kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, November 3, 2011

What A Bad Day!!!

Assalamualaikum.....(satu kalimah untuk muqaddimah yang sangat baik ye puan2, sebenarnya nak mengeluh sikit...) Urrgghhhhhhh!

Tak tahulah kenapa sejak dari semalam lagi rasa lain macam aje...Macam ada yang tak kene...Mungkin sebab saya dah lama tak rasa tekanan macam ni. Haihhhhhhh!!! Hari Isnin & Selasa baru2 ni ada pendaftaran pelajar2 tingkatan 1 sesi 2012. Kemudian hari Rabu (semalam) saya cuba untuk siapkan mana2 kerja yang tertangguh selama ni. Jadi, saya mulakan dengan menaip sijil. 

Oleh sebab bateri laptop saya ni dah tak berapa nak sehat, jadi kene pasang kabel baru boleh on. Nak on kabel tu satu hal, nak on printer pulak lagi satu masalah. Plug kat situ ada satu aje. Punyelah cari extension, takde pulak, habih satu sekolah saya pusing2, habih semua bilik pentadbir saya masuk (kecuali bilik pengetua) cari mende alah tu. Still tak jumpa2 jugak. Last sekali ternampak extension kepunyaan seorang kawan. Katanya dia tak guna hari tu. Saya pinjam dengan dia...Dah siap pasang laptop, taip sijil, tiba masa nak print...Baru je saya refil dakwat printer tu hari Selasa. Tiba2 semalam ink tak mau keluar pulak...Haihhhhhh! Rasa macam nak baling aje printer tu dari tingkat atas. Konon nak print beratus2 sijil, yang dapat print 2 keping aje. Tensen betol la...Last sekali tutup printer, saya main game aje (oopppps! harap2 boss tak baca entry ni).

Dah balik rumah, rasa lapar gilos! Tapi malas nak masak. Punye excited saya beli ready made puff pastry jenama KAWAN yang macam orang lain beli tu. Konon2 saya nak buat letak jem blueberry kat tengah2 tu. Punyelah tak sabar saya menunggu mende tu dibakar atas api...20 minit kemudian, saya bukak oven, puff pastry saya tu BANTAT!!!! Haihhhhhh! Rasa nak baling2 aje kat luar tingkap dapur bagi anjing, tikus makan. Tapi mengenangkan harganya RM13 sepaket (ada 5 keping), terus saya gagahkan juga gigi ni menggigit, memamah dan menelan pastry tu...Itu pon ada lagi sikit. Tak larat nak perabih. Huhhhhhhh.....

Bangun pagi tadi, konon2 nak bukak web pelaporan e kaunseling L4. Tekan punya tekan, tak mau keluar pulak.... Asik error je manjang. Hantar mesej ke kawan2 dari daerah lain, pending. Bila call hp tu OFF pulak!!! Rasa nak.... (aihhh...tak tahu apa rasa dah)... Tak putus asa lagi, call jurulatih utama L4 kebangsaan, no hp tiada dalam perkhidmatan pulok!!!! Nak sekeh2 pala orang tu kalau jumpa bleh tak???  Call pulak kawan di Daerah Tambunan, sekali dia dah pindah balik Kedah!!! Bila masa pulak orang ni pindah...Bestnye dia, dapat balik kg sendiri, duk di rumah mak bapak. dah tak payah bayar sewa rumah, untung2 makan free lagi. Katanya tarikh tutup hantar laporan tu dah lama limpas....Nak tak nak, esok kene hantar 2 keping kertas laporan tu secara manual jela. Tadah jela telinga dengan PPD meeting esok. kuikuikui....(haku pon nak letak jawatan dah ha jadi pengerusi ni. serabut pala otak).

