adehhh..penat rasanya. Tapi kalau dapat merasa fluffy pancake ni memang berbaloi2 lah. nanti nak cuba juga. tq nani daaa...

nuwairani ismail said...

w'salam abg ady...terima kasih...

nuwairani ismail said...

tula...rasa mcm nani je ketinggalan baru nk cuba buat...

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak naz..nani dh jumpa resepi tu dalam blog kak naz..nanti nani try buat, pastu tayang kat sini ek!

nuwairani ismail said...

macam main masak2 je buat pancake ni..heheh

nuwairani ismail said...

hamboi! perli baekk punya..hahah...xdelah...

bagus akak try...mesti bebudak tu suke...

nuwairani ismail said...

iya kan...nani x buat pulak sos coklat...boleh try ni lenkali

nuwairani ismail said...

keluli la cheqsue..mcm kuali kecik gitu..nanti nani masuk sini

nuwairani ismail said...

bagi hubby makan, mesti dia suke tu..heheh

nuwairani ismail said...

makan kosong mcm tu pon ok...rasanya lebih kurang mcm waffle la jugak

nuwairani ismail said...

susu yang dicampur dengan cuka tu kita panggil buttermilk mama...pancake kite lagi moist kalo buat mcm tu..

nuwairani ismail said...

hahah! kalo kak sha nk suruh bayar pos nani sanggup...adeh! malas betol nk mengukis skrg...tp mulut ni asik minta disuapkan aje...hahah! tembam sgt ke ni? pancake yg kak sha buat pon cantek aje...

nuwairani ismail said...

sama2 kite kongsi kak...

nuwairani ismail said...

bukan setakat budak2 je suke..mak budak pon suke

nuwairani ismail said...

kat daiso mesti ada mcm2 jenis mould tu

nuwairani ismail said...

w'salam...alahai kak ct,,,bz bebenor gayanya tu..biasalah kite ni..ada saja urusan yg belom setel,,,esok boleh la buat fluffy pancake pulak.hehhe