kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, February 28, 2012

Kenapa Saya Buat Blog???

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Terasa diri ini sangat proaktif pada hari ini sebab berjaya meredah hari yang suram, dengan badan kurang sihat, sakit tekak, demam selesema.....Oh Yeahhhh! Jam 7.40 keluar rumah ke tempat kerja, terus ke dewan untuk menghadiri kursus Bijak Sifir 1 Malaysia...Tak sempat habis kursus, terkejar2 pulak ke meeting sampai jam 12 sampai jam 1....Rehat lebih kurang sejam, terpekik2 pulak masuk kelas.....Serius! Hari ini memang terisi dengan sepenuhnya! Nanti nani buat kunjungan balas ke blog kawan2 ye....

Tiba2 teringat kembali apa yang telah dikongsikan oleh Kak Noorsha di Page Muka Bukunya.... Ayatnya lebih kurang begini....

"Awak masuk dunia blogging ini untuk apa? Untuk tunjuk awak ada banyak ilmu ke, selepas itu apabila orang lain lebih banyak ilmu daripada awak, awak tidak puas hati?


Awak jadi blogger kerana hendak tunjuk blog awak ramai pengunjung, ramai yang komen dan puji setiap post awak, ramai yang singgah, selepas itu apabila tengok blog lain lagi maju daripada awak, awak tidak puas hati?


***************


Menulislah dengan penuh rasa ketaqwaan, tawaduk dan rendah diri. Suatu masa nanti, apabila awak akan kembali kepada-Nya, awak akan ditanya, untuk apakah tangan awak itu?


Menulis setiap entri blog dengan niat kerana Allah S.W.T atau pun niat kerana perkara yang lain?


Suatu saat nanti, awak akan ditanya, untuk apa penulisan awak. Untuk apa masa yang awak pertaruhkan saat duduk di hadapan laptop dan melarikan tangan di atas keyboard?"


Kalau nak tahu penjelasan yang lebih lanjut, boleh rujuk di SINI ye!

Tiba2 teringat kembali tujuan asal kita buat blog... Yalah, kalau kata nak menunjuk tu tak tahulah nak cakap sebab blog yang hanya setahun jagung ini tidaklah sehebat mana macam blog yang lain...Pengisiannya pun lebih kepada ayat budak yang baru belajar... Tetapi dengan sedikit ilmu yang dipelajari setiap hari, kita cuba lakukan yang terbaik hari demi hari. Sebelum ni pun memang nani selalu duk tayang gambar masak2 di FB... Nak menunjuk rajinkah??? Huhuh....Orang lain memasak tak post di FB pon..... Nak tunjuk pandai??? Ada je masakan yang comot2, kek bantat, kuih tak menjadi.... Nak pikat hati bakal mak mertua? Tak add la pulak FB dia.... Hohoh.... Tapi itulah kan...kita niat cemane sekali pun, orang bukannya tahu....Hanya kita dengan Allah je yang tahu....

So far, kita akan rasa seronok jika dapat berkongsi kegembiraan dengan yang lain....Sebelum ni saya tidak pernah pulak nak add kawan2 blogger di FB...Tapi, bila dah add, rasa macam satu kebiasaan pula tag nama kawan2 tu utk masakan yang kita cuba...Macam2 komen la kita dapat dengar...Tapi bukan pujian semata2 yang diharapkan, tapi lebih kepada perkongsian itu sebenarnya.... Mungkin cara kita lain, tak sama macam orang....atau mungkin kita tersilap cara dan perlu khidmat nasihat dan bantuan dari yang lain...

Kawan2 selalu minta resepi macam2... Jadi, untuk memudahkan kerja, saya selalu cakap, "Tengok blog saya"... Kalau resepi yang diorang minta tu tak ada, saya selalu syorkan blog kawan2 lain yang boleh dipercayai...(i mean bukan blog yang suke cilok2 gambar orang, masakan orang tu)...Kirenye blog ini akan menjadi satu koleksi peribadi saya dan tempat rujukan kawan2...Seronok dapat tolong kawan2 dengan cara macam tu di samping kita pon belajar sesuatu yang baru hari2....

Selain itu, blog juga menjadi satu terapi untuk manusia yang sibuk bekerja macam saya ni ha....(ada masa2 sibuk dan stres yang amat)... Dalam dunia blogging, saya dapat melupakan sekejap segala masalah2, kesibukan bekerja, dan tekanan yang dihadapi...Yap, it's works! Kawan2 yang tak ada akaun FB pon boleh mengikuti setiap perkembangan kita melalui blog ni...So, kenapa saya berblogging???? Itulah semua jawapannya....

btw, tahniah kepada MAK LONG  kerana mendapat seorang cucu baru....& tahniah buat MAIRA kerana menyambut kelahiran insan baru dalam hidup ini....Semoga kehadiran putera sulung itu memberi seribu satu keberkatan & kegembiraan untuk kalian semua...

5 comments:

Hanis MY said...

keep on blogging k...

Wahh knp dgn 8 hr lg? kalau dtg jepun roger2 eh...

Hafizin Jamil said...

buat belog sebab nak tambah kenalan jek..heehe

rahel said...

Buat blog utk mengisi waktu,menambah ilmu,berkongsi pendapat dengan kwn alam maya dan ingin dikritik...

Madi @ Aed said...

aku berblog mcm berdiari..tp diari bertapis la..kdg2 share tips..mcm2 la tujuan berblog..haha

azwa ayuni said...

Ignore org2 gitu
Kita tau niat kita baik, ikhlas sudah la..
Org nk berkongsi ilmu, tips..
Ak blog sbb nk share my travelling places biarpun tmpat tu biasa2 je pun