kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, September 20, 2011

Alhamdulillah...Back To Normal...

Assalamualaikum....Selamat sejahtera semua...Apa khabar ye? Dah lama betol tak hupdate ini blog...Takdelah lama sangat pon..baru 4 hari je...Macam2 yang terjadi, serabut otak, sakit hati, sakit kepala, sakit jiwa dan sebagainya...(semua yang disebut ni tiada kaitan dengan kawan2 blogger sy yang disayangi ye) Hihih... Nak cerita lebih2 pon tak boleh. rasa macam agak menyentuh sensitiviti orang lain...Tapi sy gitau la skit2...(bajet macam org nak tau sgt je)...huhuh...

Baiklah....Dalam masa sebulan sekali memang otak sy ni mengom2 sikit...(nak salahkan hormon la pulek!). Tapi itu memang betol! Orang pompuan je kot yang bleh paham macam mana rasa. Kadang2 mende kecik pon kita nak perbesar2kan...Tapi yela, kalau suatu perkara tu terjadi di luar lingkungan waktu ni mungkin perkara ni tidaklah sebesar mana..Tapi sebab terjadi dalam waktu tengah mengom2 ni kan, makanya meletoplah gunung berapi yang dah lama menyepi ni...

Sy sedar sy bukan perempuan yang baik, ilmu agama pon tak berapa nak ok, masak pon tak berapa nak reti, nak buat nasik lemak yang sedap pon jauh sekali. Belajar pon takat mana je, result SPM melayang ntah ke mana, masuk matrik naseb tak kene tendang, grad UPM pon dengan pointer cukup2 makan, usahkan nak bercerita tentang cara nak buat kereta, ilmu kimia, fizik & bio pon mujur tak gagal. Sy juga bukan perempuan cantik yang pandai bergaya nak bercakap lembut dan manja. Bukan juga yang petah berkata2, lemah lembut idaman mak mertua....HUHUH....(macam gurindam pon ada)...Tapi itulah diri saya....seorang yang selekeh, tak secantik yang lain, tak ada harta yang menimbun, nak beli kereta pon tak mampu, tak sebijak yg mengaji di oversea, tak pandai nak amik hati, tak reti nak memahami, tak boleh nak berdikari, kekadang ada aje kontroversi, orang Sabah kata "minta puji"....

Banyak yang berlaku sebenarnya. Tak tau nak cakap mcm mana...Seriously, saya rasa self esteem sy ni senipis kulit bawang je. Tak ada keyakinan langsung nak berdepan dengan orang. Disebabkan keadaan fizikal yg mcm ni pon satu hal la...Pastu kene pulak hmmmm...tak reti nak cakap dah...(takot tersalah cakap dah ni). Sejujurnya sy gtau la, sy ada account facebook supaya senang sy nak berhubung dengan kawan2 yang lain memandangkan kedudukan geografi sy skrg agak jauh. Kadang2 ada juga sy mengeluh bercerita itu dan ini di sana. Tapi ada la komen yang tidak sedap didengar di telinga. Isu sy berdiri selama 1 jam 30 minit di dalam kelas sebab pelajar dah guna kerusi dan meja guru pon sy dihentam juga. Tapi sy terima dengan redha dan menganggap itu sebagai satu teguran dan pengajaran drp insan terbabit. Tak cukup dengan itu, apabila sy upload gambar2 masakan ada jugak yg cakap, "patutlah badan besar mcm ni, asik masak aje" . Tidak kurang juga dengan yang berkata2, "nak tunjuk pandai la tu". Ada juga benda/perkara yang sy sepatutnya tidak tahu, tiba2 boleh tahu...Huhuh....Membakar jiwa dan perasaan betol la apabila semua tu bercampur baur...Buat masa sekarang, saya bekukan dulu account facebook untuk meredakan keadaan ini. Tak tahu bila nak kembali semula di sana. 

