kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, November 2, 2011

Apam Polkadot Comel2

Assalamualaikum...Selamat sejahtera....

Hari ni macam penat sikit. Seluruh Kinabatangan dikatakan ada masalah air...Hadoi......Sengsaranya...Kat sekolah tadi pon main catu je minum air sebab takot nanti susah nak cari tandas. Kat rumah masih ok lagi sebab tinggal berdua je. Lagipun rumah kami ada tangki air besar. Kalau terputus bekalan air selama 3 hari pon sempat lagi cover tu. Jadinya, malam ni tak masak pape pon. makan apa yang ada je di rumah.... Ini projek semalam. Seronok betol bile tengok apam ni. Ada orang jeles tak tengok ni??? Huhuh... Rasanya pon sedap, gebu2 gitu....

Dah lama teringin nak buat apam polkadot ni akhirnya tercapai juga hasrat....Huhuhuh... Sebelum ni asik duk tangguh2 sebab banyak sangat halangannya. Kali ni terjumpa resepi yang pakai sukatan cawan. Apa lagi, cuba terus! Memang jadik! Cumanya masih belom mahir lagi buat dot2 nya tuh. main tibai aje. hahah...Excited betol Cik Na masa buat apam ni. Macam main masak2 pulak katanya. Resepi ni saya ambil daripada Myresepi. Tuan punya resepi guna cawan kopi biasa je. Tapi nani guna cawan metrik. So, ada sedikit perubahan la. Lagipun untuk kali pertama buat ni nani buat separuh adunan je. Boleh rujuk resepi asal di SINI.


resepi : write2fatin
olahan : nuwairani

Bahan :
3 biji telur gred A (dari peti sejuk) -nani guna 2 biji telur gred C
2 1/4 cawan tepung gandum -nani guna 1 cawan penuh
1 1/2 cawan gula halus -nani guna 1/2 cawan je
3/4 cawan susu segar -nani guna 1/3 cawan
1 sk esen vanila
3 sk baking powder -nani guna 1 1/2 sk
1 sk ovalette
filling secukupnya -nani guna jem blueberry
pewarna
paper cups medium -nani guna saiz kecil
acuan lompang

Cara :
  1. Masukkan telur, gula, ovalette, esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima. -nani mula dengan level 1 kemudian tambah kelajuan sikit2 sehingga no 5.
  2. Kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima. -nani perlahankan dulu mixer, baru masuk susu dan tepung + baking powder yang telah diayak sedikit demi sedikit. Pukul sehingga lebih kurang 7-8 minit.
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan masing2.
  4. Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag. -masa ni boleh panaskan kukusan.
  5. Sediakan paper cups yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang supaya apam tak melepek nanti.
  6. Picit adunan ke dalam 1/2 paper cup.
  7. Letak filling di tengah2 (guna piping bag supaya kerja lebih mudah).
  8. Picit adunan sehingga 3/4 penuh menutupi filling tu.
  9. Buat dot dot sesuka hati ye.
  10. Kukus selama 15 minit untuk acuan medium. *nani guna acuan paling kecil tu jadi masa mengukus lebih kurang 7 minit dengan api perlahan supaya apam kita tidak mekar ye.


kuikuikui...masih boleh perbaiki lagi mutu dot2 tu...nanti baru nak beli acuan medium. baru cantik sikit.

takde acuan lompang, jadi guna acuan apam tu je. siap buat bentuk lup2 lagi...hihih

33 comments:

Ezadlieza said...

salam nani...rajinnya buat apam polkadot nih...akak ni juga yg tak terbuat lg...cantik jer nani buat..

ilahjy said...

ooooo dia buat apam dot2 yer ...alaaa comei2 mcm tuan dia..hehehe yg luv tuuu cun laa... anak2 kak dah mahir apam ni kalah mama..

ceta dr dapo kak...kekekee kelakau laa kamu nie dek....senang jer nak cepat hari ni buat inti essok buat kulit karipap, kan senang mcm kak.. ingt kak ilah ni rajen ker hehehehe..kdg2 jer terlebih rajeennn

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, elok je dot dotnya, rasa mcm lama dh tak buat ni

Mama Ann said...

Mama teringin nk buat..tp belum buat2 lg.. cantik..rajin nani..

tun_telani said...

akak tak pernah buat!! hehe.. malas laa nk dot dot tu..

nuwairani ismail said...

kak liza : ni pon x berapa nak cantek la...main suke2 ati je dot2..

kak ilah : budak2 suke la kalau bentuk kecik comey mcm ni ha...

kak rosaliza : w'salam...orang dah berzaman buat ni..nani baru nak try buat...tak sangka jadik...ni pon setengah aduanan je. kat rumah akak ramai rakyat, boleh la buat banyak2..

nuwairani ismail said...

mama ann : alamak! puji melambung2 la pulak...rasa macam nak terbang je...saje suke2 buat ni...isi masa lapang la konon2nye..hihih

kak tun : best ape main dot2 tu...hihih....excited je rasa...berebut2 lagi ngn member ni nak wat dot2...

Cendana Kasih said...

waaa...cantik apam tu..nanti buat apam serangga plak yer..hehehe

nuwairani ismail said...

kak CK : tu la...rancang2nye mcm tu la..

