kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, November 12, 2011

Ayam Sos Siam

Assalamualaikum...Selamat sejahtera....

Malam ni kami ada annual dinner sekolah di Mark's Lodge Hotel, Sandakan.. Rasa macam langsung tak bersemangat nak pegi. Serius! Tak tahu nak pakai baju apa, tudung apa, henbeg apa..Payah kan??? Menunya pon tak tahulah macam mana nanti.. (itu yang difikir dulu) huhuh...Oklah, dah bosan layan singgang tulang, kita layan ayam pulak...Heheh...Sebenarnya saya ni jarang juga nak masak benda2 lauk ni. Kalau dah masak lauk, mesti nak masak sayurnya sekali. Kalau dah masak sayurnya, mesti nak masak nasi, kalau dah masak nasi mestilah kena makan kan? Kalau nasi tak habis, esok kene perabih jugak! Hadoi...Jenuh la kalau macam tu...Sejak2 raya haji ni dah naik balik 2 kilo. Pastu tak mo turun2 dah. Tensen betol den! (tetibe terfikir, muat ke baju yang nak dipakai dinner malam ni...?) haishhh...

Kita tinggalkan dahulu cerita merepek merapu meraban tu, jom layan ayam masak sos siam ni. Saya memang terpikat betol bila kak yana tayang menu ni. Dia pulak buat kuah meleleh gitu...Aduh...Katanya dia pon suke makan pedas. Hah! kalau dia kata sedap tu, sedap juga la di tekak saya ni. Tapi, serius! memang sedap!
AYAM SOS SIAM
Resepi : Kak Ummi @ Home Sweet Home
Sumber : Kak Yana ~Dunia Cinta Kami

Bahan (anggaran):-
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
15 tangkai cili padi thai *
4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
1 labu bawang besar - dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la) -nani ganti daun kari
sedikit gula (optional) - nani tak bubuh pon
minyak masak secukupnya
sedikit garam dan serbuk kunyit

CARA NAK BUAT:-
Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek) -nani pon dah tak letak garam sebab sos cili dah memadai
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih...Selamat Mencuba :=)

21 comments:

Amie said...

Selamat tengahari Nani,
dua tiga menjak belakangan ni selalu jumpa resepi ayam sos siam dalam blog masakan.... kakak juga yang belum cuba buat.

Memang nampak menyelerakan aje menu Nani tu...

rahel said...

Selamat tengah hari Nani..
silau mata napak ayam sos siam ni..mengkilat betul...entah2 Nani punya pinggan pun sudah mengkilat jugak..hehe..

quinnie said...

kita ayam ada skit je tinggal..duk pikir nak masak ni ke nak masak claypot kat umah che sue tu..adussss....hehhhe

Liza said...

salam nanie...nmpk gaya akak pun kene try jugak la resepi ni...

Ros said...

Salam,Nuwairani,

Ya allah...berkilat kilat ja ayam tu...merah menyala,menitik nitik dah air liur Kak Ros ni....dengar pulak sos siam ,kegemaran Kak Ros tu.....

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, bahan2 simple tapi nampak sedap sangat tu, tapi ari ni akk gulai ayam pulak, kalo tgk awal tadi bpleh cuba.

Tu la masalah nak g dinner kan, yg pyh benda nak pakaikan . selamat makan malam nani. semoga hidangannya menepati selera nani

IXORAROXI said...

tak ada nasike?:D
nampak sedap tu dengan kuah yang meleleh-leleh!

Qhaifa Nur said...

sedap, sedap, sedap sangat.....tengoklah sosnya boleh buat nangis tengok he..he...

Wani said...

salam nani .. tak habis2 mengeluh ya .. makan je lah nasi tu kalo dah teringin nak makan hihi.. nanti kebuluran pulak alahai ... nampak sedap ayam sos siam tu .. kak wani dah copy paste dah tapi x tau lagi bila nak masak hihi .. kilat betul ayam tu ;p

dZana said...

selamat ber ' anual dinner'.. th ni sek akk buat terlewat sikit 21 nov.. ayam sos siam ni rasa nk terkam jer..

lina_pg said...

salam nani..menengokkan picas pun sudah tergoda.Ramai dah blogger menerai ayam sos siam ni, aritu cam nak terai dah tp segala sos pun tadak dalam esbok terpaksa cancel la..

Acik Erna said...

assalam nani..dirumah acik ni..memang pantang lauk ayam..kalau acik masak ni rasanya..sekejap je licin..

Ezadlieza said...

salam nani...wah ayam siam dah sampai sabah yer....menarik sungguh tgk terliur juga tgknya nih...selamat berannual dinner yer..

cik cek said...

Tgk gambo je kak cek dah telan2 air liur...kechur2...bak sikit ...kak cek nak rasa..:D

tun_telani said...

nani.... oo nani... dah dah.. jangan duk tambah2 lg dah makanana tuu.. muahahha.. mesti tersedak nani duk berannual dinner.. kui kui ;p

kasihredha said...

pakai je apa2 nani
asal selesa
be yourself :)

Yana Shaiful said...

dah blk ke org p anual dinner tu..mst dpt mkn yg best2 kan hihiii..

Pe2pun xleh lawan ayam sos siam ni kan..sedap coz ada cili api tu.. cam kena bt lg jer :=)

nuwairani ismail said...

kak amie : nampak saje tak best, kene try la...heheh

kak rahel : kalau boleh, bintang2 pon mo keluar sama tu...

kak Q : alahai, kalau habis, beli la lagi ayam tu...heheh

kak liza :dah ramai yg cuba ni...semua puas hati.

kak ros : nanti, try la buat.

kak rosaliza : w'salam....takpe, esok2 boleh buat lagi...

nuwairani ismail said...

kak ixora : nasi ade je...saje tak tayang di sini...

kak nur : mata berair2 dah masa makan ni...

kka wani : nanti2, adalah tu masanya kita rasa macam nak sangat2 merasa ni,..tunggu jela...heheh

kak dzana : kite dh tengok ayam akak...menggoda betol la...

kak lina pg : takde sos, boleh dibeli bah...heheh...

nuwairani ismail said...

acik : tula...biasenye budak2 la yg suke makan ayam ni...

kak liza "heheh...tula kan...dari siam sampai ke sabah dah ha...

kak cek : dah habis la...nanti kite masak lain ye...heheh

kak tun : adoi...masa dinner semalam bantai secukupnya menu...sampai lupa nak snap gmbr.

kak kasih : tula kan...x reti nak bergaya sngt.

kak yana : tula...dah rasa sekali, memang nk buat lagi..

Run Away said...

wah.....masak ayam lagi bestttt...;d