kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, July 7, 2012

Sotong Bunga Goreng Kunyit. Cantekkkk!

Assalamualaikum....Salam bahagia...

Petang semalam badan dah rasa lemah2 macam nak selesema...Tak larat nak BW, apatah lagi nak update blog ni. Hari ni dah mula sakit2 tekak. Harap2 tak berpanjangan la. Malas nak ambil cuti sakit hari Isnin ni (ada hati jugak nak amik cuti) sebab banyak kerja nak kena buat. Ok, hari ni nak tayang menu lunch semalam. Kali ni terlebih rajin sebab buat sotong tu bentuk bunga2...Huhuh...

comel bukan? muahahahaha....Nani dapat idea ni daripada Kak Zila, boleh tengok resepi Sotong Bunga Bertaucu yang dia masak di SINI. Tapi Nani tak masak versi taucu sebab tak cukup bahan. 

Tak ada hati nak letak resepi sendiri sebab simple sangat. Nani gaul sotong dengan kunyit + garam, kemudian masak dalam kuali hingga kering airnya. Ketepikan di dalam kuali. Kemudian, masuk sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi, baru gaulkan dengan sotong. Masuk kacang panjang + bawang besar hiris, gaul rata sehingga kacang masak, tutup api. Ini memang resepi simple je. Nani makan ratah je sotong ni sebab konon2 nak diet la. Muahahaha... Untuk resepi yang lebih best, boleh rujuk resepi Udang goreng kunyit yang kak Q buat di SINI. Memang menarik resepinya. Nanti nak try jugak buat.

11 comments:

Acik Erna said...

salam nani..makan ubat tau..biar tak jadi demam.
nanni..cantiknya mask sotong nani ..
acik suka sangat makan sotong..tapi perut tak tahan..kalau makan mesti gastrik

Yana Shaiful said...

meme canteekkkk..nnt nk bt jgk lahh.. dh berkenan di hati..xpnh terfikir plak nk bt bunga2 cinta cani^^..

jgn lupa mkn ubat yerr..k.yana ni pun tgh kejar damia suh mkn ubat..semalam dh mula batuk & selsema..hmm..susah tul nk mkn ubat ^^

ady said...

as-salam nani
mmg npk cantik sotong tu..nak kena buat mcm tu kalau beli sotong...

Amie said...

Memang sungguh cantik! Yang satu tu ada telurnya ye Nani... lengkaplah hidangan ni dah ada kacang panjangnya sekali!

rahel said...

Selamt malam Cik Nani...minum air suam byk sikit ye...
wah..cantik sotong ni dibentuk bunga..kalau yg namanya sotong kan dimasak apa2 pun tetap sedap..

Asmara said...

senang! saya pun selalu gak buat gini, tapi tumis bawang dulu dan ada letak oyster sikit. cantik potongan sotong tu. ;D

Wani said...

dah lama x wat sotong goreng kunyit camni .. nak wat camner tiap kali beli sotong mesti nak cari resepi yg susah2 .. sebab dah nama seafood kan nak masak pun kena main ekslusif sikit hi3.. alasan jer... makan ubat yer nani moga cepat seembuh..

zila norazila said...

salam nani..wahh dah buat yer..cantik kan bunga2 tu..kak zila nk mintak sikit:)..akk pun sama sakit tekak jgk..tiap2 mlm batuk2 jew..take care urself ok:)smoga cpat sembuh:P

MulutPayau said...

cantiknya....berbunga2...

p/s...jngn lupa makan ubat ya dear...semoga cepat sembuh...

Leadership Developmant Training said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

impian dulena said...

walau simple tapi memang sedap hehehee....uishhh kena buat nie..lapo3x