kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, September 16, 2011

Wabak Baru Dah Sampai...

Assalamualaikum....Selamat sejahtera!

Huhuh....Serius, rasa mcm down betul nak update blog sekarang. Selalunya hari2 sy akan update 2-3 entry. Tapi sekarang 3 hari 1 entry pon payah dah...Konon2 target dalam masa setahun berblogging ni biarlah sampai 365 entry. Tak tahu la boleh tercapai ke tidak...Alkisahnya, malas nak memasak, malas nak snap pics, malas nak mengarang. Kalau entry masak ok la sebab ada bende yang kita nak cerita. Tapi kalau tak masak, kene perah otak sikit la nak menaip ayat tu.

Since di rumah ada Cik Tik hari tu, terus terbantut nak buat pape...Seriously saya rindu nak membaking kek, menguli roti, membakar cookies..(apsal semua bende2 manis je ni?)...Bab masak lauk ni kureng2 sikit la...Tak tahu la napa...Macam lagi seronok buat bende2 yang macam tu. Lagipun, sy kat sini xde transport. So, susah kalau nak beli lauk2 fresh ni. Tu pasal asik makan pasta + ayam hancur je. Senang nk simpan n tahan lama. 

Nak ceritanya, sejak mulanya musim raya ni semua orang duk merungut pasal berat badan yang semakin naik...Tapi ada sorang akak blogger kita yang comel itu letak satu status di FB tentang kejayaan beliau menurunkan berat badan sebanyak 4 kilo dalam masa seminggu!!! Jeles beb dengar orang boleh buat mcm tu!! Orang lain dalam puasa lagi senang berat badan nak turun. Terbalik pulak dengan sy. Bulan pose bukan main melantak lagi...adeh! Sudahnya, lepas raya dah naik 4 kilo! Hihih...Kalau sape2 ada perhatikan di blog sy ni ada weight loss ticker yang saya mula buat dari awal tahun...Jadi, setakat tu je berat badan boleh turun...Pastu tanak turun2 dah sampai la sebelum puasa...Hmmm...mendengar cerita akak tu, rasa terbakar je hati nak ikut semangat macam dia jugak...Hihih...(harap2 betol la).

Orang yang dah terlebih berat badan mcm sy ni kene buat diet extreme dh. Huhuh...Segan pulak dengan mak2 orang yang solid molid tu. Kita yang anak dara ni tak reti2 nak jaga badan. Haishhh...Setiap kali balik kg, mesti mak ayah membebel aje anak daranya ni dah makin gemsss...Adeh! Selalu kalau sy sembang dengan kawan2 yg dah kawen, ada yang gtau, "Saya zaman jadi anak dara mcm kamu dulu kurus aje, dah kawen mcm ni baru badan naik". (dia nak perli kite le tu yang kite ni gemok mcm org yg dah beranak 3) Huhuh.... (Punye la sy -ve minded) ... Tapi, sy tanak kalah jugak! Selambe je jawab, "Yela, orang lain habis je blaja, terus kawen, ada anak...Cube kalau lepas blaja keje 5-6 tahun mcm sy ni, konfem badan naik jugak!"

Kehidupan di kampus dengan zaman keje memang lain..Kalau di kampus kita aktif, banyak bergerak, duit tak cukup, nak mintak mak bank in pon segan. Last sekali makan megi jela jawabnya...Kalau dah keje ni, kita lagi yang belanja mak makan. Asal lapar je, boleh terus makan di kedai. Tak pikir dah duit dalam poket ada ke tidak. Sy zaman belajar dulu, mane la merasa kek secret recipe tu mcm mana, Old Town White coffe tu macam mana rasa..Dah keje baru merasa..Same je sebenarnya. Kalau dah keje tu, konfem badan akan naik punyalah...So, jangan nak kata ibu2 yang dah beranak je yang PATUT naik berat badan. Kalau tak caya, tengok la orang lelaki yang dh keje dengan zaman kampusnya. Lelaki ni konfem la tak beranak kan, tapi ade je berat badan naik. Sebab? Dah takde isu tak cukup makan sekarang....Cumanya tak dinafikan la kalau orang bersalin ni lemaknya lain la dr orang yang belom beranak. 

