kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, January 10, 2012

Barang Pertama di Tahun Pertama

Assalamualaikum...Selamat sejahtera...


Malam ni takde entry masak2 sebab siang tadi ada program di sekolah. That's why tak sempat nak reply semua komen kawan2 pasal CPAB yang nani buat semalam...jadi, kali ni sajelah nak berkongsi sedikit oven jenis apa yang nani selalu guna utk bakar2 kek n roti n cookies tu. Alkisahnya bermula dengan membeli periuk holistik tu pada tahun 2009... Dengan periuk tu la nani buat bakar kek, roti, biskut dan mengukus segala kuih muih yang ditayangkan dalam blog ni...Masalah problemnya, periuk tu saja dah makan masa selama 1 tahun baru habis bayar....Hohoh.... Dah beli periuk tu, terus aje simpan dalam kotak, tak bukak2... 


Beberapa bulan kemudian, rasa macam membazir pulak kalau tak digunakan. Terus, nani beli aje cake mix jenama NONA tu pastu siap tabur2 coklat hershey's penuh satu kek ko! Bagi la kat tetamu makan kek tu... Sekali orang tu cakap kek tu tak sedap! Hamik ko! Adeh! Bukan salah patik! salah cake mix tu yg tak sedap...huhuh....Maka dengan itu, periuk ini pon terkubur kembali... Bukan main lama lagi duk perap, rasa macam takde guna jugak. Kalau dia boleh beranak pinak takpe lah juga kan? Ini beli mahal2, jenuh nak bayar, duk simpan aje buat pekasam....


Last sekali nani decide nak bakar roti. Masa tu memang excited aje setiap kali nampak entry Kak Yani dalam Myresepi. Roti2 dia semua best! So, try la bakar roti resepi kak yani....Memang jadik la! Lembut aje masuk mulut...Lepas tu mulalah try macam2 jenis kuih muih lagi guna periuk ni...Alhamdulillah, buat kek karamel yang glemer itu pon tetap juga naik cantik, rasa pon sedap aje...


Then, ada orang bertanya nani pasal periuk jenis apa yang nani guna tu...Masalahnya dah tak ingat sape yang tanya tu. Takpelah, nani masuk aje entry ni. Kalau dia baca, syukur lah...Jadi, nak tunjuk gambar periuk tu...


 gambar dari luar kotak

disertakan bersama beberapa perkakas lain

gambar periuk sebenar

Sebenarnya semua gambar tu nani ambil dari blog INI. Ada macam2 demo dia tunjuk guna periuk ni selain daripada bakar roti n kek. So far, setakat ni biskut yang dibakar pon rangup aje, roti pon lembut aje dan kek pon gebu je... Walaupun harga agak sedikit mahal berbanding dapur elektrik yang saiznya lebih besar, lebih canggih daripada ini, tapi nani tetap rasa berbaloi beli periuk ni sebab boleh buat macam2... Dah 3 tahun guna pon masih lagi elok. Cumanya kene hati2 dengan permukaan periuk la. Tak boleh guna perkakas besi, dikhuatiri tercalar... Kalau ada orang lain yang ada jugak periuk ni, kite kongsi2 la kan apa lagi resepi yang boleh dibuat guna mende alah ni...

Ini adalah barang yang dibeli pada tahun pertama posting...So, harapan tahun ni dapat beli bread maker sebijik plak sebab tangan dah lenguh nak uli donut, roti, pau ni...Huhuh....

13 comments:

quinnie said...

wah macam2 bleh guna ye periuk ni..bagus betul..:)

Juwita Jamaludin said...

wah nani bergunanya periuk ni boleh guna macam2... alah membeli memang memakai kata orang..

Wani said...

ohhh dengan periuk ni lah yg nani guna .. dapat pelbagai hasil masakan tu kan ...ok la tu yang penting guna dengan betul ..lama2 tau la tu perangai periuk tu mcm mana kan.. hihi

LinRosly said...

Assalamualaikum Rani...

*Cantik! Utk Kak Lin yer...hehehe

MulutPayau said...

Nani...memang berbaloi walaupun mahal....macam2 boleh guna dgn periuk tu...
Harap2 tahun ni apa yg nani impikan tercapai..InsyaAllah...

rahel said...

Nani...berbaloi betul kalau Rahel dapat 1 periuk macam ni..hehe..

Along Maklong said...

nani..
makcik tetap suka warnanya..
tapi nani tak sebut pun harganya..
jenuhlah makcik menggugel.. tapi tak jumpa.. jumpa2 hak kaler biru tu.. pastu jumpa dalam USD.. huhu..

CT Delima said...

As'salam Nani

Wahh..best nya seronok pulak tengok teruja pun ya dah ni..kira semua boleh guna dan masak dalam ni ya. Terkenanlah pulak, mana k.ct nak sambar periuk mudah dan senang ni erk Nani. agak2nya masih ada lagi tak..? berapa RM erk..? banyak tanya pulak dahh..hehehe

Ros said...

Salam Nuwairani,

Kita boleh panggil dia periuk serba guna lah ya....tak rugi beli periuk ni kan...dalam 1 periuk ja kita boleh buat macam2...

Ucu Faridah said...

firt time tengok periuk ni..terussss tergudaaa...biar mahal janji semua bole harung...

nOOrsha said...

waa x sangke piok ni leh wat masak macam2... memang berbaloi a beli, mahal sket xpe kan nani... :)

Wattie said...

Salam dan selamat tahun baru Nani,
Cantik periuk serbaguna yang Nani beli, agak2 berapala harganya ya. Wpun mahal tapi berbaloi takper. Akak pun teringin nak beli bm juga, tp bila ingat jarang2 buat roti, terbantutla pulak...

Amie said...

sayangkan kalau beli tapi tak berapa nak guna, Kak Amie pun selalu hadapi masalah begitu, membazir je,
jadi kalau beli sesuatu yang baru yang harga ribu-ribu, suami akan kata... nanti benda jadi barang perhiasan! memang pun....:)