kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, September 25, 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Assalamualaikum...Selamat sejahtera...

Hari tu dah buat sagu kuah susu, kali ni kek cokelat pulak...Hihih...Hujung minggu ni macam mengom2 sikit program diet sebab ada open house. Biasalah kat sini. Time hujung minggu jela orang nak buat open house ke hape..Tapi sy buat kek ni utk Jamuan Hari Keluarga & Jamuan Hari Raya Kelab Staf sekolah. Dah turun drp 61.7kg->58.6 kg ni kan mula la tekak rasa nak makan macam2. Agaknya dah jemu kot asik makan sup je kan. Kene pulak org yg suke baking membaking macam sy ni mana tahan tak masuk dapur. 

Jadi, hari Jumaat tu sy buat kek ni sebijik. Bangun pagi Jumaat tak tahu nak masak apa. Jam 11.30 pagi baru decide nak baking kek sebijik. Telur takde pulak....Terus teringat resepi kek coklat tanpa telur super moist Kak Dayang kite tuh..Bila usha resepinya, tak guna butter, tak guna telur. Memang kene la dengan manusia yang nak berdiet mcm sy ni ha...Dah keletung keletang di dapur, siap jugak keknya...Tapi panas2 lagi sy dah keluarkan kek drp loyang. Makanya, kek pon hancus sedikit...Aiyakkkk! Lenkali sabar bleh tak Nuwairani??? Tak sempat nak buat topping pon sebab jam 1 dh kene siap gi keje. Tapi tetap sedap tau! Meh kite tengok resepi yang telah dikongsikan oleh Kak Dayang...halal ye kak nak c&p ni...

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung -nani ganti dengan 1/4 cawan susu cair
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais) -nani kurangkan kepada 1 cawan je
  • 1 cawan gula perang -nani guna 1/2 gula pasir
  • 1 sudu kecil esen vanilla -nani ganti dengan butter oil
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Sila abaikan lubang2 pada kek tu ye. 1st time buat dengan keadaan kelam kabut. Pasni dah tau cara dah. Hihih...Dalam berdiet pon sempat juga grab sepotong. Selebihnya bawa ke tempat keje, bagi kawan2 lain makan. Alhamdulillah semua macam tak percaya kek ni takde telur, tak guna butter, bakar lagi!. Rasanya very the moist macam kek kukus. Kalo tak caya, leh try sendiri tau! 

Yang ni versi cup kecik2, buat 2 adunan lagi pada hari Sabtu untuk Jamuan Raya Kelab Staf...Senang orang nak makan. Tak payah nak potong2 dah. Masak pon kejap je. Bakar dalam masa 10 minit dah siap. Kalau tengok surface kek tu nampak licin n moist je. Memang begitu kejadian kek ni. Betol2 moist, tak perlu nak letak topping.

Kek cekelat ni takleh tayang banyak2, kang ada je yang tak jadi berdiet nanti. Heheh...Saya pon bukan makan banyak pon. Cukup nak rasa di anak tekak je...

24 comments:

kasihredha said...

memang gebu...sedap. akak pernah try buat :)

Zaliedana said...

Nani,kek nih mmg sedap n moist,kak ct dah pernah buat..Anak tekak nih duk nk mkn kek cekelat juga 2 3 arini,tapi tula nak buat malas,sbb msti melantak byk,huhu..

Maria said...

Belum try lagi,tp bagus tuk org yg tengah on diet...tanpa telur..kira kurang kolesterol...

rahel said...

Belum gak try ni..macam ngam jak dengan seleraku...hehe...

Along Maklong said...

makcik pulak dalam minggu ni dok kerja membaking kek pisang.. rasanya dah 4 kali..
lepas ni bolehlah cuba kek cokelat macam nani.. makcik tak cuba lagi yg tanpa telur ni..
tgh diet jugak.. tp still boleh makan ..

Yana Shaiful said...

