kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, November 1, 2011

Kuih Lapis Kacang Hijau

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Baru 2 hari tidak online, dah rasa macam apa je...Bukan apa, kelmarin di Bukit Garam ni xde line la pulak...Line streamyx xde, tepon pon sama...Hampeh betol la...Terasa seksa gila sebab takleh nak online. Saya ni bukan apa, jenis cepat betul addicted dengan satu2 benda. Kalau tak dapat tu, hadoi....Sengsaranya.... (padahal boleh je idup macam biasa). huhuh....

Sebenarnya nak cerita pasal kuih lapis pertama seumur hidup ni.....Haihhhhhh..... Lepas buat kuih ni baru tahu betapa senangnya buat kuih lapis yang sedap... Janji badan tu kene "R" aje...huhuh...Kuih lapis ni pon bukan juga lama nak siap. Masa mengkus pon sekejap2 je... Cumanya sukatan yang diberi dalam bentuk timbangan. Saya main campak2 aje (campak yang berukur jugak la). Try kukus dulu sikit dalam bekas kecik, agak2 lembik, tambah lagi tepung beras. Last sekali baru ok, teruslah mengukus sampai habis. Memang sedap kuih ni. Ada bau2 kacang hijau gitu. Saya tak pasti tepung kacang hijau yang mana. Tapi saya main guna aje tepung yang orang buat kuih batang buruk tu...Sedap aje...

Resepi ni saya ternampak dari blog kak Ct Delima. Beliau pon ambil daripada blog Anawahid. Boleh tengok sendiri di blog mereka berdua betapa cantiknya kuih lapis depa berbanding saya punya...kuikuikui.... Nama lagi kali pertama melapis kan....Itu pun saya buat setengah adunan je. Santan pon guna santan sederhana pekat. (takleh makan lemak2 sangat sekarang). Hihih.... Minta halal ye saya taip semula resepi di sini...

KUIH LAPIS KACANG HIJAU
resepi : Majalah Rasa Ogos '09
sumber : Ct Delima, Anawahid

Bahan :
150g tepung beras
100g tepung ubi
50g tepung kacang hijau
1 liter santan pekat
150g gula
50ml air
secubit garam
1 helai daun pandan
pewarna

Cara :

  1. Campurkan gula, air dan daun pandan. Masak sehingga gula hancur. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus dan loyang. *Seelok-eloknya sapu minyak pada acuan supaya tidak melekat.
  3. Satukan semua bahan2 tepung dalam bekas dan ayak.
  4. Masukkan air gula tadi ke dalam tepung bersama dengan garam dan santan.
  5. Kacau semua bahan sehingga sebati dan tapis.
  6. Bahagikan kepada beberapa jenis warna yang diingini.
  7. Kukus setiap lapis selama 2-3 minit. (*nani guna acuan pound cake, dengan sukatan 1/4 cawan setiap lapis dikukus selama 2 minit). Kalau guna acuan kecil2 macam acuan lompang tu boleh kurangkan lagi masa mengukus. 
  8. Note : jangan terlebih masa kukus pulak, nanti lapisan tu tidak melekat antara satu sama lain.
  9. Ulang langkah 7 sehingga habis dan lapisan terakhir dikukus selama 15 minit.
  10. Tunggu sehingga kuih sejuk dulu baru potong. Kalau tak, sememeh pulak kejadiannya...

terlebih masa mengukus sebab masa tu tengah ralit duk BW blog orang. Sekali, lapisan tu tak mau melekat dah...Adeh...Takpelah, kali pertama....huhuh

32 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
mmg x dapat d nafikan jika x der streamyx or apa2 yg membolehkan kita on9 mmg tersekasa kan nani.. akak pun rasa mcm tu gak.. hehehhee... yer ler dah terbiasa ngan semua nie kan tetiba x der.. aduh... mcm lambat jer rasanya masa berlalu tu kan.. :D

ermmm.. kuih lapis tu nampak sedap ler nani.. akak belum brapa reti lg buat kiuh lapis gini... nak buat juga suatu hari nnt...

Cendana Kasih said...

sedapnyer kuih ni Nani... terliur tengok...akak dah takde masa nk buat sume kuih2 ni..asyik mengkaripap dan mengapam jer...huhuhu...bilalah ada masa nk buat kuih2 ni....meh seketui yer..

rahel said...

Selamat mlm Nani
Ada lgkah kuih lapis tu? teringin nak join sekaki..

Qhaifa Nur said...

kuih lapis ni kalau saya yang makan mesti buka lapisannya (makan satu2, memang suka gitu...
bestkan kali pertama berjaya membuatnya...mesti nak try lagi...

ainnoraini said...

