kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, July 22, 2012

Ayam Panggang Rosemary Yang Sedap!

Assalamualaikum.....Salam sejahtera....

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa... Mood tuan rumah ke laut sikit. Belum serasi lagi nak mengatur menu untuk berbuka, nak snap gambarnya lagi...Aduh...Tak berapa nak rajin pulak. Jadi, ini memang gambar yang masih lagi dalam simpanan yang belum masuk entry. Memang dah lama Nani nak buat ayam rosemary ni. Tapi mengenangkan tak terjumpa stok herba utamanya tu jadi, Nani tangguh dulu. Alhamdulillah minggu lalu ke bandar, ada nampak orang jual herba rosemary kering. Dengan bahan lain yang tak berapa nak cukup, Nani cuba juga buat. Alhamdulillah, memang tidak menghampakan. Rasa ayam yang diperap semalaman lebih sedap, masuk hingga ke tulangnya... Resepi ni Nani terjumpa di blog Kak Nor, sifu kesayangan semua orang...Terima kasih ye Kak Nor. Begitu juga dengan Bundo dan Wana...

 AYAM PANGGANG ROSEMARY
sumber : Wana & Ibundo
sumber : K.Nor

Bahan:
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa ~ k.nor skip -nani letak 1 kiub pati ayam knorr
2 sudu besar jus limau -nani ganti dengan cuka makan
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun) -nani guna minyak jagung je
5 biji kentang
2 biji tomato ~ k.nor letak tomato masa menghidang sbb anak2 lebih suka makan tomato fresh dr yg lembik -nani skip
6 biji baby carot -nani skip
sedikit mentega -nani skip
1 sudu besar cajun ~ yg ni k.nor tambah -nani skip

Cara penyediaan:

  1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau (serta cajun) ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
  7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam. -nani panggang guna non stick pan je.

Tips dr K.Pah:
Bila ayam itu dipanggang, ia akan mengeluarkan banyak air. Jangan dibuang. Bundo gunakan air ayam yang penuh dengan rempah ratus itu sebagai sosnya. Masukkan air ayam di dalam periuk dan tambah dengan satu atau dua sudu besar tepung jagung. Masak sehingga kuah pekat.

Sekarang pulun makan lauk2 je sebab nak turunkan semula berat badan. Hadoi...Harap2 berjayalah... Apapun, resepi ni memang best dan sedap! Rugi sangat2 kalau tak cuba. Aroma daripada daun rosemary tu memberi kelainan pada rasa ayam yang dibakar.

contoh herba rosemary yang Nani gunakan. Gambar diambil dari page McCORMICK dan disertakan juga pelbagai resepi yang menggunakan produk herba2 keluarannya.

p/s : kalau kawan2 buat ni petang ni, kemudian diperap semalaman, dimakan waktu sahur, memang sedap dah tu.

8 comments:

Amie said...

Nampak berkilat ayam panggang rosemary Nani... memang sedap ayam panggang ni kalau kita lama-lama, meresap semua rempah rasanya!

rahel said...

Memang nampak sedap betul ayam panggang rosmary ni..lagi2 klu dihidang time buka puasa...

~~zana@pb~~ said...

Nani ni menggoda akk cari daun rosemarry tu nmpknya......tp selalu lupa bila masuk survey.
Selamat berpuasa Nani.

Bicara Kak Noor said...

nampak sedap je ayam panggang tu time lapar2 ni semuanya indah belaka dipandang kan heee cobaaaaaaaaannn

MulutPayau said...

aduhai...mnggoda betul ayam tu.....

FnF Simple Life said...

fuh...ayam panggang rosemary... sedapnye. Nak try guna resepi ni lak nnt...hmmm bila ek...ehehe

Yana Shaiful said...

yummy..mmg sedap ayam panggang rosemary ni..dh byk kali k.yana bt..mmg terbaekkk resepi kak wana nii ^^

Aida azni abd razak said...

assalam sis..saya dah try resepi ni sedap tak terkata dan minta copy dalam blog sy ye heheh..ade link blog sis juga :)