kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, September 8, 2011

Dulu Bertiga...Sekarang???

Assalamualaikum...Selamat sejahtera...

Adeh...mood raya belom habis lagi...Pala otak masih lagi di kampung...Serius, raya tahun ni rasa mcm betol2 tak cukup masa...Bila dah balik ke Sabah, mula la xde mood nk wat pape...Kene pulak Mr. Google turun ke kepulauan bawah...Bosan tak terkata bila duk rumah. Takde kawan nak sembang2 macam biasa. Nak update blog pon tunggu hari Rabu sebab leh post gambar je, tak perlu kata apa2...huhuh...Bila kawan2 dah menegur baru la ada mood sikit nak menulis. Kene pulak ada kawan2 yg bagi komen, rindu nak tengok masakan sy dalam blog.

Ok, back to the topic, DULU BERTIGA SEKARANG BERDUA...hmmm....

ini masa bertiga....(gambar raya 2008)

sekarang....???
Dah tinggal berdua....(gambar raya 2011)

Alkisahnya....mana perginya yang satu lagi tu ye???
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

peja & aimi pada hari raya ketiga....2011

Kisahnya, saya menerima seorang adik ipar baru pada raya tahun ni...(Yup, saya telah dilangkah bendul oleh adik lelaki)...Huhuh...Meriah betol kenduri pada hari raya keempat di rumah kami...Semua lauk pauk habis, air pon habes, kuih pon sama...Tetamu yang datang kendian tu makan kuih raya jela jawabnya...Bukan apa, jumlah tetamu yang datang tu memang tak disangka2 ramainya...Kami pon tak makan sangat sebab duk tunggu makanan pengantin. Mueh kes kes....

Apabila sedara mara mana yang datang tu, semestinya akan terkeluar soalan, "KAKAKNYA, BILA LAGI???" Adeh....naik rimas dibuatnya dengan soalan cepu cemas ni...Tapi dengan selambanya saya jawab aje, insyaallah tahun depan... Huhuh... (jenuhla Mr. Google nak korek duit lombong emas pasni). Manalah tahu kan kata2 kita tu menjadi satu doa...Saya selalu pesan2 dengan orang supaya doakan urusan jodoh kami dipermudahkan...Yelah, drp duk cakap mende2 merepek tu bagus la berdoa utk perkara baik...

Kadang2 terasa hati jugak bila orang cakap macam ni.... :
  1. Ko neh kawen jela cepat2, susah ape?
  2. Rugi kawen lambat tau!
  3. Best sangat kawen! Kalau tau macam ni dah kawen awal2 lagi.
  4. Dah ko tu lambat sangat, memang la kene langkah bendul.
  5. Ko tak rasa lambat ke umur macam ni tak kawen lagi?

Sape yg taknak kawen kan? Tapi kita hanya merancang, urusan jodoh pertemuan adalah di tangan Allah... Bukan juga sy tidak mahu kawen awal...Sejujurnya, saya berpegang kepada pesanan Prof Madya Dr. Jamaluddin bin Ahmad, pensyarah semasa saya di UPM dulu. Katanya, "Mulai dari sekarang, kamu dah boleh kumpul duit untuk kawen supaya nanti tidak ada alasan tidak cukup duit untuk belanja kawen" Ayatnya lebih2 kurang gitu ler...Tu pesanan tahun 2006/2007. Bila grad tahun 2008, saya ada RM1500 dalam akaun ASB hasil titik peluh buat part time di taska Kota Damansara dengan basic gaji RM400 sebulan. Bayangkan jela macam mana. Orang lain sebuk tukar HP canggih manggih masa tu...Saya masih pakai HP cabuk tu sampai sekarang...Orang lain beli kasut, baju, henbeg mahal, saya pakai aje apa yang ada utk praktikum... Walaupun jumlah tu tak cukup untuk sewa pelamin pon, sekurang-kurangnya saya berusaha ke arah itu...

