kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, July 14, 2012

Terubat Rindu Sejenak...

Assalamualaikum....Salam bahagia....

Hari ni memang terasa betul kesan duduk di tempat yang pasang air cond. Sejujurnya, Nani bukan jenis orang yang suka tinggal di dalam bangunan yang ada alat pendingin hawa ni. Memang jenis kulit sensitif yang amat. Dah pakai pelembab, losyen, minyak bagai pun tetap juga kulit mengelupas. Waktu ke Sapporo winter baru2 ni pun sama. Baru satu hari di sana, kulit dah macam sisik ikan. Memang jenis kampung betul. Tidur dalam bilik air cond pun sanggup Nani pasang kipas. Dah sejuk2 macam tu memang kita pun jarang minum air. Jadinya, naik ulser pulak dalam mulut. Hadoi!!! Sakit yang amat. Huhuh...Tak baik kan mengeluh. Sebenarnya sakit yang diberi tu adalah tanda kasih sayang Allah pada kita... Nak menguji kita tahap mana kita mengingati-Nya... Bersyukurlah.....

Lupakan sebentar pasal kisah sakit2 ni. Malam ni saja nak bercerita tentang program bersuka ria kami di EDO ICHI JAPANESE RESTAURANT, yang terletak di Taman Tyng, Sandakan. Kami ke sini minggu lepas untuk meraikan ulangtahun Azimah. Kalau siapa2 yang tidak tahu, lokasinya betul2 di depan Giant Sandakan, bersebelahan dengan Hotel Tyng Garden. Sebelum ni punyalah rasa rindu dengan japanese food ni. Akhirnya dapat juga merasa. Dari segi rasa, seriously agak berbeza dengan japanese food yang originally dari sana. Tapi, kira ok la. Masih juga boleh dimakan dan dikategorikan sedap (for those yang suka japanese food la kot).

kalau diikutkan Nani lagi suka yang ada ikan mentah ke, telur ikan ke, tapi kawan2 ni tak boleh telan yang macam tu. Jadi, yang warna merah ni adalah udang kering bercili. Kat Sapporo takde perisa ni ye. Kiranya sushi malaysia la ni.

Aroma wasabi yang menusuk hidung tu betul2 menggamit kerinduan...Suka sangat2...

Ini menu yang Nani order. Nasi putih agak kering. Mungkin dimasak ikut selera orang Malaysia. Kalau diikutkan sepatutnya melekit2 macam pulut. Kalau dah kering macam ni, susah sikit nak makan dengan chopstick. Ikan saba grill dengan sos manis yang sedappp!

Unagi!! My feveret. Ini makan 2 piring pun takpe. Memang suke sangat unagi. Kalau sape2 yang tak tahu, unagi=belut. Huhuh...Tapi, memang sangat sedappppp!

Tu je gambar yang sempat senap. ada separuh lagi menu yang kami order tapi tak snap sebab dah kebulur sangat2...Huhuh...



16 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Nani..
aduii ni kan kalau anak akak nampak segala makanan jepun mmg suka bangat ni tapi akak je yg agak kureng sikit,entahlah rasanya takdapat nak masyuk kalau nampak mentah2 gitu hee
selera masing2 kan tak kisah lah kalau Nani suka gohead je..

Acik Erna said...

salam nani..acik masuk kedai makanan jepun pun tak pernah nani

MulutPayau said...

akak pernah sekali masuk restoran makanan Jepun...lepas tu dah serik...tak kena dgn selera......ore kelate kato darat..hehehe...

Wani said...

nani wah sedapnya makanan japang.. kalo kak wani x leh nak telan telur ikan n isi ikan yg mentah2 tu uhuk.. kalo makan ambik yg ada veggies je itu pun suchi la... entah la kalo blh masuk,,, masuk jugak kalo x leh tu x leh jugak hiii..kalo belut tu .. entah lah blh telan ke tak hiiii

FnF Simple Life said...

memang betul2 japanese food yang dah di buat bercitarasakan malaysia... akak rasa kalau menu2 ni diperkenalkan kat Jepun mesti org2 Jepun suka... new taste gitu... terbaeklah.

ainnoraini said...

Ank2 kin mmg suka mkn mknan org jepun nii..
Jumaat lpas baru jer pekene shushi..

dZana said...

Aslmkum nani.. apa kbr.. telepas sudah akak kek karot nani yg heaven tu.. tergoda kt deco simple mewah cheesenya..

Raudzah Zahari said...

Bestnya japanese food...my favorite...

Amie said...

Wah! Kalau begini senang-senang nanti Kak Amie jelajah kat depan Giant Sandakan tu, macam sedap je hidangannya ye Nani...owhh tak sanggup dengar pasal wasabe... teringinnnnn.

Yana Shaiful said...

byknyaa hidangan jepun dia..hmm.. k.yana ni rsnya semua makanan bleh ditelan tp cik sushi niii mmg xleh langsung ditelan..dh byk kali cuba tp tetap jua xleh..hohoooohooo

rahel said...

Bestnya pegi mkn2 masakoan jepun..jeles gue...

zila norazila said...

sedapnyaaa nani..makan besar la nie..he hhee nk join skali la..sama mcm rahel jgk..sgt jeleesss akk:)

inahar ali said...

salam nani..anak2 akak mmg suker japanese food tp ibunye yg agak kureng..kalu makan pun yg tempura tu jer ngan sushi pulut tu..hehe!

Ucu Faridah said...

tengok gambar2 ni mcm sedap jer...suatu hari nanti ucu nk terai lah mknan jepung ni....

quinnie said...

sedapnya..kita pun suka shushi..kelau beli kat shushi king memang lagi sedap dari beli kat tesko or tempat2 biasa yg jual shushi ni....hehhehe

Asmara said...

isk ni yg teringin pi beli sushi jap lagi. hihi..