kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, February 27, 2012

Homemade Butterscotch Sauce

Assalamualaikum....Salam sejahtera,,,

Rasa macam tak sedap hati pulak dibiarkan blog ini kesunyian berlama-lamaan...Tak tahulah kenapa, memang sibuk betul...Minggu lepas kami bersukan berhabis-habisan...Kemudian cuti Jumaat, Sabtu, Ahad, boleh rehat sepuas2nya...Tenet pulak tak berapa nak ada line...Tak dapat jugak nak update blog...Tapi, bila tenet dh ok, tuan rumah pulak yang tak sehat...Tengah menaip ni pon sumbat idung dengan tisu sebab asik sok sek sok sek aje...Ya Allah....dugaan yang sedikit ni pon dah mengeluh panjang...Tak baik betul.... Istighfar banyak2 wahai nuwairani.....

Insyaallah dah habis sukan ni lega la sikit walaupun badan tak berapa nak sehat...Kali ni saje nak perabih stok susu cair kat rumah...Tengok myresepi, ada pulak akak kite post resepi ni...Insyaallah sedap...Boleh try...Tapi nani nak buat cookies jugak cuma belum kesampaian lagi...Insyaallah dah sihat nanti nak try buat kukisnya...Tengok gambar yang dia tayang, terliur betol

So, resepi ni copy n paste dari blog kak Zack je sebab senang  (kes malas nak menaip balik)...Apapun, terima kasih Kak Zack atas respon yang diberi...Sebenarnya sos yang nani buat ni sedikit berketul, susunya macam pecah2 sikit...So, Kak Zack kata mungkin sebab overcooked kot...Actually memang pon sebab konon2 nk kuah pekat...Alih2...begini pulak jadinya...Apapun, tidak menjejaskan rasanya Insyaallah...


Resepi Sos Butterscotch
(Modified from taste.au.com)
By: Aku.Zack@zachoes.blogspot.com


Bahan:
2/3C thin krim - ku guna susu sejat@evaporated milk -nani pon sama
3/4C gula perang, dipadatkan
2sb + 1/2sb butter
2st esen vanila - ku cuma tinggal 1st je -nani pun sama

Cara :

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan bahagian bawah periuk@bottom of the pan tebal untuk elakkan butterscotch hangus).
  2. Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah bercampur.
  3. Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala (ku renihkan 10 minit untuk pekatkan sos).
  4. Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam. Sedia digunakan sebagai sapuan filling kek, atas roti seperti kaya, ice-cream, dan lain-lain.

7 comments:

rahel said...

Nani..
bestnya resepi ni..boleh cuba nanti..thank sudi share resepi..

Mama Ann said...

Lama mendiamkan diri ni..tup tup timbul dgn resepi sos butterscotch..bagus...bagus..mama tk pernah buat..boleh cuba nanti..TQVM....Love you...

ainnoraini said...

Boleh laa kakain cube buat nnt...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Nani...
lama akak tak kemari.. sama busy.
best ah resipi ini nnt blh dicuba :) tq for sharing :)

chikadakbiru said...

salam nani..
nak kena cuba jugak la buat butterscoth sauce nih...makan dgn toasted roti mesti sedap kan..

Acik Erna said...

assalam nani memang lama betul nani tak online..sibuk sangat ye.

tun_telani said...

wahh.. sedapnyer!!! aritu ada tgk nigella buat dlm tv.. nk buat jugak!