Saya ingat lagi pesanan Mak Tam (makcik yang tinggal di Gombak). Katanya juga, "Nani, kalau boleh sebelum kawen tu biarlah ada satu set pinggan mangkuk, periuk kuali supaya nanti xdela beban sangat nak beli semua2 tu lepas kawen. Jangan duk harap la hadiah yang org bagi. Belum tentu lagi orang nak bagi set yang macam tu" Ya, saya ingat pesanannya dan sekarang, saya dah ada 2 set pinggan Corelle, 2 set comforter bunga english Jakel, sekarang dalam proses nak beli Tefal pulak. Saya dah buat potongan gaji masuk akaun untuk simpanan & saya dah beli pon emas sikit2..Saya cuba belajar masak macam2 sehingga tercetusnya idea nak buat blog ni. Saya cuba juga belajar menjaga budak dari umur 1 hari hingga budak sekolah. Macam mana nak mandikan baby, nak pakaikan baju, nak tidurkan budak...Orang yang dah kawen pon belom tentu lagi tahu pasal ni. Saya berani jamin, tak semua orang bujang lain ada plan mcm ni...Ini baru preparation di sebelah pihak..Belom lagi cerita di pihak yang satu lagi...

The point is, bukan saya tidak mahu kawen awal, tapi keadaan belum mengizinkan...Kita memang boleh merancang...Allah dah tentukan jodoh kita dengan siapa dan bila masanya. Cuma, mungkin menunggu masa yang sesuai je.. Tapi tak semestinya kita kene duk diam2 je..Kene la berusaha ke arah itu kan...? Yang penting, tidak putus asa berdoa...

me n eppoe
So, sekarang tinggal kami berdua je yang belom kawen...Itu pon dah ramai yg duk cakap2, "Ntah2, adiknya yang kawen dulu" Yela kan, macam yang saya cakap tadi la..Kalau dah jodoh dia sampai dulu, biar jela dia kawen dulu...Kita ni manusia biasa, tidak mampu nak melawan qada & qadar Tuhan...Berserah saja la... Akan tiba juga masa untuk kita nanti....InsyaAllah....

Panjang pulak bebelannya hari ni....Layan je la kan?



19 comments:

AI said...

- sakit hati, sakit telinge kan dgr org2 ckp camtu...

- mane ariff ni...nak kene ckp kat dia nih...hehe

tun_telani said...

sabar je laa nani kan.. kak tun ni org duk tanya bila nk dpt baby. mmg tiap2 kali org2 duk bunyi2 mmg terasa nk masuk blk wat drama air mata. huhu.. kdg2 rasa nk jawab (ke dh penah jawab gini) 'tanya laa tuhan bila nk kasi baby kt kiteorg'. stress..stress.. time raya lg laa stress sbb jumpa ramai org.

Amie said...

Nani,
orang ada mulut... memang boleh cakap apa saja, yang penting kita buat je keje kita, urusan kita... he hehehhh

Cheq Sue said...

kalau sampai masanya... akan kawen gak kan..cepat ngan lambat je... tgk cheq sue nih rilek jah... (*_*)

Kak Rosaliza said...

Assalam nani, sabar je lah, nih soklan biasa yg akan di dengar bab kawen mawen nih, biasa lah mulut org suka gossip2, jodoh ketentuan illahi, akan sampai masanya nnt, samada cepat atau lambat saje.

eh peja kawen sama tarikh ngan adik akk kawen, raya ke3 juga hehe

nuwairani ismail said...

al : arif takde....tu pasal merepek merapu kat sini je...

kak tun : anak pon rezeki jugak. semuanya dah ditentukan..kadang2 orang yang merancang pon tiba2 boleh mengandung. benda macam ni memang kita tak boleh nak agak...berusaha jela kan? berdoa banyak2...insyaallah ada la rezekinya nanti...

