kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, February 1, 2012

Kek Span Japanese Style

Assalamualaikum....Salam bahagia

Sekali lagi ni entry tertunggak juga... Seriously, tiba2 Nani rasa macam dah tak cukup masa nak layan blog ni sejak cuti sekolah hujung tahun lalu. Kalau dulu bukan main lagi siap boleh keluar sampai 3-4 entry sehari. Sekarang, nak keluar 1 entry seminggu pun agak payah. Mood berblogging tu macam jatuh dari kapal terbang je. Hilang tak tahu ke mana.. Macam lagu Kak Ramlah Ram pulak.... SESAAT KAU DATANG, SESAAT KAU  HILANG... huhuh....ampunnnnn kawan2....Memang betol2 sibuk ni....

Dalam menyepi tu ada jugak yang datang menyinggah, yang menegur, bertanya khabar...Seriously, kawan2 blogging la yang buat Nani terus semangat nak update entry selalu...(macam selalu je sebut perkataan seriously lately ni, huhuh). Kali ni rasa macam nak try buat kek span pulak memandangkan ada whipping cream + blueberry filling di rumah. Ini memang kek span paling mudah kot kalau tengok dalam banyak2 resepi di Myresepi tu. Mula2 buat tu risau jugak kot2 kek ni bantat sebab tak letak baking powder pon kalau betul2 ikut resepi. Tapi alhamdulillah menjadi kek ni. Cuma agak manis sedikit. Jadi, resepi ni Nani ambil daripada Kek Span oleh Hanis. Nani olah sedikit supaya senang untuk rujukan orang yang tak pernah buat kek ni.

KEK SPAN
Resepi : Hanis
Olahan : Nuwairani

Bahan (saiz loyang 18cm) :
3 biji telur
1 cawan tepung gandum (100g)
1/2 cawan gula (110g)
2 sudu kecil susu
15g butter -dicairkan dalam susu yang dipanaskan
esen vanila (nani letak 1 sudu kecil)

Cara-Cara :
  1. Panaskan oven ke suhu 180 darjah. Alaskan loyang dengan baking paper.
  2. Asingkan telur putih dan kuning. Pukul kuning telur dan 1/3 gula hingga keputihan.
  3. Masukkan 1/2 tepung ke dalam adunan telur kuning, kacau sebati.
  4. Bersihkan semula cangkuk mixer untuk buat adunan meringue putih telur dengan sebahagian gula lagi dalam bekas lain. Pukul putih telur dengan gula sehingga bertanduk (pastikan tiada kesan kotoran @ kuning telur @ minyak pada bekas dan peralatan mixer sepanjang proses membuat meringue).
  5. Masukkan 1/2 lagi tepung ke dalam adunan meringue, kacau perlahan dengan hand whisk sehingga sebati. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur bersama susu, butter dan esen vanila, kacau sebati perlahan-lahan.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang, dan bakar selama 25-30 minit dengan suhu 180 darjah.
  7. Apabila dah masak, telangkupkan kek ke atas jaring2 besi tu selama 5 minit supaya kek tidak menurun.

huhuh...kes tak sabor2, tuang whipping cream atas kek yang suam2, makanya mencairlah topping tu... Terus letak dalam fridge cepat2 biar keras balik...lucu betol...

1st trial yang agak berjaya la kot pada Nani...Nampak gebu la jugak seposen... Cuma topping blueberry filling tu agak manis, pasni kene tabur sikit2 je. Kalau tak pun kurangkan sedikit gula dalam adunan kek.

SELAMAT MENCUBA!

26 comments:

ady said...

as-salam Nani
uiyyooo..terliurlah tgk Kek Span Japanese ni..topping tu npk menggoda..ish..ish..ish

tun_telani said...

dh beli mixer ni makin byk la resepi yg pukul2 telur ni kan =)
akak pun suka mkn kek span yg gebu2 gini. xmuak, smp xsedar dh byk keping masuk mulut. hehe

Liza said...

salam nani...nmpk gebu n menggoda jer kek span tu...nak2 tambah pulak ngan topping blueberi tu..perggghhh mmg mengancam

Mama Ann said...

