kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, January 15, 2012

Diet Oh Diet!

Assalamualaikum...Selamat sejahtera....

Hari ni takde entry masak2 lagi sebab cik hosmate yang masak...Makan pon simple2 jela. Ikan kembung bakar, ikan kurau masin goreng, sayur labu masak lemak, n sambal kicap!. Adeh! Tetibe rasa lapar pulak kalau bercerita pasal makan ni... Ok, berbalik kepada tajuk entry...Sebenarnya tahun ni seboleh-bolehnya nani tengah berusaha untuk turunkan sedikit lagi berat badan..Kalau dapat 4-5 kilo pon jadi la...Tapi, lagi banyak lagi bagus. 

Sejak awal tahun, (baru pulang dari kampung) berat dah naik sampai 62.5kg! Woohhooooo!!! untuk manusia kenit macam nani ni semestinya itu dah jadi overweight! Macam mana tak naik sampai macam tu sekali, kalau dah balik kampung hari2 ayah belikan nasi berlauk. Pastu tengah hari pun makan nasik jugak n malam pun makan lagi...Yalah, kalau dah balik kampung, rugi pulak nak berdiet ni. Makanan kat kampung ada macam2...Sedap2 pulak tu..Makan memang tak hengat dunia! Bila sekolah dah nak bukak, mulalah kelam kabut tengok nombor pada digital scale tu. adeh! Rasa bersalah dengan diri sendiri...

Kemudian, bermula dari itulah cuba kontrol sikit cara makan. Selalunya nani makan lebih kurang macam ni je..
  1. sarapan : milo panas + 3 keping biskut (kalau takde biskut boleh la ganti roti 2-3 keping)
  2. lunch : bihun sup + air kosong
  3. dinner : milo panas + 3 keping biskut + 1 biji epal
  4. kalau waktu di antaranya tu rasa macam lapar, makan aje biskut 2-3 keping, kalo tak pon kuih2 yang nani selalu buat (roti, apam) tapi dalam kuantiti yang sedikit2 jela. sebijik je sekali ambil.
  5. air kosong mesti minum dengan banyaknya. selalunya nani minum lebih kurang 2-3 liter sehari. Lagi banyak lagi bagus.
  6. nani jarang buat exercise melainkan naik turun tangga di sekolah jela. itu pon dah semput2..huhuh 
Selama 2 minggu berlalu, tau tak apa jadik? 2 kilo je boleh turun...Adeh! kite punyalah menahan lapar bermati-matian sampaikan megi pon dh tak makan lagi dah. 2 kilo aje boleh turun....Then, selalunya hujung minggu memang masak nasik la. Sebab masa tu jela boleh makan beramai2 dengan kawan2..Dah makan nasik tu terus boleh naik sekilo! Aiyyyakkkkk! Rasanya mungkin pasni kene lebih banyak exercise la kot...

Hari ni berhabis makan...Nasik siap bertambah2 lagi...Esok dah start keje, so jadual makan pon akan kembali seperti sedia kala...Harap2 boleh turun lebih sikit...

22 comments:

Amie said...

ha ha hahhh...Nani! Memang dugaan besar tu! Selalunya turun sikit naiknya yang banyak,tapi kalau 2 minggu boleh turun 2kg kira ok tu, dalam masa 3 bulan boleh turun 12 kg!

Cendana Kasih said...

errmm.... kalau nk diet betul2, jangan la ambik gula..Minum air kosong jer... boleh tgk menu begini

Pagi : 2 biji telur rebus setengah masak
1 gelas air kosong
2 batang sosej (dibakar/goreng/rebus)

Tengahari : 1 mangkuk sup sayur /sup tauhu/
1 ketui ayam goreng/ayam bakar
1 ekor ikan goreng/ikan bakar / lauk ikan
segelas air kosong

Minum petang : 2 batang sosej
atau daging / telur goreng / telur dadar
air kosong / teh o ais (tanpa gula)

Makan Malam : 1 hidangan daging bakar (cicah air asam pun sedap)
1 hidangan sayur (goreng, sup atau stew)

Akak mmg makan cenggini...dan akhirnya dapat turun banyak kg jugak...dari 65kg (tahun lepas) dan skang 45 kg... (haaa,,,giler ko)

dan skang ni barulah cuba2 makan roti, nasi, bihun dll. Tapi tak banyak laaa.... akak paling suka makan tauhu, tak kira la tauhu goreng atau sup

Nk minuman bergula boleh, gantikan gula dengan stevia.

nuwairani ismail said...

tula kak amie..masalahnya dh turun 2 kilo tu takmo turun2 lagi dah...

nuwairani ismail said...

akak! ini sangat2 membantu. huhuh...boleh save tips ni...tapi bukan apa, nani memang kurang gula sikit. kalau x minum gula, boleh menggigil. tapi milo tu pon milo o je. tak campur gula sangat. memang rasa agak terseksa juga la nak dpt berat badan ideal ni...akak boleh turun 20 kilo dalam masa setahun tu kire hebat sgt2 dah...konfem baju2 sain xxxl dah boleh pakai saiz m/s dah! cayalah akak!

