kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, January 13, 2012

Persoalan Saya Kepada Bloggers Lain....

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Fuh....macam dua hari dah kot tak update blog ni...Orang lain bercerita entah ke mana-mana dah. Kite ni duk tayang cerita sama je. Dalam saya buat blog yang tak sampai setahun jagung ni, rasanya macam dah ramai kawan-kawan yang saya kenal di sini. Tapi, kebanyakannya adalah blogger masakan la. Kenapa saya pilih blog masakan? Sebenarnya kalau diikutkan, saya ni bukan juga jenis yang rajin nak bercakap panjang lebar, menaip segala macam cerita. Kadang-kadang boleh kekeringan idea apabila bercerita...

Kalau blog masakan, kita boleh bercerita tentang 1001 cerita, 1001 rasa...Ewah! Macam nama blog sorang akak kite tu pulak. Ampunnnn kak! Pinjam nama blog kejap. Kalau kita buat entry pasal masakan, kita boleh masukkan gambar menu, boleh cerita perjalanan kita memasak, boleh komen rasa masakan dan macam-macam lagi la. Kalau ada masalah nak masak, boleh cerita dengan orang lain, kemudian ada yang sudi nak bantu... Entahlah...mungkin pandangan masing-masing la kan...Tapi, bagi saya dunia blog masakan ni memang best lah! Kurang dosa nak ngumpat-ngumpat, mengutuk orang ke kan? kan? kan?

Ok, dah panjang lebar punya intro ni kan, saya cuma tertanya-tanya....Bila masanya kawan-kawan blogger, akak-akak, abang-abang, adik-adik pakcik, makcik ni guna masa untuk buat entry dan layan blog ye? Kalau saya tengok blog kawan-kawan yang lain, masing-masing siap setting props bagai dengan lighting dengan edit gambarnya lagi. Ada je kawan blogger masak yang berkerjaya, tapi masih juga boleh menghasilkan entry blog yang begitu menarik sekali! Ada juga yang masuk 3-4 entry sehari siap dengan BW blog kawan-kawan lain pulak tu. 

Kalau nak bercerita pasal saya, memang tak dapat la nak buat macam tu hari-hari. Gambar pon biasa2 saja. Takde pulak nak letak props, background, setting tempat n edit gambar. Padahal kalau diikutkan, saya masih lagi bujang. Televisyen pon takde kat rumah (jangan nak kata i kuno, hokay!), tinggal dengan rakan bujang jugak. Kerja guru pon mengajar di waktu petang aje (12pm-6pm). Tapi, saya rasa masa 24 sehari tu memang tak cukup untuk diri sendiri dan buat segala bagai ni. Orang lain dahlah kerja, anak kecik2 lagi, tapi boleh buat lebih daripada ni....Itulah yang menjadi persoalan saya....macam mana tuh??? Ce cite skit!

38 comments:

rahel said...

Haaa..memang pertanyaan bijak tu Nani...kita tunggu pendapat kawan yang lain pulak..hehehe..

Amie said...

Assalam Nani,
Kak Amie ada 4 blog, buang satu tinggal 3, yang bongsu dapur tu ha.. tapi taklah sehebat blog masakan yang lain, biasa-biasa saja, lepas masak, bubuh makanan dalam pinggan,letaklah mana-mana sudut, tangkap gambar...siap, ambil masa beberapa minit untuk kemas kini blog.

Yang penting minat, suka.... jadi apa-apa halangan pun boleh diatasi. Nak cerita masa, semua orang ada 24 jam sehari, baik yang bujang, yang tua yang muda, yang anak banyak, tak ada kurang sesaat tak ada lebih sesaat, semua 24 jam!

Kak Amie pun tak tahu nak bagi alasan apa lagi, sebab nak kata sibuk memang sibuk seawal 4.30 pagi sampai petang, tapi dalam sibuk tu pun memang ada masa nak menyibuk dengan blog! Ha ha hahahh... sebab dunia masak-masak ni amat indah! Tiada tandingannya dengan dunia lain... dengan memasak dan mengabdikan gambar sebagai hasil masakan serta dikongsi bersama, Kak Amie rasa bahagia sangat! Dan satu lagi...denga menyibukkan diri di dapur dan kerja2 persendirian dalam bidang fotografi, mengedit dan mengarut bercerita tentang hasil masakan sebenarnya melupakan terus segala apa yang berlaku di sekolah! Maklumlah....faham-faham sajalah kalau sudah masuk profession ini. Ini pandangan Kak Amielah ye, orang lain tentu dengan pandangan masing-masing. Memang tak ada masa, tapi sebab suka cari masa jadi masa itu tetap ada!

kasihredha said...

