kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, April 29, 2011

ANAK2 BUAH UTEH YANG DIRINDUI...

Assalamualaikum... Salam Sejahtera...
Bila dah puasa penuh seminggu ni, mcm xde apa yg dimasak melainkan dessert utk berbuka puasa je.. Nasik n lauk semuanya dimasak oleh Cik Hosmate sy sebab sy sampai di rumah jam 6 petang. Almost everyday juga la.. Waktu berbuka plak jam 6.15 petang. Memang x sempat nk masak pape.

anis maisarah...

Kali ni nk bercerita pasal 3 orang anak buah sy (rindu sgt2 ngn diorg). Anak buah yg pertama adalah ANIS MAISARAH a.k.a KAKAK, umur 5 tahun. Rasanya dia la yang paling bertuah sbb jadi cucu sulung untuk Tok Ma n Tok Ayah serta anak buah pertama untuk kami beradik. Pendek kata memang kelahiran yg dinanti la.. Kakak ni boleh dikatakan pandai bercakap di awal usianya x masuk 2 tahun pon. Ingatan sgt kuat walaupun hanya tengok sekali je sesuatu cerita. Contohnya mcm hari tu kami 1 family tengok cerita hantu “Suster Ngesot”. Rupanya dia ingat lagi cerita tu, siap boleh bercerita lg dgn org lain walaupun mase tengok cite tu dia baru umur 3 tahun. Kakak ni sedikit pemalu berbanding adiknya (out spoken). Pernah jugak sy bawak dia masuk Mydin Kota Bharu. Pastu kami berdua lalu depan bahagian tuala wanita. Dengan selambanya dia ckp, "Uteh, nanti beli yg kisah kaisara la..." Amboi2...mcm dia plak yg nk pakai...


aliah sofea...
  
Anak buah kedua (cucu kedua juga) adalah ALIAH SOFEA a.k.a ADIK, umur 4 tahun. Adik memang jenis yg genius sbb dia byk blajar drp kakaknya. Kalau bab mewarna buku, adik lagi expert drp kakak. Ini pon jenis cepat bercakap pulak. Kalau mak dia call sy, adik lagi byk nk bercakap dgn utehnya. Soalan yg biasa, “Uteh, Uteh kt Sabah ke?” “Bila Uteh nk balik rumah adik?” Hmmm... Macam la dia tau Sabah tu kat mane...(mak dia yg ajar kot). Kadang2 adik ni main lepas cakap je. Soalan paling best dia pnah tanya sy, “Uteh, Uteh dah ade makwe ke?” Lucu betol la adik. Padahal masa tu dia baru umur 2 tahun. Adik jugak la yg selalu sembang2 ngn Mr Google kalo time sy tgh bergayut tu. Budak 2 org ni sgt bertuah sbb sy selalu belikan dorg pape tiap kali jumpa (baju, buku, mainan etc). Paling kurang pon beli makanan, coklat, roti dll (mase tu masih kt semenanjung lagi). Bila dh keje kt Sabah ni, selalunya sy balik time diorg ada kt kg. Kalo x pon, sy selalu singgah rumah diorg dlu. Pastu dtgla budak 2 org ni wat muke kesian dpn beg biru bagak tu. Selalunya mmg diorg tau sy akan belikan pape...

akif yg dh petah bercakap skrg..

Anak buah yg ketiga plak AKIF ZIKRI, umur 3 tahun. (cucu sulung sebelah mamanya, & cucu sulung lelaki di sebelah papanya). Sy x byk kenangan dgn akif sbb dia dilahirkan time sy dh habih blaja n tgh tggu posting. Tapi, kenangan paling best dgn akif ialah, sy Ibu Saudara pertama yg dpt jumpa akif sebaik saja dia dilahirkan. Mase tu sy sesaje jalan2 kt KL n menyinggah dlu rumah Atok n Nenek di Sg Buloh. 2, 3 hari lepas tu dpt call drp abang. Katanya kak ipar dh nk bersalin. Terus sy ke Ipoh petang tu jugak. Keesokan harinya selamat dia bersalin. Yang paling best lagi, mama n papanya syok je tdo dlm bilik. Utehnya plak berjaga malam tukar lampin, buat susu bagi akif. Huhuh... Merasa jugak la jaga budak bgn malam ni. Tp seronok sbb sy dapat tau mcm2. Mak pon ada ajar jugak la psl mcm mana nk jaga baby. Ada juga sy temankan abg beli brg2 baby, then sy suggest beli sabun utk nipple n bottle jenama pureen. Till now, dia masih lagi gunakan yg tu. Jarang sekali parents pikir psl sabun tu sbb masing2 pakai axion je cuci botol susu baby. Hmm...nanti la sy upload gmbr. 

kepulangan yg dinanti...beg bagak biru.,

Nanti, ada 3 orang lagi anak buah baru yg belom lagi uteh jumpa...x sabarnye....

3 comments:

eppoo said...

uchu pon x jupo lagi nih anok2 buoh!!

Along Maklong said...

comelnya anak2 buah nani yang pompuan tu..
ssshhh.. makcik suka pompuan.. harap2 cucu makcik yang no.3 dan no.4 pun pompuan.. hehe.. yang no.4 tu makcik berangan je.. belum ada apa2 pun..

nuwairani ismail said...

ucu : buke jauh pong sah alan nga rawang tu...ooops! sg buloh....

mak long : tu la kan...budak pompuan memang comel...tp lasaknya pon bleh tahan jugak