Liza said...

salam nani...betul tu kan, susah nak turun kalau dah naik...akak skrg ni pun tgh plan nak diet, so tips dr nani n kak ayu mmg membantu...harap2 berhasil la....ihhihihi

Mama Ann said...

Nani..mama dulu kurus sangat...Oleh kerana tk pernah kesah tentang diet..tup2 tup ..mama jadi sebesar ini..bak kata perpatah terlajak perahu bleh d undur kalau terlajak gemok kirim salam la..susah nk kurus balik..Jangan jadi mcm mama ok..dengar nasihat org tua2 ..

nuwairani ismail said...

hihih...ramai lagi yang tengah berdiet tu...nani ni pon sambil2 nak berjimat jugak...tu pasal ikat perut ni..nanti kalau kat sekolah dah tak berapa sibuk boleh la nak puasa pulak

nuwairani ismail said...

ala...at least mama dah ada ayah yg hensem tu...huhuh...yg kite ni rasa mcm tak pernah pon merasa hidup kurus. mcm dh tak ingat rupe sendiri zaman kurus2 dulu. hahah

kasihredha said...

semoga berjaya...
nani masih muda InsyaAllah mudah turun
akak lagi le susah nak turun..nak naik senag jerr

Mieza said...

naniiii...sama la masalah kita..rasanya makan dah kurang..bekpes dan lunch akak cuma ambik either one je..dinner kekadang makan kekadang tidak..tapi weight ni asek naikkkk je tak turun2...frust sgt..tapi nak cuba la cara cendana kasih tu..minum air suam je..dan amalkan makan buah..memula mungkin perit tetapi lelama mesti ok kan...kalau akak turun 2 kilo mcm nani kan yaAllah bersyukur sgt hihihi

Along Maklong said...

nani..
2kg.. oklah tu..
kira lemak muda.. senang nak cair..
kalau lemak yang padat macam makcik susahnya nak cair..
hehe.. memang susah giler nak turun.. huhu..

ainnoraini said...

wahhh boleh ikut ni.. Kak ain pun mmg nak turunkan berat ni sikit jer... tpi punya la susahnye..


*nani kusayang mcm mana nk buat kotak komen mcm nani tu... ada reply kat bawah dia tuu...sebab kak ain tak la berapa reti sgt nk buat cengituu...tq...

Madi @ Aed said...

adoi..aku pong nk diet tp skrg tgh bf baby..ssh sket..asyik lapa je..aku pn tgh proses nk trnkn 10 kg lg brt..skrg 6okg..stresssssssss je nk tgg brt trn..gara2 pregnant dulu nek 24kg..huhu

caiyokk nani!!hehe

nuwairani ismail said...

kak kasih...itu yg risau tu...takot kalo dh naik nanti, susah pulak nk turun

nuwairani ismail said...

setahu nani la, kite tak boleh jugak tak makan langsung. breakfast memang tak boleh skip. then, sama juga la masa2 lain...makanan tu diperlukan utk proses nak bakar lemak. kene makan juga, tapi dalam kuantiti yang sedikit. contoh sekeping biskut dalam setiap sejam ke...pastu konfem tak kenyang kan> ha...minum air kosong banyak2 nak cover balik yg tu...

nuwairani ismail said...

makcik....huhuh....itulah...dh turun 2kg tu kan, dia x mo turun lagi dah...duk statik kat situ aje no2 tu..geram betol...pasni memang kene exercise lebih jela...

nuwairani ismail said...

kak ain, ramai je yg nak turunkan berat badan ni...tapi macam tak cukup semangat je...wwuuwuwuwuwu...

pasal kotak komen tu, nanti nani buat satu entry khas utk ni..

nuwairani ismail said...

berat mu 60 kilo tu serupo berat aku hok x beranok. hahahah! malu weh ko mu....takpo2....kito pakat2 berusaha!

Pakcik said...

senang je masuk la web ni...sgt2 membantu www.taknakgemuk.com saya ikut web ni dalam masa sebulan dah trun dekat 7kg....huhuhu selamat mencuba

nuwairani ismail said...

terima kasih pakcik! ini sangat2 membantu! saya akan cuba!

~ yus ~ said...

boleh ikut juga menu ni. thanks berkongsi di sini. Nani minta izin share komen ni di blog akak boleh?

Nuwairani Ismail said...

ok kak yus...xde hal punya...