akak cuma buat bila sempat je...kalau ikutkan memang x sempat...tp demi minat buat jugak :)

Mieza said...

kak mieza berblog sebab nak simpan resepi..selama ni simpan resepi yang dicuba dgn cara menulis dibuku tapi buku tu asek hilang je..jadi suami yg buatkan blog ni utk akak simpan resepi..gambar kat blog akak pun biasa je sebab akak mmg tk berapa pandai ambil gambar..janji nampak apa yg akak hasilkan jadilah..sebapertama akak mmg tk pandai nak edit photo..baru nak gi kursus..yg kedua akak mmg tak der byk masa..dengan anak 3 dan berkerja sebagai pensyarah memang akak tak dan..balik umah nak fikir nak buat research inovasi bagai..tak buat research tak naik oangkat..jadi itulah sebab tu suram je hahahah

kaksu said...

Assalammualaikum nani... akak singgah ni... ooo cikgu yea..akak ni cuma wife seorang guru je... akak pun suka blog masak2...banyak ilmu dan resepi2 yg boleh kita dapat dari rakan2 blog... dan alhamdulilah akak dah boleh buat bisnes...

ainnoraini said...

Kak ain kalau memasak tu setakat makan untuk keluarga jer... Nak kata pandai sangat tak la sangat pun masak untuk makanan biasa2 jer...

Nk update blog pun ikut sempat jer...tp suka ada blog ni dpat la kenal dgn ramai org dan dpt la tahu mcm2 cerita...

Madi @ Aed said...

a ah..aku yg dok kt umh msk x pndi sgt pon terabai jgk blog..huhu

izahdaut said...

Pada akak pulak, 1st minat. Minat masak n minat fotogh. Masa pulak mmg buat masa ni ada. Duduk rumah kan. Tapi apa2 pun rasanya minat la yg penting.

Zaliedana said...

Assalam nani,a"ah kak ct pon sependapat juga dgn kak izah,mmg kena minat baru leh jadi apa pon,tapi kak ct mnat juga,cuma lom dakamera canggih2 lagi n mmg agak kelam kabut hari2 kak ct ngan ank2 2 org yg kecik lagi tuh(tapi da hati nk tmbh lagi sorng lam masa terdekat nih)Hehe..Kak Ct,mmg xda prop2 yg cntik n hias bagailah,coz ank2 kadang nak cekau makanan n duk panjat lutut ,adeii..2,3 ARI NIH LAK,TENET AHIK XDA JER,LAGILAH TENSION YG AMAT..Papun kak ct arap nani terus berblog eh..

Wani said...

nani .. entry yang terbaik setakat ini ... heheh... sokong sesangat dengan apa yg kak mieza n kak amie cakap tu ... terpulang kepada individu sendiri yang penting minat tu kena ada ...bila tengok follower semakin meningkat neh ... mulalah makin payah nak tinggal blog ..sebab tak nak hampakan follower2 tu .. ada ke perasaan mcm tu .. rata2 tengok kalau perhatikan sekarang ni blogger masakan la nampak naik nama dalam dunia blog ..eh betol ke .. betul kan ... dan rasa2 bg blog masakan lah yg paling terbaik berbanding nak cerita yg bukan2 tuh,,,

kak wani mcm nani jugak... dulu pun bukan minat sangat blog ada dah satu dulu tapi hampeh sebab x tau nak cerita apa kat orang .. nak jadikan cerita bila minat tengok myresepi ..sejak klik like kat myresepi tu ,, tiap kali nak tengok resepi kawan2 lain masak , mesti kena suruh klik link blog mereka ... kat situ lah terdetik hati nak buat blog .. kalau orang lain blh buat kenapa kita x blh kan... masa tu terfikir kenapalah tak buat simpanan resepi mcm ni kan.. kita blh buat review balik tentang hasil masakan kita ..senang ... tapi kak wani buat semua ni sebab teringatkan masakan arwah nenek .. rasa nak letakkan kat blog ..x pe slow2 .. diharapkan nani terus berblog ya ... panjang betol comment :D

MulutPayau said...

akak suka merayau jugak kat blog yg ada masakan...ambik resepi..lepas tu simpan...hehheehe..
Akak pun jarang2 jugak update, tapi suka bw...biasanya bw sambil buat kja skolah...tapi akhirnya keja skolah entah ke mana....

tun_telani said...

akak duk rumah je, so xde problem.. hehe.. mmg minat memasak dr zaman sekolah, pastu bila dh pindah sarawak ni, terpaksa jd 'surirumah'.. nasib baik la ada blog n kawan2 blogging, kalau x dh meroyan duk rumah je.. hehe.. gambar pulak, main tangkap je. ikut nasib, kalau jd cantik, cantik la. kalau x, akak amik 2-3 kali, pilih je yg mana yg paling OK. x reti nk setting segala bagai.