Konon2 nak kasi hilang stres tu kan, makanya saya pon ke dapur la buat muffin. Tak mo kasitau resepi sape. Kuikuikui (sebab muffin tu bantat!!!!). Boleh buat main baling2 lagi ha...Rasa makin tensen adalah kot tengok muffin yang tak jadik ni...Tapi, sebab lapar sangat kan, saya makan jugak 2 bijik...huhuhuh....Nak makan sorang2 semua, konfem tak habih...Nak offer dengan guru2 lain, segan pulak sebab bantat ni...Jenuh berpikir sorang2...Last sekali masuk bekas, bawak aje gi sekolah....Manalah tahu kan kot2 adalah rezeki sape2 nak merasa muffin bantat tu.

Habis cerita muffin. Jam 1.30 petang tadi pengetua nak buat program ceramah 7 Habits Of Highly Effective Youth untuk pelajar tingkatan 1&2 yang bagus2 pulak....Memang haku la yang kene urus semua benda tu...Dah pesan dengan boss petang nak pinjam kunci bilik mesyuarat. Punyelah mencari dia satu sekolah, sekali ada guru lain pulak pinjam. Call guru tu pulak, katanya dia dah pulangkan dengan guru yang menjaga bilik tu. Guru tu pulak dah balik. Lari lagi ke pejabat cari kunci spare. Kerani kata ada orang pinjam, tapi tak pulangkan....Haihhhhhhhh! Nak hantuk2 pala kat dinding boleh tak??? Naseb baik ada sorang guru tu offer diri nak gi amik kunci tu di rumah cikgu yang dah pulang tu...Syukur sangat dia tolong....Majlis pon berjalan lancar jugak...

Tamat aje majlis, saya kemas2 peralatan, ucap terima kasih pada pengetua.....Terus naik ke bilik kaunseling, nak rehat2 minda pulak....Seharian terkejar2 sana sini...Tengok dalam beg, ada muffin BANTAT! Hahah.... Rasa nak tergelak pon ada...Kebetulan ada pelajar datang membayar yuran PIBG, saya suruh dia panggil kawan2 yang lain tolong saya kemas bilik. (padahal saya nak bagi diorg muffin bantat tu). Excited pulak diorg ni membantu...Last sekali saya suruh cuci tangan, kemudian hidangkan dengan muffin tu....Punyalah suke diorg makan....Macam muffin saya tu xde cacat celanya pon...Hahah! Belasah jela...Yang lucunya tu, siap kata SEDAP, mintak resepi lagi.....Saya sembang2 dengan diorang, sambil2 tengok video dan gambar2 di laptop saya...Mereka pon seronok juga...

Haih.....at least cerita berangkai WHAT A BAD DAY selama 24 jam ini berakhir dengan satu happy ending juga.....Syukur padamu Ya Allah.....

p/s : tak larat nak BW & balas komen lagi sebab kepenatan betol. Esok kene bangun awal, ada meeting... Insyaallah cuti 4 hari saya marathon semua blog kawan2 ye! 

22 comments:

rahel said...

uwaaaa..banyak penat o..sabar je la..dah tugas kan...hehe..kuatkan semangat..

Acik Erna said...

memang penat nani..baca pun dah tau..penat tu datang sebab tensen tu..

tun_telani said...

salam nani.. ujian Allah mcm2 kan.. alhamdulillah berakhir ngn happy ending.. akak pun tgh menghadapi bad days jugak. bukan a bad day dh.. berlanjutan je, hopefully hari2 mendatang lebih baik. berusaha utk redha dan tidak depress menghadapi ujianNya.

MulutPayau said...

penat yg buat kita tensen kan...mujur jugak berakhir ngan gembira...

Cheq Sue said...

ni la nani cikgu2 zaman loni...cheq sue pun kdg2 rajin jgk jadi mcm nani ni...serba serbi x kena

Ida,Japan said...

sekarang cikgu byk bebanan tugas kan nani...sabar ye, semoga urusan dipermudahkan segalanya...jgn tensen2 ye

Wani said...

hihi .. boleh ke kak wani nak ketawa sekejap .. :D... sebab ada jugak part lucu nani buat entry .. alahai kasihan nani .. kuatkan semangat ya .. jangan nak marah2 sangat ni .. nanti cepat tua kikiki.....

