kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, November 14, 2011

Apam Polkadot Versi Serangga

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera....

Ni entry last sebelum nak gi kursus. Maaf sangat2 sebab tak sempat nak balas semua komen, tak sempat nak BW, tak sempat nak buat entry bagus2... Pakai letak aje gmbr yang ada...Jadi, sepanjang saya tak ada ni, orang boleh la layan apam serangga yang saya buat ni.

Haaa...ni ada angin2 juga nak buat benda pelik2 macam ni. Maklum sajalah kalau datang angin M, semua kerja pon tak jadi. Selalunya kalau buat apam ni, Cik Na yang terlebih semangat. Saya ikutkan aje. Adoi...Selama 3 jam duk hadap mende2 ni sampai siap. Acuan pulak ada sedozen je. Ngam2 untuk sekali kukus je dapat. Terpaksalah buat kalut2 setiap kali dah angkat apam yang siap masak tu. Pasni kene beli acuan tu lagi nampaknya. Seronok juga sekali sekali buat mende kecik comel macam ni...

resepi : write2fatin
olahan : nuwairani

Bahan :
3 biji telur gred A (dari peti sejuk) 
2 1/4 cawan tepung gandum 
1 1/2 cawan gula halus -nani guna 3/4 cawan je
3/4 cawan susu segar 
1 sk esen vanila
3 sk baking powder 
1 sk ovalette
filling secukupnya -nani tak letak pon
pewarna
paper cups medium -nani guna saiz kecil
acuan lompang

Cara :
Masukkan telur, gula, ovalete, esen vanila ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga kembang dengan kelajuan maksima. -nani mula dengan level 1 kemudian tambah kelajuan sikit2 sehingga no 5.
Kemudian masukkan susu segar, baking powder dan tepung gandum. Pukul lagi dengan kelajuan maksima. -nani perlahankan dulu mixer, baru masuk susu dan tepung + baking powder yang telah diayak sedikit demi sedikit. Pukul sehingga lebih kurang 7-8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan masing2.
Masukkan setiap adunan ke dalam piping bag. -masa ni boleh panaskan kukusan.
Sediakan paper cups yang telah dimasukkan ke dalam acuan lompang supaya apam tak melepek nanti.
Picit adunan ke dalam 1/2 paper cup.
Letak filling di tengah2 (guna piping bag supaya kerja lebih mudah).
Picit adunan sehingga 3/4 penuh menutupi filling tu.
Buat dot dot sesuka hati ye. nani buat bentuk ladybird, bee n angry bird
Kukus selama 15 minit untuk acuan medium. *nani guna acuan paling kecil tu jadi masa mengukus lebih kurang 7 minit dengan api perlahan supaya apam kita tidak mekar ye.






34 comments:

Gee® said...

comeyyyyy.....

EmbunRosaliza said...

Assalam Nani, selamat berkrusus dengan jayanya ya, kalo jumpa ngan Amie tu kirim slm kat dia ya heheh.

Comel2 belako apam serangga ni, kreatif sungguh, bestkan walaupun ambil masa yg lama nak meyiapkan, tapi rasa puas hati kan bila kejadiannya seperti yg diingini

Selamat berkrusus, eh bila flight blk kampung, tentu seronok blk lama2

ady said...

AS-SALAM
cantiknye apam polkadot..menggoda pagi2 tgk apam serangga tu..cantik dan comel2 apam tu..

CT Delima said...

As'salam Nani

wahhh..cantiknya, macam2 bentu dan rupa ada kat apam ni..hehehe

selamat berkursus ya cikgu, semoga dipermudahkan segala urusan disana..aminnnn

Mama Ann said...

habis la serangga d luar sana ..semua dh jd apam..tp cantik.. cikgu yg creative..mama like..

Liza said...

salam nani....comelnya apam tu...rajin tul la buat ladybird tu....

Acik Erna said...

pandainya nani mencorakkan jadi ladybird..
selamat berkursus nani

rahel said...

Selamat pagi Nani..
semoga dipermudahkan segala urusan di sana nanti.

Pandai sudah ko buat apam..

IXORAROXI said...

ni bebudak mesti suka...comel

Ida,Japan said...

wahh..cumel2nyer nani....corak ni akak teringin gak nk buat tunggu masa yg byk free sikit, kalau anak2 akak tgk ni, mesti diaorg suka sgt....rajin nani buat

cik cek said...

Waaa...mcm2 rupa ada...pilihla yg mana suka...kak cek nak sume boleh ke...comey2...cute...:D

impian dulena said...

comel..comel... cantik..cantik...
kreatif hehhe... tak tahu nak ckp apa lah..mmg comel aaaaaaaaaaa...

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

alahai...comey2nya lady bird... :-)

Qhaifa Nur said...

bila buat apam ni kita jadi lebih kreatif....
sedapnya...

Ucu Faridah said...

habis lah perut nani penuh dgn serangga..mau putus urat ni..hehehe..rajin nye lah adik ucu ni....

Ucu Faridah said...

padan pun kumbangku hilang ...rupanya ada kat dapur nani...sabor je lah..

Wattie said...

Assalamualaikum Nani,
Selamat berkursus ya. Comey2 la apam serangga Nani, cute sgt nampak

Mieza said...

nani..rajinnya nani wat apam serangga ni..kak mieza mmg malas nak mencorakkan dia..tp suka bila tgk org lain wat..sukerrrr cantikkkkk sgt!

Ros said...

Salam Nuwairani,

Rajin sungguh,dan lagi dok buat Apam palkadot ni...cantik corak dia ,berwarna warni tu yang Kak Ros suka tu....

lina_pg said...

assalam nani..comey jer apam dot..dot..ladybird tuh...kompom dah licin ni.

BTW selamat berkursus ya

efa fairuz said...

ololooo comeynye!

MulutPayau said...

alahai comelnya apam polkadot tu...

Fatin Mraz said...

angry bird muffin.. hehee

cute..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Nani..
Cantiknya apam versi lady bird dan angry bird.. Rajin Nani..
Nak gi kursus yer.. Selamat berkursus!

Noriza Abdul Rahman said...

cute ooo...kreatifla die..

Wani said...

naniiiiiiii... comel lote la nani buat .. jealous kak wani hihi .. tak pernah buat lagi ni ..adoi bila la angin nak mengapam ni datang .....macam2 fesyen buat .. comel dooh la .. :P

wahida said...

cantiknya...pandainya...kagumnya....
paling suka tgk angry bird tu...

geram la semuanya...

dZana said...

amboi cikgu ni.. mengedot sakan.. cam2 rupa ada.. nk buat jugak la..

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhhh itu dia, bukan setakat serangga jeeee, angry bird pun ada

Yana Shaiful said...

kak yana dh tangkap 2 3 ekor ke bijik nih hikhikkk..comeyy..i likeeee :=)

Unknown said...

nani...apam yg sgt amat comey...cm nk buat jek ^_^

tun_telani said...

rajinnyer! akak berkenan jugak tgk org wat apam nih.. tp mmg malas betol nk lukis2. huhu

Along Maklong said...

nani.. rajinnya..
kalau nasya tengok angry bird ni mesti dia suka.. neneknya pun suka juga.. hehe..

Run Away said...

wahhh....memang cute lah....kalah cup cake...;d