K.yana xcaya..maknanya kna bt sndiri la kan..hahaa.. kna tgu bulan dpn plak bt kek cekelet nii..bln ni dh byk sgt melantak kek yg berkoles..huhuu

Cheq Sue said...

mula2 sekali tekejut tgk rumah baru nih...ceria aje hijaunya...

Nurul said...

Wah, Nani... masuk rumah baru yer... Hijau2 mataku... ;)
Nampak gebu jgk yer kek ni,walaupun xde butter n telur... K Nurul kena try juga nanti...

AI said...

- rase cam x percaya je kan kek tanpa telur & butter...

Anna Qawina said...

dtg tumpang tgk kek coklat...dah habis ke?

Amie said...

ada lagi ke barang seketul dua... ngenceslah pulak Kak Amie tengok SMEGC nih....

EmbunRosaliza said...

Assala nani, akk pun asyik simpan je resipi kek ni, nak buat tak terbuat pun lagi. Bila tgk kek nani ni betul2 terliur la

ibundo said...

hmmm.. naampak kemoistannya. pasti sedap..

tun_telani said...

nani, akak mmg suka wat kek eggless nih.. mmg kompom jd moist. kek2 resepi lain kdg2 jd, kdg2 x jadi.. diet akak wiken ni ke laut nani.. hihi.. arini baru stat diet semula.. wahh, nani dh turun 3 kilo ye.. bagus2..

IXORAROXI said...

amboiiiii rajinnya Nuni!rajin buat kek tak apa, jangan rajin sangat makan kek, nanti ke laut pulak 'on diet' Nuni tu..kuat semangat tau!

nuwairani ismail said...

kak kasih ; hanya org yg pernah buat je tau rasanya mcm mana. heheh

kak CT : sebab tu nani buat utk bg kawan2 makan.kalau sendiri makan memang bam bam la jawabnya...

maria : memang bagus la berbanding kek2 lain. kurang manisnya juga, kurang kolesterol sebab guna minyak jagung

nuwairani ismail said...

kak rahel : kalau suka kek2 jenis lembab mcm ni, memang kena la dengan selera.

mak long : huhuh...mari pakat2 diet sekarang. diet tu bukan juga takleh makan langsung. tapi org kata cukup la nak rasa sikit2.

kak yana : kalau kak yana buat, mesti damia pon suke makan.

nuwairani ismail said...

cheqsue : saje ubah persekitaran sikit. bosan pulak tengok mende yg sama ni..

kak nurul : bagus try kek ni. kawan2 blogger lain rata2 dh try. nani je baru nak buat.

Al : kene buat dulu la baru leh caya..hihih

nuwairani ismail said...

kak ana : dtg lambat sgt...kek pon dh habes...heheh

kak amie : apa lagi, pasni leh la try kek ni pulak...

kak rosa : w'salam kak rosa..sebenarnya nani pon dah lama duk perap resepi ni. kali ni baru terajin nak buat. heheh

nuwairani ismail said...

ibundo : memang kek ni sedap...dipuji2 rakyat jelata..hehhe

kak tun : betol tu kak tun. kek2 lain belom tentu lagi jadik. ini kalau buat memang konpem jadik la...

kak ixora : tula pasal..kalau dh hujung minggu mula la program diet tu ke laut.

Diana @ Melley Mey said...

kek nie mmg sedaaap sgt kan nani.. akak pun dah bbrpa kali buat dah... mmg sedap

nuwairani ismail said...

kak diana : memang sedappppp sgt! takde topping pon tetap sedap

DJ Dayang said...

Salam nuwairani....

Trm ksh byk2 ye krn sudi mencuba resepi kek ni. Alhamdulillah...syukur sb dpt menepati selera nuwairani. Jgn jemu utk mencuba resepi2 yg lain dr DapurKu SaYang ye. tqvm.

nuwairani ismail said...

kak dayang...terima kasih banyak2 atas sumbangan resepi yang best ni...