kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, September 7, 2011

HOMEMADE STRAWBERRY ICE CREAM

***entry tertunggak sebelum raya


Assalamualaikum....Salam bahagia....

Adeh! Kat Kinabatangan ni panas betol sekarang...Kalau waktu siang hari, panasnya terasa menyucuk-nyucuk. Tapi, di sebelah malamnya pula, hujan siap petir, guruh kilat lagi...Kita pulak duk sorg2 kat rumah...Risau sgt kalau tetiba black out. Hish...Mintak jauh la dari yang tu... Bersempena hari terakhir di sini kan, apa kata cuba buat kelainan sikit untuk dessert berbuka puasa...hihih....Macam biasa, gara-gara nak habiskan stok susu cair, maka terciptalah homemade strawberry ice cream. Ini pon sama...main taram juga bahan-bahan. Ada pernah dengar la orang cakap-cakap pasal resepi nak buat ais krim guna coffeemate. Jadi, saje la try ubah2 sikit bahan untuk padankan dengan bahan yang ada di rumah.

HOMEMADE STRAWBERRY ICE CREAM
Resepi : Nuwairani

Bahan :
1/2 cawan air masak
1 cawan susu cair
1 cawan coffeemate
1/3 cawan gula pasir
1 sb strawberry emulco

Cara :
1.  Masukkan semua bahan ke dalam blender. Kisar sehingga gula larut sepenuhnya di dalam bancuhan.
2.  Masukkan bancuhan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk selama semalaman atau sehingga keras.
3.    Kisar sekali lagi bancuhan, dan bekukan semula.
4.    Hidangkan dengan buah-buahan segar!



10 comments:

kasihredha said...

sedapp nyo
sejokkk jah rasa di tekok

MulutPayau said...

sedpnya!!!!!!! kalau dapat mkn time cuaca panas lagi best....terliur ni...

rahel said...

Nuni,cam sedap je...mmmm sejuk n nyaman turun di tekak...

Yana Shaiful said...

sempat lg dia beraiskrim sebelum raya hehee..sejuk je rasa tekak ni tgk dari kejauhan..nyum nyummm :=)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
wah sedapnya tgk... nasib dah lama abis yer nani.. kalu x.. nak gak akak ckit.. hehehe

AI said...

- kat kl pon panas, jerebu lagi...antar sikit eskrem tu nani...

Cheq Sue said...

nani ni sajo jah tayang sekerim...kita tgh pantang loni

nuwairani ismail said...

kak kasih : memang syiok makan time kemarau ni...

kak MP : beli je di kedai, bleh terus makan. heheh

kak rahel : kalau bulan puasa memang tidak sabar2 mo tunggu berbuka..

nuwairani ismail said...

kak yana : ni kes nak perabih bahan2 dalam fridge la ni...

waalaikumussalam kak diana : konfem la dah habes sebab buat sebelum raya lagi...hhehe

Al : duk Kl ke? wah! pasni leh la jalan2 ke sana pulak...

nuwairani ismail said...

cheqsue : patut la buat air semua xde ais...hmmm...bagus tu pantang air sejuk..awet muda...