Nampak macam berminat nk buat..Tk pa masuk dlm list dulu....tk tau bila nk buat..sedap tu..

Zaliedana said...

Assalam nani,wah nmpak gebu tuh kek span nani wat,ngan topping leleh2 gitu,fuhh xtahan tuh..Lama juga xwat kek,ngan hb n ank2 xbape chat,malas nak wat lagi..

azwa ayuni said...

nani..ak xcited jugak nak wat..
skang dh berjaya beli ngukus..mixer & loyang xdok lg
jd xleh wt mce mu..jeles!

izahdaut said...

tak pe la, asalkan blog berupdate kan.
kek span dah nampak mcm kek keju dah. nampak gebu betul tu

Ros said...

Salam nuwairani,

gebunya kek tu....mesti sedap nih...

Rajin la nuwairani ni,dalam dok sibuk2 pun masih lagi boleh buat kek...

nOOrsha said...

gebu dah kek tu nani... semangatla pasni nk wat meringue..hihi...

Wani said...

.. x pe nani slow2 barulah x bersawang blog ni haaa hihi ... nani ingatkan tadi chizz cake ..sebab nampak macam chiz cake .. tengok2 bahan x de letak chiz pon .. tapi nampak cam cizkek betol.. ;p .. oo ni dah kes mata rabun ni... senang je bahan2 boleh la buat ni cukup 3 orang makan ... alamak 2 sudu kecil susu .. banyak mana tu .. sikitnya ..

Sweet Girlz said...

assalamaualaikum..
kek nani la yg telah menarik hati menjejaki blog nani..hehe..nampak sedap sangat..soalan yg sama mcm wani..susu tu pakai susu apa..igt nak masuk list menu ni..tp xtaula bila nak buat..:D..papepun..salam perkenalan..

nuwairani ismail said...

w'salam abg ady..nani je memandai letak nama japanese tu. sebab kak yani yg gtau ni lebih kurang japanese style sikit.

nuwairani ismail said...

huhuh...memang tepat sekali kak tun! sekali makan dh habis 1/4 kek....adeh! pastu terus nyesal tak sudah2...pastu buat lagi, pastu makan lagi...heheh

nuwairani ismail said...

huhuh...kek yg diletak blueberry filling memang sedap...serius!

rahel said...

slamat malam Nani...rajinnya buat kek span...tergiur lagi gue..

nuwairani ismail said...

kalo mama buat, mesti ayah suke tu...heheh

nuwairani ismail said...

ala...kesiannya...takpe2, semoga diorg cepat2 sembuh, pastu leh ragging mak dia masak macam2...heheh

nuwairani ismail said...

aku pon beli sikit2 aj weh....loyang pon tambah sikit2, acuan tambah sikit2....pahni nk pindoh tak tahulah nak angkut lagu mana

nuwairani ismail said...

kalo ikutkan rasa dia, memang macam soft cotton japanese cheese cake tu

nuwairani ismail said...

w'salam kak ros...huhuh...kalo dh slalu update blog pasal masak, sekali kalo tak masak, rasa mcm lain pulak.

nuwairani ismail said...

huhuh....tula...semenjak2 ade mixer ni kan, semuenya nak buat guna mixer...uli roti pon masuk mixer...huhuh

nuwairani ismail said...

erm...nani rasalah 2 sudu kecil tu lebih kurang la dengan 1 sudu besar = 15ml. alahai, taruk jela...nani pon kadang2 main taruk je bhn2...kalo nasib ok, jadi la dia...huhuh

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam....

huhuh....nani pakai susu full cream tu...kalau nak pakai susu cair pon boleh kot...kalo tak pon fresh milk...ala, belasah jela...heheh

nuwairani ismail said...

selamat malam kak....huhuh...mane de rajin...ni entry lama kak...baru mo tayang....

quinnie said...

nuni..kita semalam buat kek span jugak..tapi turun keknya sebab tak telangkupkan cepat2 lepas masak tuh....sedih tul..hehehe..lain kali nak cuba resepi hanis ni pulak...nampak o,k..:)

nuwairani ismail said...

kite skrg dh gile nak buat meringue je...huhuh.....tp kek span memang akan sedikit turun la...cuma kalo dh bantat tu tak jadi la..