kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, November 13, 2011

Ayam Mentega Rangup

Assalamualaikum...Selamat tengah hari...

Masak apa ye untuk lunch nanti? Kalau belum masak, boleh try tengok resepi ni dulu. Sebenarnya saya dah lama buat ni. Tapi macam tak sempat pulak nak update masuk sini. Tapi ayam yang saya buat ni versi sedikit terhangit la. Huhuh...Maap la banyak2 ye. Pestaim buat ni. Konon2 nak suruh garing la. Sekali sampai terhangit la pulak. Tapi xdelah pahit pon. Masih juga sedap...Saya makan ratah ni memang sedappp! Erk! Ratahnya sikit je. Tapi yang banyak tu makan dengan nasik. Aduh....Suke sangat bau wangi2 mentega tu. Then, manis2 bawang, aroma daripada daun kari, memang sedap la di tekak saya ni. Resepi ni saya mbil dari blog Kak Nor...Izinkan saya C&P di sini ye...Terima kasih banyak2 buat kak diana, penyumbang asal resepi dan juga kak nor...

AYAM MENTEGA RANGUP
Resipi : Diana@MelleyMay
Sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Cara²
  1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
  2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
  4. Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
  5. Angkat dan hidang.

18 comments:

IXORAROXI said...

mintak sepiring Nuni :)

kasihredha said...

aroma mentega dan daun kari tu best tu kan nani :)

K.Nor said...

mmg sedap ayam ni kan nani :)

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, mesti sedap ni, alamak hari ni menu dgg lak umah akk ni, apa2 pun mmg nmpk sdp[ tu

Cheq Sue said...

hai nani...asik kua menu ayam aje nih...menu perabih stok ye? macam tu la cheq sue pun kalau beli ape2 terlebih sikit...jenuh nak habiskan.
ayam ni memang sedap kan, aritu buat ratah pun sedap

Mieza said...

nani..ehhh kata nak tayang menu daging je sebab masih dalam mood raya haji tapi hari ni ada tayangan ayam..ayam pun sedap nani...wahhh ayam mentega belum pernah dicuba lagu..selalu udang atau sotong mentega je..kena try juga respi ni..nampak sedap sedap je tayangan nani nih...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
terima kasih kerana sudi mencuba resipi nie yer... :)harap nani suka.. :)

nuwairani ismail said...

kak ixora : dalam resepi minta 2 keping dada ayam. nampak macam sikit. bila dh masak, banyak juga tau...malangnya, banyak2 semua tu dah habes pon...hihih

kak kasih : ye...mmg kene je aroma dua benda tu.

kak nor : memang sedap sngt!

nuwairani ismail said...

kak rosaliza : daging kat rumah nani keras kejung! tak leh nk masak lagi. mlm kang la operasi.

cheqsue : dah nak cuti kan...kejenye nak perabih stok jela...lagipon duk rumah 2 org je...sebelah ayam tu boleh masak sampai 3 kali..

kak mieza : kalau resepi kak diana yang nani kata sedap, mesti sedap juga tu di tekak kak mieza...bagus try cepat2...heheh...konon2 nak perabih stok daging juga la ni...tapi tak tahu la sempat ke tidak. esok dh kene kursus 4 hari. 21hb dah balik kelate.

nuwairani ismail said...

kak diana : memang nani suke pon...sedap sangat2....

Totie@Tomy said...

sedapnya..nak try nak try..hantar kat rumah saya sekali ek.hehe

nuwairani ismail said...

kuikuikui...kalo kite berjiran, memang nani dah hulur sikit...heheh

Cendana Kasih said...

alamak...kalo ayam cenggini mmg takleh nk buat kat rumah ni..sebabnyer diorang mesti tak makan ngan nasi...ratah cengitu bagi sakit ati mak dier...hahaha

Amie said...

rajinnya orang bujang masak... baunya pun harum sampai ke Lahad Datu... he hehehh, dah bersiap nak pergi Borneo Paradise ke Nani.... jangn tertinggal berus gigi sudahlah ye, tempat tu jauh masuk dalam....

Run Away said...

paling suka kalau ayam di goreng mcm ni...kalau wat masak yang ada kuah2...tak best sangat..;d

rahel said...

mesti harum je ayam goreng tu..bab ada daun karinya..emmm sedap dimasak begini.

Liza said...

fuhhh nani..nmpk pun dh tau ayam tu rangup...

kzai said...

salam nani..mesti sedap ayam mentega rangup ni..xnah cuba lg..