kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, February 16, 2012

Ustazah Pilihan Lah Sangat!!

Assalamualaikum....Salam bahagia....

Hohoh...Dah macam sekut chipsmore pulak sekarang. Kejap ada, kejap takde...Eh? Chipsmore ke? Choc fudge ek? Huhuh....Lupa dah iklan di zaman kanak2 dulu...Yang pastinya sekut Famous Amos jugak la yang menjadi pilihan hati... Hari tu ada juga buat sekut Famous Amos resepi yang tengah naik sekarang ni...Saje sekodeng dari blog Kak Naz...Tapinya, dh ngap2 sampai habis...Lupa betol nak snap gambar...Adeh! Takpelah, lenkali nak buat lagi...Sebab memang sedap pon sekut tu...Cuma nani buat terlebih tepung jagung sikit...Dah jadi macam semperit pulak. Huhuh...Kan dah melalut tak tentu pasal ni...

Ok, back to the topic, nani tengah buat satu experiment ke atas diri sendiri sekarang...Tapi takleh nak dapat result sepenuhnya lagi...So, kene tunggu lebih kurang 2 minggu lebih lagi kot...Huhuh....Kalau berjaya, insyaallah akan dikongsikan di sini juga...So, sepanjang seminggu lebih ni memang sibuk...Tapi kalau ada masa pun, seriously takde masa nak mengadap blog. Sebab rasa macam masa2 yang ada seciput itu lebih baik baring2, rehat aje...

Ok, since dapat jadual waktu sekarang, memang banyak habiskan masa dengan budak2 dalam kelas. Then, budak2 memang suka tanya soalan yang pelik2...Dialognya lebih kurang begini....

pelajar : Cikgu, bulih ka kita rebonding rambut?

guru    : Mana boleh....Sama juga macam cukur bulu kening ka, pakai bulu mata palsu ka, semuanya ndak bulih...(cikgu bajet cakap sabah..huhuh)

pelajar : Tapi kan cikgu, kalau kawen boleh kan pakai bulu mata, cukur kening kan?

guru    : Siapa cakap boleh? TIDAK BOLEH jugak! Kawen ka, tidak kawen ka, semuanya tidak boleh.. (hish, budak ni tak paham2 lagi)

pelajar : Cikgu, kalau pakai contact lenses boleh ka?

guru    : Contact lenses putih yang tidak bercorak itu tidak mengapa, maksudnya boleh pakai. Tapi kalau contact lenses yang berwarna, bercorak, itu tidak boleh!

pelajar : Aih, cikgu! Semuanya tidak boleh ni! Habis, macam mana mo nampak cantik kalo pakai contact lenses yang biasa2 saja???

guru    : Hah! Sebab tu Islam mengharamkan semua tu. Sebab niat kamu tu salah. Mo nampak cantik (sampai mengubah kejadian asal) tapi kamu tidak bersyukur dengan apa yang Allah bagi dengan kamu. Tidak cukup dengan mata hitam, mo lagi buat mata biru.

pelajar : Wah! Cikgu ni memang USTAZAH PILIHAN la!

Haip! budak2 ni memang nak kene betol ni...


13 comments:

cik cek said...

He he...tetiba dapat title Ustazah Pilihan pulak ya Nani...ok la tu...cam tu la ragam anak2 sekolah kan...sume pun nak dibuat...dicuba....besarnya cabaran ibu ayah ....guru2 zaman sekarang kan....
Nani pekabo....memang lama senyap adik akak sorang ni...hope sihat ..dan ceria2 selalu ya....:)

kasihredha said...

hahahaha...noty le anak murid nih.
noty2 manja gitu...doa tu nani...
perkara baik perlu di sampaikan

Cekgu Maz said...

hehehe itulah dia budak zaman sekarang...pening kadang2 tu kan....

quinnie said...

heheeh....pandai2 je budak2 sekarang ni kasi gelaran..kita yg dengar pun boleh tergelak...hehehe..tak pe la..gelaran yg baik kan...hehehe

rahel said...

Wah,satu gelaran yang bagus gak tu Cikgu Nani...memang..bukan mudah utk kita bagi diorg faham satu persatu..

MulutPayau said...

Nani....tak pe kalau dapat gelaran yg baik....mmng cabaran mngajar budak2 zaman skrng....

tun_telani said...

salam nani.. duk sabah sarawak ni mmg mencabar kan. kefahaman islam dieorg mmg jauh sgt beza. nak x nak, mmg jatuh tanggungjawab atas kita jugak la utk bg kefahaman agama walaupun sedikit. muga2 terus menjadi ustazah pilihan =)

Hanis MY said...

best plak baca dialog loghat sabah ni cayalah nani!

Ros said...

Salam Nuwairani,

Baguskan sangat tu kalau budak2 ni rajin dan mau bertanya.......depa nak tau apa yang depa tak tau....Bertuahnya anak2 ni dapat guru macam Nuwairani ni....mau layan dan jawab semua soalan2 depa tu...

Bagi kita orang dewasa ni mesti dengar pelikkan soalan2 depa ni pasai kita dah tau semua jawapannya..... Bagi anak2 yang baru nak kenai dunia ni mesti soalan depa ajukan tu adalah normal ja bagi depa...kan.....

~~zAnAfAhMi~~ said...

Terbaik la cikgu......akk ni org johor jati, famili kt slngor, menetap sabah.....satu Malaysia kan?
Kekadang jd cikgu ni letih mnjawab soalan yg sama. Tiap tahun jumpa murid baru dan ada beribu soalan diminda mereka, itu sb kerja cikgu ni mulia sgt.

Wani said...

salam cik nani ..sibuk ke ..sihat ke ?dah jadi macam chipsmore sungguh dah ni .. kejap ada kejap tak adak hihi.. dah ada bakat nak jadi ustazah pilihan dah tu ..

Ucu Faridah said...

samalah dgn ucu skrg ni sibuk teramat sangattt...
sesekali kena jadi ustazah jugak...best jugak kan nani....

mama ju, said...

salam kenal dr mama.