kak amie : betol tu....kalau difikir mulut orang ni, memang sampai bila2 pon tak habes...tapi nak buat mcm mana, kadang2 ada jugak datang rasa geramnya tu...apa pon, sabar jela...

nuwairani ismail said...

cheqsue : memang tengah rileks la ni...hihih... orang kata, zaman bujang pon ada masa gembiranya...yang penting, kita hidup dengan enjoy masa2 yang ada...

kak rosaliza : w'salam...penat kan kalau majlis dalam raya ni...sampai sekarang penatnya tak habes. nak berkemas rumah pon tak sempat...barang2 banyak yang tertinggal di kg gara2 kelam kabut. dahla mak ayah berdua je kat kg tu...kesian pulak pikir..

insyaallah akan tiba masanya...tp tula...rasa sakit sangat bila dengar ayat2 yang tidak menyenangkan hati ni...

Mieza said...

nani cayang...muah muah muah everywhere..waaaa rindu nyar kat nani...hamboiiiii umah kenduri tak ajak akak pun..raya ke3 masih lg dikelantan tau..uwaaaaaa sampai ati heheheh

nani, jgn susah hati..jodoh petemuan semua di tangan Allah..sudah tertulis di luh mahfuz akan teman hidup kita..bila katanya kun maka jadi lah dia dan semua urusan akan menjadi mudahhhhhhh saja...insyaAllah akak doakan nani dapat jodoh seorang lekaki beriman kekasih Allah :)

nuwairani ismail said...

kak mieza cayang!! terima kasih banyak2 atas kata2 semangat itu...huhuh...yg ni kenduri orang, nak jemput pon sebab kite yg "suku sembe" buat kije...nanti majlis nani, insyaallah nani jemput kak mieza...datang tau!

kasihredha said...

jangan ambik hati sangat kata2 tu nani...buat dek je. Kadang2 dia org ni saja je ...tak de soklan berkualiti gamaknya..
cuba le tanya pasal kerja ke, pasal resepi ke...ada pekdahnya sikit dok

Juwita Jamaludin said...

Nani saba jela nak nuat mcm manaulut org memanf x leh nak tutup.. Huhuhu.. Akak doaksn moga cpt jodoh nani

IXORAROXI said...

Insyaallah kalau ada jodoh tak kemana..Kak doakan moga bertemu jodoh dengan lelaki soleh,kaya & tampan..Amin!

nuwairani ismail said...

kak kasih : itu la orang.....kalau dah kawen, sebuk tanya bila nak ada anak..kalau dah anak satu, tanya lagi bila nak tambah anak...hmmm..

nuwairani ismail said...

kak ita : terima kasih mendoakan mcm tu...

kak ixora : tang tampan & kaya tu tak tahan tu....amennnn

Yana Shaiful said...

Sabar je la nani..mulut org mmg xleh nk tutup..klu nk dgr dorang ckp mmg xabis..lpas kawin dorang tnya psl anak plak..lpas tu tnya nk tmbah anak plak hehee..

nuwairani ismail said...

hmmm tu la pasal kak yana...kak yana bila nak tambah lagi?? hihih (saje bg soalan panaz..heheh)

Maira Anjami said...

tabik spring kat kak nani sbb dah wat mcm2 persediaan..bagusla mcm tu..insyaAllah sye yg bakal jdi ibu ni pon blom pandai jaga baby..huhu..

Papepon,moge sampai juga jodoh kak nani nanti..saye doakan dpt mkn nasi myk taun depan..heee:))

nuwairani ismail said...

maira : kalau dah ada baby sendiri, automatik pandai jaganya...insyaallah kalau ikut perancangannya 2012 la..

eira eixora said...

kak nani. duk blogwalking blog kak nani jumpa entri ni. sangat bagus kak nani ni. semua preparation da dibuat. saya masa kawen baby pun tak pandai pegang. sekarang baru terhegeh2 nak kumpul pinggan mangkuk.

insyaAllah suatu hari nanti jodoh akan tiba juga. jangan fikir sangat okay.