Zaliedana said...

Nani,comeylah yg lap u tu..Rajinnyer cikgu mengedot..Kak ct byk kali juga wat apam nih,coz kalo xda idea nak wat buah tangan,apam nih la plg senang,hihi..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
kat sana x der air ker nani.. alahai.. mmg susah kalu x der air kan nani... semua serba x kena d buatnya...

ermm.. comel sungguh apam tu nani... akak x perna lg buat apam polkadot nie...

kasihredha said...

comey2
akak nok hok bentuk love biru tuh boleh?

rahel said...

Mat mlm Nani..post la sini sikit..lama tak mkn apam dot2..cantek kaler apam tu..sebiji..skali ngap jew..hehe..

Run Away said...

wah....macam mana nak mum ni...comel sgt ar...;d

nOOrsha said...

salam nuni pekabar???? lame x jengah sini.. akak br blik bertapa dr gua seguntang gua segunting.. huwahahah.. lawo dot dot mu itew...nak blajaaaaaa....

nonierahman said...

salam kak nani,cantikla apam.nak yg love tue...

Amie said...

oooo...dia mengapam pulak dah ye...patutnya hari Selasa cari bayang nani tak nampak dalam bengkel di Sanbay Hotel Sandakan...

Ros said...

Salam nuwairani,

Berwana warni lagi,ni yang buat Kak Ros teliur ni...Kak Ros tengok dah cantik dah pun...

CT Delima said...

As'salam Nani

K.ct sangaaaattttttt jeles..hahaha. sebab tak dapat merasa yang nani buat ni. nak buat sendiri macam malas..hehehe. ada lagi ker dah habis tu..?

azwa ayuni said...

comel nani
kalerful gitew
syg jah nok make gini

Totie@Tomy said...

cumel dan semestinya sedap..air tangan nanti ni sedap2..

Nurul said...

Nani..
Comeyyy apam tu... paling k nurul suka yang latar hijau tu... dot2 kalerful lagi... :)

Ucu Faridah said...

mcm cendawan lepas hujan jer...cantikkkkkk...
siap ada I LOVE U lagi..tu utk mamat india semalam tu ke..hihihihi....

quinnie said...

rajinnya dia..kita tak buat pun lagi apam dot2 ni..takut tak jadik...hehhehe

nuwairani ismail said...

kak ct zaliedana : nani pon tefikir nak buat buah tangan jugak la apam ni.

kak diana : waalaikumussalam...kalau kak diana buat konfem comel2 lagi...nnt nani nak try buat apam yogurt macam kak diana la pulak.

kak kasih : tu bentuk love gara2 tak cukup bekas acuan. bantai jela bentuk love pon. kuikuikui...

kak rahel : nani nak try lagi sekali buat apam marble resepi kak rahel tu..nanti nanti post...tapo post entry ja la...hihih

nuwairani ismail said...

yana : ini lagi senang, sebijik, sekali telan aje tau...

kak nOOrsha : rindu yang amat hokay!!! jangan nak bagi hayat2 perli pulak tawwww....akak buat lagi cantek, hokay!

nonie : kenapa semua nak yang lup2 tu...padahal tu yang terlebih2 aje tu...hihih

kak amie ; ada kursus di sanbay ye? tak singgah sini pon..kalo tak dahh bleh bg apam seketul dua..hihih

nuwairani ismail said...

kak ros : cantek ke? HIHIH... malu i tau...

kak ct delima : konfem la dh habes kak...hihih...tayang gambar jela jawabnya...kak ct leh buat projek dgn anak2 tu..tak susah pon..mesti budak2 suke aje...cuma maknye jela tak sume kalau dapur kecah2..

wawa : huhuh...sayang x sayang pon, make perabih jugop...sero x cukup lagi..hahah

nuwairani ismail said...

totie : mane de...(malu2 kerbau pulak kene puji)...alahai, kalau totie buat pon mesti sedap jugak...

kak nurul : wah! siap ada yang feveret lagi tu...

ucu ; haah la...tak terfikir pulak macam cendawan...ye kan...mamat hindustan tu mana la nampak apam dot2 kite ni...dia tak pandang pon...sanggup lagi dia makan kek secret recipe...

kak Q : percayalah bahawa kalau apa2 yang nani buat, akak mesti lagi pandai buat! mesti!

Totie@Tomy said...

ingat nak try buat sebab tadi baru beli pengukus..hehe kena try ni..hehe

nuwairani ismail said...

apam ni kirenye macam MUST TRY RECIPE la senang cite...nak buat tak susah mana...rasa pon sedap..memang puas hati..

sis D said...

salam nani cntik dot2 nani wat ni...lembut x slps kuar dr kukusn?akak wat kurng lembut la..ape ptua nk kasi kekal...

sis D said...

salam nani cntik dot2 nani wat ni...lembut x slps kuar dr kukusn?akak wat kurng lembut la..ape ptua nk kasi kekal...

Nuwairani Ismail said...

erm...nak pastikan kuih tu tetap lembut jugak tak pasti la. yang penting, kena pukul bahan2 tu biar kembang betol.jangan terlebih masuk tepung pulak.memang akan keras.