Madi @ Aed said...

haha..seharian bad day sape x pnt..sabo ye nani..life is beautiful..hehe

Amie said...

normal tu Nani...kalau asyik mood ok saja...tu dah bukan manusia tu... hi hi hiiii nak jadi malaikat tu... jom ikut kakak pi Lembah Danum...

EmbunRosaliza said...

Assalam nani..dugaan dan cooobaan tu, bebanyakkan bersabar ya, akk pun pernah dan selalu juga lalui hari2 malang sebegini, buat benda semua tak jadi, pas tu perasaan tak usah nak citer la bosan, menyampah dan macam2 gangguan heheh, tapi biasanya akan berakhir dengan kegembiraan. Kdg2 tu akk fikir nape jadi perasaan sebegini.

eppoe said...

sumbak molek!! hhahhahahahaa

Mieza said...

kesiannya dengan nani..bila satu tak jadi semua jadi tak jadi..Alhamdulillah ianya berakhir dgn gembira...resepi muffin apa tu nani..resepi dr blog akak ke..tak per nani nanti cuba lg ye..bantat pun budak2 tu suka..kira berjaya juga lah tu :)

Along Maklong said...

huhuhu.. kesah nani ni kan macam sudah jatuh ditimpa tangga..lepas tu tercium taik ayam lepas tu dalam taik ayam tu puak ada paku tekan.. kesiannyaaa..
bak bersabar ye nani.. rehat bebanyak lepas ni ok..

nuwairani ismail said...

kak rahel : terima kasih...itulah itu...naseb masih bersabar lagi..

acik ; dah penat sangat sampai tak larat nak amik tau pasal blog ni...2-3 hari duk melangut aje..

kak tun : sama2 lah kita bersabar ye...yelah...ujian Allah ni ada hikmahnya...harap2 setel la keje2 kak tun. pasni boleh la idup tenang2 sikit..

nuwairani ismail said...

Kak MP : itulah...ada jugak budak2 yang nak menghiburkan hati kita ni..

Cheqsue : cabaran dulu dan sekarang dah lain...keje pulak banyak di alam maya...itu yang bikin payah tu kalau buat keje dengan mesin yang tak boleh bercakap ni.

kak ida : terima kasih banyak2 atas kata2 semangat itu..

kak wani : sebenarnya kan, saje je letak part lucu2 tu...bila dah habis taip, nani baca balik kan, rasa hilang sikit stresnya tu...

nuwairani ismail said...

aed : mujur mu remind aku balik....huhuh...lega jah rase...life is beautiful...huduh kot mane pon tetap indah jugop...

kak amie : bestnye bercuti kat sana...nak ikut...

kak rosaliza : w'salam : tula...nani pelik betol...kenapa macam semua benda yang kita buat tak kene...memang ade aje yang tak kene tu...aduih...

eppoe : letih weyyy sero...

kak mieza : jangan risau...bukan resepi kak mieza..kuikuikui... nanti nani amik resepi kak mieza la pasni. sebelum pernah try ok je...

mak long : nak tambah sikit lagi...paku tekan tu pulak berkarat...hadoiiii!

dah rehat cukup2 pasni leh ronda2 semua rumah kawan2 pulak...terima kasih semua...

Totie@Tomy said...

saya pun pernah alami benda macam ni..bila ingat balik mmg terasa hari tension untuk saya..

nuwairani ismail said...

totie : tension yang tak tahu nak cakap macam mana...hadoi...

Run Away said...

kena banyak sabar ni...;d...

nuwairani ismail said...

alhamdulillah setel juga akhirnya...

impian dulena said...

mula2 dr awal akak baca...cam nampak sangat ari tuh, adalah hari yg sadis buat nani..mcm2 hal yg x besh berlaku.. tapi bila last tuh.. nak tergelak ada... tullah happy ending... tuh yg penting kan.. kesabaran nani di balas dengan kegembiraan :D.. tahniah...

nuwairani ismail said...

kak ID : terima kasih...tak larat sangat...hadoi...