Apa pon, sy dah terjangkit virus nak diet dengan kawan2 blogger lain ni. Jeles tengok orang lain selesa dengan badan sendiri. Heheh....Terima kasih kepada AKAK itew kerana membakar semula semangat sy yang dh malap selama 2 bulan ni. (u know who u are) Huhuh...marilah kita sama2 turunkan berat badan! Hup!!
gmbr raya 2011...opppsss! tang dagu mcm kek lapis s'wak tu tak tahan tu...Aiyyyakk!!
p/s : nak pesan x-box jugak la dengan Mr. Google...buleh ke wak??? Hihih...
****entry ni sepatutnya dipublish tengah hari 16/09/2011...nape lambat kuar ni...? tak paham betol dengan blogger.com skrg.haishhh

11 comments:

Amie said...

Assalam Nani,
sebenarnya Nani taklah gemsssss....sangat, terlalu kurus pun nanti nampak cekeding pulak... he he heee...harus padankan dengan tulang rangka kita juga... dah cantik tu, manis lagi.... nampak ayu gitu, cuma kena mantain sajalah...(itu yang susah sikit ye...)

nuwairani ismail said...

pandainya kak amie bg ayat menyedapkan hati...hihih,...betol tu..nak maintain tu yg susah... alahai...risau jugak ni...

Ashuran said...

ape kaitan entri ni ngn x-box? tgk kat entri danish tu, rumput kat laman tu mcm panjang jek. boleh jadkan alat senaman tuh :P

IXORAROXI said...

betul tu masa zaman kampus bagi yang datang dari keluarga miskin macam akak ni, makan pun sekali sehari je, macam bangla pun ada,nasi banyak, kuah lebih pastu sayur lebih, ayam dan ikan jarang sebab mahal
Nuni, kurangkan makan manis2 termasuk gula tersembunyi dalam kek, kuih muih, insyaallah boleh tu turun, Numi memang dah manis

tun_telani said...

nani! akak dulu naik badan masa kt uni.. huhu.. duk negara sejuk, peluh pun x kuar.. balik msia, kurus jap, pastu duk dumah je 24/7 tulis thesis merangkap hpusewife, sah2 laa kumpul lemak kan.. MOH suruh 10k steps per day, akak 2k steps pun susah nk capai. huhu.. pasni nk berjalan byk2. mari berusaha! ^^

AI said...

- hehe seb baik kite xde masalah berat badan...maintain je...haha (ayat nk bagi nani jeles!!!! hihi)

- tapi sigadis posing kt tepi bunge tu mcm 'perempuan melayu terakhir'..cewahhhh...

nuwairani ismail said...

ashuran :awk sengaja kan xnak beli xbox tu? huh! tanak kawan!

kak ixora : adeh! dicerita psl bangla la pulak...tapi itulah hakikatnya... tapi sekarang alhamdulillah rezeki sentiasa ada...tak pernah lagi pengsan kebuluran...

nuwairani ismail said...

kak tun : kita pon tgh semangat ni...hihih...takpe2 pasni kene rajin naik turun tangga di sekolah la nmpknya...

Al : itu ayat perli tau....saje je...sob sob sob....huhuh...sekarang yela pompuan melayu gemok terakhir kot...hihih

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, ok je tu , cuma jgn bg naik lagi dah la...berisi bukan gumuk, tang dagu tu mmg setengah org nmpk berlapis walaupun kurus,

AI said...

- nani...semua komen2 kite harap jgn ambik ati...kalo kecik ati...kite mintak mahap yer...

nuwairani ismail said...

kak rosaliza ; w'salam....terima kasih dgn ayat yang begitu sweet...adeh....risau ni!

Al : takdelah nak amik ati pon...huhuh...kita kan kawan! heheh