Kak tak pandai buat kuih ni... Selalu beli jer...
Mesti sedap kuih lapis nani ni kann

Mak Qis said...

ok..ambek resepi nnt leh try hehehe...msti sedap tuh kan nani

Acik Erna said...

assalam nani..dah jadi kuihnya..acik baru simpan resipi..

tun_telani said...

nak! nak! nakkk!!!
xde cukup vitamin R nk wat sendiri... virus virus M sedang menyerang dgn mantapnya.. hehe

Zaliedana said...

Nani,kira oklah tuh 1st time wat dah cantiklah tuh..Rajin eks melapis..Kak ct malas betoi,tambah2 nak raya nih,mls nak beli stok bhn,semua men nak perabis ajer coz nanti nak blk kg,hihi..

nuwairani ismail said...

kak diana : rindu akak!!! hihih....

kak CK : nani baru nak belajar mengapam...

kak rahel ; semuanya selamat uda diproses..hihih

nuwairani ismail said...

kak nur : nani pon mesti nak makan selai2...hihih...lucu betol..

kak ain : kalau dah buat sendiri mesti nak kata sedap jugak kan? hihih

mak qis ; alhamdulillah sedap la di tekak saya..

nuwairani ismail said...

acik ; wah! pasni leh tengok kuih lapis versi acik erna pulak.

kak tun : syuh! syuh! syuh! pigi jauh virus M....kene seru virus R banyak2 la...hihih...

kak ct : nani ni pon tengah nak perabih stok la ni..konon2 beli tepung kacang sebab nak buat kole kacang...tapi tak jadi...erm...buat kuih lapis jela...

Hanis MY said...

Oh pengsannn nk jugak kuih lapis tu! Huhu

Ida,Japan said...

rajin nani buat kek lapis...sedapnyer, suka mkn, nak buat lak...ada jer alasan he..he

kzai said...

salam nani..mmg terseksa kalau x ngadap lappy satu hari kan..sedap npk kuih lapis warna warni ni..tp bab melapis ni lah yg akak loma sikit

nuwairani ismail said...

hanis : jangan pengsan dulu! hihih

kak ida : kuih mcm ni x cerewet nak buat topping ke apa dah...

kzai : takdelah susah sgt sebenarnya. kejap aje dh boleh siap

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Nani..
Hahaha..Nani..nani.. Kak Naz pun cam tu jugak dulu masa mula2 kenal alam resepi dari internet. Sehari tak dapat bukak, cam kucing nak beranak hehehe..

Rajin Nani buat experiment kukus sikit2 dulu nak tgk hasilnya. Tu pada akak, dah terlebih rajin dah tu. Kalau kak Naz nak mengukus, nak kukus yg confirm jadi jer..hehehe..

MulutPayau said...

kuih lapis Nani tu nampak sedap sangat...Akak memang tak de 'R' nak buat kuih ni..selalu beli jer...

nonierahman said...

kak nani-rajinnya melapis.nampak sedap la...ada lg?

kasihredha said...

tepung kacang hijau ada jual ke? atau kena blend sendiri?

Pen Biru said...

rajinnye buat kuih..boleh buat jual nih

Anna Qawina said...

Aslmkm..rajinnya mek ni buat kuih..nak buat menantu ler...

nuwairani ismail said...

kak naz : waalaikumussalam...belom pro masak lagi kan, tu pasal asik buat experiment aje... kalo tak jadi, sayang pulak masuk tong..

Kak MP : nani pon tetibe ada vitamin R. tu pasal boleh buat ni..

nonie : adoi...berzaman dah habis ni dik...

nuwairani ismail said...

kak kasih : tepung ni memang dah siap2 dalam paket. beli kat kedai runcit je. kalau kat kedai bakery pon ada jual ni.

penbiru : tak sampai tahap jual lagi kot...sebab tak cukup R.hihih

kak anna : huhuh...ada anak laki hensem ke? hihih

Yana Shaiful said...

amboi rajinnya dia melapis..nnt nak trylah resepi ni plak..pnh bt dulu tp resepi lain

nuwairani ismail said...

kak yana : nak buat mende2 macam ni memang ada angin2 jugak ni...bukan selalu nak rajin mcm ni...hihih

Wani said...

Nani .. pandainya buat kuih lapis .. kak wani tak pernah buat lagi ... ni.. nanti angin datang dulu baru nak buat hihi

nuwairani ismail said...

hahah! tula kak...pasni tak tahulah bila pulak nak buat lagi...kene seru angin R banyak2...

cik cek said...

Rajinnya Nani melapis...cantik dah tu...leh la anto kat kak cek sikit...:D

nuwairani ismail said...

ala kak cek! dah abeh la pulak...heheh

Run Away said...

sy penah makan kueh ni..tapi yang ni lagi nampak santik...;d

nuwairani ismail said...

ini ayat perli ke hape? huhuh