kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, February 29, 2012

Pari Panggang & Petua Hilangkan Bau Hanyir

Assalamualaikum....

Sepatutnya hari ni ada kursus lagi...Tapi sebab dah tak larat sangat nak keluar awal pagi, balik petang2, so Nani skip je....huhuh..Menu ni dah buat 2 minggu lepas pun...Tapi tak ada kesempatan nak update...Tiba2 berkebetulan ada nampak orang jual ikan pari di pasar, harga RM5/sekilo. Kire murah la kan? Nani beli sekor, dalam sekilo lebih, harga RM6....Tapi sebab tak reti nak potong2, suruh aje tauke ikan tu potong siap2...Jadi, kite wat balik, cuci aje....

Kebanyakan orang tidak pandai masak pari sebab katanya bau ikan tu hancing...Hmmm....Sebenarnya ada caranya nak hilangkan bau tu....Sebelum ni Nani just perap dengan asam jawa je...Tapi tak berapa menjadi pulak....Lagi bertambah2 baunya...Kali ni Nani perap dengan limau nipis...(bukan limau kasturi tau)...Dalam sekilo ikan tu, lebih kurang 3-4 biji limau nipis Nani perah dalam ikan yang telah dibersihkan...Masa memerap lebih kurang setengah jam-sejam la...Pastu ikan tu akan kelihatan sedikit putih seakan2 macam nak masak...Agaknya ikan yang mentah2 macam tu la orang jepon makan ye...Huhuh...Dah siap perap tu, keluarkan air limau...Nani tak cuci sangat pun..Siram air sikit2 je...Sekarang kita bersedia nak buat pari panggang pulak ye!

PARI PANGGANG
resepi : Nuwairani

Bahan :
1 kilo ikan pari potong kecil
3 ulas bawang putih *tumbuk
4 ulas bawang merah *tumbuk
1 inci hali *tumbuk
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
garam
gula

Cara :
  1. Campurkan semua bahan, gaul dengan ikan, kemudian perap lebih kurang sejam.
  2. Panaskan non stick pan, letak minyak sikit, panggang macam biasa la...
  3. Kalau nak bakar pon boleh...Tapi kami ni malas nak pasang2 api lagi dah...
  4. Mende ni kalau dimakan dengan air asam, memang best!

hihih...versi sedikit hangit...tapi lagi sedap kot...

9 comments:

Fatin Mraz said...

mm..gitu caranya..
tapi part adjektif hancing tuh rasa macam x sesuai laa..hehee

Hafizin Jamil said...

tak pandai masak..pandai makan je..haha

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, akk pun tak suka tang bau hancing ikan pari ni, tapi kdg2 beli ok je tak bau bacing, tapi kdg tu huhuhu. Sedap nampak ikan pari panggang tu nani, akk ni time bolan posa je rajin nak pangang2 gini, mesti sedap nih

Cheq Sue said...

cheq sue suka bakar gitu je...pastu cicah dengan air asam garam... phewwww

Gee® said...

Mak ai..!! terlior k.gee dibuatnya...

chikadakbiru said...

sedapnyee pari panggang..dh lama tak pekena ikan pari...

tun_telani said...

ikan pari mmg murah! akak suka beli yg kecik2 sket, kalau yg besar isi dia agak liat. mmg sedap bakar, xpun kukus, lagi satu asam pedas. sedap!

rahel said...

Nuwairani,menawan betul ikan pari bakar ni,klu Rahel kan..suka makan ikan pari bakar dg lada belacan..pastu perah limau kasturi..adoiii..meleleh dah ni..

Asmara said...

salam, saya baru je masak pari dan baru je tnya kenapa pari hanyir, oh rupanya ada petua. hehe.. pertama kali makan dan masak pari di Jepun, itu yg tak tau. anyway thanks petua ni. next time kalau jumpa pari lagi boleh cuba petua ni. arigatou!