Memang kita boleh cakap, 'mulut orang kita tak boleh nak tutup'. Tapi kalau kene pada orang yang sensitip mcm sy ni, memang sy tak boleh nak buat tak tahu la. Satu cara yang sy nampak skrg, bekukan account facebook. Kalau di blog, tak semua orang tahu sy ada blog. Kalau kawan2 blogger yg menegur pon takdelah nak terasa hati sampai mcm ni sebab kita tau tu hanya gurauan. Jadi, hari ni sy kembali semula meleraikan persoalan kawan2 lain. Ada yang ingat sy ni sakit la, suruh sy kembali ke blogger la, tidak kurang juga mendoakan kesejahteraan sy...Sungguh sy bahagia dengan kewujudan blog ini. Kawan2 blogger yang sporting walaupun tak pernah bersua muka, membuatkan sy rasa diri sy lebih dihargai. Apa yang terjadi di FB, biarlah terkubur di situ...


p/s : terima kasih yg tidak terhingga kepada kawan2 yang menyokong sy selama ni (mcm ayat wakil rakyat menang pilihan raya je, huhuh). Harap2 hubungan silatulrahim yang terjalin antara kita akan kekal sampai bila2... Maaflah sebab terpaksa membaca cerita merepek sy ni...Biasalah....sebulan sekali...(hormon jugak yg bersalah)

21 comments:

tun_telani said...

alaa.. keciannyer adik akak sorang nih.. biasa laa tuu, kt dunia ni mcm2 ragam org nyer.. apa kata nani wat akaun FB lain utk blog nih mcm yg akak buat. mmg berbahagia je rasa kawan2 ngan akak2 blogger yg lain. bukan nk ketepikan kawan2 dunia yg nyata, tp akak pun kdg2 dh x larat ngan soalan bila nk dpt baby. tu baru kawin 2 tahun, sethn lebih yg pertama duk jauh2 jumpa sebulan sekali je pulak tuh. buka laa FB tu sekali sekala, tp just tgk update kwn2 yg rapat je, pastu butakan mata kat mende2 negative. kalau nk puaskan hati semua org mmg x dapat dik..

ps: eh.. dh tertukar watak ngan kaunselor pulak ye. hihi..

pps: chaiyok2!!

Cheq Sue said...

kite pun pernah ada kes besar dengan fb ni nani...memang rasa nak sepak aje that person...last2 kite wak x tahu je... kalau fikir2 balik mudah aje orang nak salah faham statement kite... ni berblog ni x cepat lambat akan ada la tu orang amik kesempatan memanaskan hati dan perasaan...

*komen di saat hati tak keruan!

nuwairani ismail said...

kak tun : hihih...bleh pulak bertukar watak kan? tula kan...kekadang, ade je masanya nk rasa down...malas nak bercakap dgn org, tp kalau langsung tak bercakap dgn org rasa mcm nk gila pulak. Sudahnya blog ni jela jd peneman...ada kawan2 di alam maya yg sedia nk mendengar. chewah!

terima kasih kak tun, i love you lah!

nuwairani ismail said...

cheqsue : itulah pasal. dari dulu lagi rasa mcm nk tutup je akaun fb ni. tapi memandangkan ada ramai bekas2 cikgu sekolah dulu kt ctu...tp skrg rasa mcm dh tak tahan sgt dh..terpaksa dibekukan juga....

Yana Shaiful said...

ala ciannya adik k.yana ni..ptt lah tgk kat fb dh ilang sorang teman..rupa2nya nani hehee..
ssh betul nak puaskan ati org ni.. suka suki je nk hentam org..igt dia tu ok sgt kee..hmm..xyah kwn dgn dorang..kwn je dgn k.yana nii hehee

Acik Erna said...

assalam nani..memang manusia bermacam ragam..acik bukan difb tapi depan mata2..sedap2 mulut je dia bodoh bangangkan acik.sakit hati..tapi acik malas nak layan..cuma bawak diri je..tak mau tengok muka dia..
sama2 lah kita bersbar ye nani..

kasihredha said...

sabar ye
ceria2 selalu
keep smiling
senyuman nani manis sekali :)

Hanis MY said...