Cheq Sue said...

nani, sebenarnya benda ni hanya kita sendiri yang dapat tentukan. kita tahu setakat mana keinginan, keupayaan dan kemampuan diri sendiri. memang la kadang2 kita rasa agak rendah diri dengan apa yang orang lain tonjolkan, gambar yang superb, komen yang berderet2, page views yang tak henti...tapi kalau kita buat di luar apa yang kita mampu, takkan puas hati. cheq sue pun kadang2 ada fikir jugak macam nani ni, tapi sudahnya biar ajelah. gambar cantik ke tak, masa sesuai ke tak, ada komen ke tak, ada BW ke tak... buatlah apa yang kita rasa bahagia... just be urself... :)

geraugebang said...

kita blog suka merapu...bila nak merapu ajer menulis....

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, org bekerja mcm seusah sikitla nak bw, tapi kalo kat ofis boleh buka intenet ok la, kebanyakkan yg rajin update, kalo yg keja, boleh guna tenet kat pejabat tu heheh.

Akk tak bekerja jadi tak jadi masalah, mmg selalu msk, tapi yg biasa2 je, kdg2 mls yg lebih nak n3 tu. Gambar akk pun biasa2 je, tak ada yg menarik,tak pandai sangat. Akk suka blog msk2 kerana byk dapat ilmu tentang masak2, dn boleh cuba resipi baru.

Kekadang tu ada juga tgk blog2 yg lain, tapi x reti nak komen heheh

nuwairani ismail said...

kak rahel ni...org minta pendapat dia...heheh

Mamasya said...

Aslmkum Nani dan slmt berhujung minggu.akak minat blog masak sejak 2007 masa tu cuti tanpa gaji...dok umah jadi cari hobi baru...mencuba resepi dr dapur siber...dah melekat hingga skrg.blog sbg rujukan dan simpanan ... kenangan2.masa tu kena pandai2 atur...kalau terluang bolehlah lama sikit ngadap PC.

Mama Ann said...

Nani..mama sgt setuju dgn komen cheq sue..Mama baru aja dlm bidang ini.Dulu mama buta IT. oleh kerana keinginan berbloq mama sanggup belajar walaupun di usia senja..Di samping banyak ilmu yg mama pelajari..mama juga dpt meluangkan masa mama dgn berfaedah..Mama mmg berterima kasih dan tabik kpd bloggers masakan yg sanggup meluangkan masa dan tenaga untuk kepentingan semua..Terus kan usaha anda yg mulia ini..

nOOrsha said...

salam nani..amboi ade name blog ai kat sini..nak royalti! hahaha,,takdelah gurau jer.. ^^... nani, akak paham tu, dulu masa akak bekerja pun mmg x de mase nak update blog lagikan pulak nak BW..mane yg sempat ajelah..kadang2 sempat update je x sempat BW...huhu..memang bizi sangat..akak kenal dunia blog sejak 2007 melalui myresipi n dari situ timbul idea nak berblogging..diam tak diam dah 5 thn blog usang tuh..huhuhu..blog akak pun kadang2 suram, kadang rajin je baru update...akak setuju dgn sume komen diatas, yg pentingnya minat...x kisahlah nani gambar biasa2 pun janji keikhlasan kita berblog n berkongsi resepi dgn kawan2 tu terlaksana, Insyaallah ada ganjarannya dari Allah... sejak berhenti kerja 2 thn lepas memang akak byk masa terluang, tp bizi jugaklah ngan kerja2 umah lebih2 lg melayan anak2...selalu masak siap2, time anak2 tido petang tu akak cepat2 setting prop n tangkap gambar...akak minat photography dr dulu lg, cuma x mampu nak beli kamera canggih manggih.. yg ada ni pun en hb yg bagi ,Alhamdulillah,,sesuailah utk beginner cam akak ni... :)..pepun nani teruskn berbbblogging selagi ada daya ya...dunia blogging ni best kn, jmpa mcm2 org n dlm masa yg sama ley jd kawan....:)

nuwairani ismail said...

nani ingatkan kak sha masih kerja lagi sekarang. rupanya dah benti...yela, family 1st...kalo nani pon dpt jadi full time housewife macam best je...huhuh...

nuwairani ismail said...

kira dh cukup celik it dah mama ni..nani pon sokong mama ann. memang kagum sgt dengan blogger2 masakan yang lain. tak kedekut ilmu, tak sombong pon.. boleh kongsi cerita macam2...

nuwairani ismail said...