Semua yg berlalu ada him ah, yg terbaik bakal menyusul insyaAllah.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani akak cayang..
ermm.. akak harap nani bersabar dan jangan cepat melatah yer cayang... biar jer semua tu.. lelama nnt akan berlalu gak semua tu... InsyaAllah.. sabar yer.. jgn sedih2 lg tau...

Maria said...

Sabar jak Nani cayang,memang begitulah keadaan di dunia fb..meceriakan,menggeramkan...huhu..nda' bole dilayan tu..

fatin itu saya said...

org yg ckp tu jeles je. sape suruh tgk. org upload utk org yg boleh tgk dan care utk tgk ie family.

kfatin pun selalu upload makanan, life kat sini ape semua sebab mak selalu nak tau ape jadi dgn anak dia ni.

org2 yg berbunyi tu sbb tak reti masak, takde life. booohooo sama mereka.

AI said...

- 1st ...lega sgt2 bile nampak balik nani dah apdet...rindu banget sama kamu dong...(tetibe jd indon plk hehe)

- kat FB tu kan, mane yg komen gitu, delete je...toksah layan...depa jeles tu, biasalah manusia...org masak2 pon nk jeles, kite kalo jeles sbb x dpt makan sama...hahaha

nuwairani ismail said...

kak yana : terima kasih...tula kan...kdg2 rasa lagi best berkawan dgn mak2 org ni..ada kematangan...

acik : w'salam....sabar ye acik...kadang2 kita nk buat luahan perasaan juga sekali sekala utk dapatkan sokongan kawan2...tp kalau ada org kondem, mmg sedih la...

kak kasih : tersenyum sy baca komen akak. leh nampak tak sy tgh senyum ni? :)

nuwairani ismail said...

hanis : terima kasih byk2...insyaallah kembali spt biasa...

kak diana : waalaikumussalam...terima kasih akak diana cayang! i love you lah!

maria : bila dh byk yg buruk dr yg baik ni, lebih baik ditiadakan saja...

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, bersabar lah dengan karenah manusia yg sentiasa suka bergossip, n manyakitkan hati tu....mcm akk seminggu sekali itu pun kalo rajin baru akk buka FB, malas pening nengok komen yg bertahun ada je kat situ heheh

Biarlah siluncai terjun dengan labu2nya..biarkan, biarkan. Janji nani terus aktif blogging n masak2, kalo kita tak masak n mencuba resepi baru, siapa yg rugi...biarlah org nak kata, nani dapat pahala.

heheh panjang lak

nuwairani ismail said...

kak fatin : nani bukan apa. kita suke nak berkongsi cerita dgn org...itu pon org nak salah paham lagi...

Al : hihih...dah takde fb ni kan, rase ringan sikit pala otak...rindu kamu juga!

nuwairani ismail said...

kak rosa! betol tu! hihih...biarlah org2 mcm tu...bukan kita mintak duit dgn diorg pon...

bellegiena said...

nani! patotlaa...aku cari mu tadi. igtkan mu delete aku dr fren list mu. sebaek tak sempat kecik ati. hahahaha. cik bit bagi aku add blog mu nih.. sorang jah kan yg buat mu gitu? tapi ramai yg sayangg..:D aku nk mtk resipi sbnrnye, tp dh alang2 menggodek blog mu nih, aku cari la ape yg patot dlu eh? ;) -adik/azrina scipp

nuwairani ismail said...

adik! terharunya aku...huhuh...xdop hal, mu cari la gapo hok mu nok...kalo x jupo, oyak la ko aku...

bellegiena said...

aku nk try cheesy red velvet mu tu. dr aritu dok bkenan, tapi takdop maso nak wat. aku try dh smlm, tp bakpo kale die tron eh? belah bawah jadi brown, pastu layer cheese tuh, pastu merah. comey jah tapinyo. tapi aku dok kenan hok mu lagiii..hahahaha. pagi ni try wat satu lagi, taktau la gano. rasa dia? sedaaappp :D

nuwairani ismail said...

ina : kalo ada layer mcm tu means that bahan2 tu tak sebati la kot...cuba pukul sampai sebati...tapi kalo sedap tu kire ok la tu...hihih