memang betol la kak amie.sejak2 nani ada blog ni kan rasa macam kita ada di dalam dunia lain. balik dari sekolah mesti tak sabar2 nak bukak blog dulu, nak tahu cerita dari kawan2 yang lain.terus lupa apa masalah di sekolah.

nuwairani ismail said...

erm...mungkin sebab kite ni jenis yang bekerja kot...

nuwairani ismail said...

yang best lagi tu duk mana2 pon boleh bukak resepi ni. senang. n kite pon ada kenangan ala2 diari jugak la blog ni kan? kadang2 terfikir jugak. kagum betol nani dengan kak mieza. keje pensyarah ni dahla penat. gi awal pagi, balik keje dah nak malam. siap amik tempahan, dengan anak kecik, sempat juga ada blog. insyaallah semoga rezeki kak mieza tak putus2 lagi pasni..teruskan berblogging ye!

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak su...ye, nani keje cikgu. masak2 ni sebenarnya sampingan je. suke tengok blog masak kawan2 lain.syukur lah kak su tak kerja pon at least ada jugak side income.

nuwairani ismail said...

sama la kite kak ain. dalam blog ni boleh cerita macam2..daripada tak tahu langsung, belajar sikit2. lagi pun kalau tak tahu boleh je tanya kawan2 lain.

nuwairani ismail said...

kalau dah ada baby kecik tu memang macam tu kot aed...takpo2, nanti rayyan besar sikit, bleh la update blog sokmo!

nuwairani ismail said...

wah! dah lama la kiranya akak ada blog ni. kagum! nani baru je setahun jagung ha berjinak2 dengan dunia blog ni...alhamdulillah setakat ini rasa seronok lagi dengan apa yg ada...

nuwairani ismail said...

w'salam kak rosa..nani kalo bleh tanak la bukak blog di tempat kerja...takot tersalah makan gaji haram pulak kan? kalau kita guna untuk betol2 buat kerja takpela kot...terima kasih banyak2 untuk kak rosa kerana banyak ajar nani pasal blog di awal2 perkenalan kita dulu..heheh

nuwairani ismail said...

tapi kite suke baca blog akak walaupun merapu..heheh....menghiburkan hati di kala berduka..

nuwairani ismail said...

itulah cheqsue..kadang tu pernah juga stres sebab tak sempat nak tengok semua blog kawan2 yg lain. sekarang dah pandai adjust masa sikit..kalau boleh biarlah kita berblogging dengan ikhlas kan?

nuwairani ismail said...

macam nani yang duk jauh ni pon samalah kak tun. kalau di semenanjung ada ramai kawan yg kite boleh keluar berjalan. kat sini xde sape2. kalau xde kawan di alam maya ni memang boleh meroyan.

nuwairani ismail said...

memang minat..tapi mungkin tak berkesempatan lagi nak belajar lebih mendalam. apa pon nani rasa daripada yang langsung tak tahu pape tu at least nani dh ada basic. insyaallah yang lain2 akan menyusul kemudian..

nuwairani ismail said...

erm...kak ct lagilah xde masa kot...anak kecik 2 orang...time depa tido jela sempat nak buat semua benda kan? arap2 kalo dah tambah lagi sorg tu tak menghalang kak ct drp update blog lagi. heheh

nuwairani ismail said...

nani suke entry kak MP. memang ada isi..walaupun kadang2 benda kelakar. tapi kite sukelah! kalau duk hadap blog aje, memang ntah ke mana2 la keje skolah tu kak...

nuwairani ismail said...

hihih...memang rata2 yg komen tu panjang2...suke ada blog ni sebab boleh nampak hasil yg kite pernah buat siap dengan tarikhnya lagi..kalau review balik post yang awal2 tu nak tergelak pon ada..hihih...insyaallah akan diteruskan juga blog ni setakat yang termampu...

quinnie said...

nuni..lambat skit nak mengomen...kekekek..kita duk rumah je tapi tak sehebat kengkawan yg ada satu hari letak entry sampai 2-3 resepi..memang tabik betul la...akak berblog biasanya waktu pagi..malam2 ke...biasanya akan berkunjung dulu kerumah org2 yg duk komen kat blog akak..lepas tu kalau ada masa baru layan dashboard..jenguk2 blog yg kita duk follow...yg penting kena ada minat la nak berblog ni...kalau dak memang tinggal nama je la...hehehe

nuwairani ismail said...

owh..kak Q macam tu ye..nani pulak sebolehnya nak tengok yang update di dashboard dulu. lepas update blog sendiri baru bw..pastu kalo xde entry mula lah rasa malas nk bw semua..jadinya, tengok sape yg komen dulu,lepas habis ziarah yang tu baru bw yg lain...