kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, September 29, 2011

Spaghetti Carbonara

Assalamualaikum....Hihih....Rasa macam tak cukup nafas je sekarang...Pagi tadi dah bangun awal sebab nak kene siapkan spaghetti untuk Jamuan Raya Sidang Petang. Huhuh...Walaupun pose 6 tak sempat habis pon...Hishh...Tula, bajet2 macam sempat je, sekali offline, pastu program di sekolah berderet2 sampai takde hari free nak pose...(alasan semata2). Macam yang dalam entry semalam, ni kire kesinambungannya la pulak...(mau jugak bercerita panjang2). 

Lepas subuh tadi, rasa macam nak baring2 dulu sekejap. Dah lama tak dapat bangun lambat2 ni. hihih....Sekali, dah jam 8.30 am! Aiyyyyyaaakk! Cepat2 kemas katil, terus masuk dapur. Lupa pulak cuci muka dulu ke tidak tadi...Heheh....Nasib baik daging ayam n lembu dah keluarkan seawal subuh tadi. Kirenye daging tu dah lembut la. Susun2 semua bahan yang perlu, rebus spaghetti macam biasa...Hadoi.....Dah janji dengan Nimmmy nak pegi sekolah jam 10.30 pagi. Bersilat tanpa bunga2 la jawabnya... Sekali pakcik dreber datang jam 10.20 pagi. Orang tak sempat siap masak pon lagi...Terpaksalah saya tumpang kawan ke sekolah tadi sebab banyak yang tak siap masak. Dahla banyak barang nak kene bawa.

Sampai aje ke sekolah, terus bawa segala makanan tu ke bilik ERT. Tak sempat orang nak tegur pon terus saya membebel, "Menyesalnya saya masak banyak2 macam ni" Hahah! Depan2 boss lagi tu selamba je cakap macam tu...Semua orang macam pelik je dengar saya cakap macam tu...Terus, saya jawab...."Penatlah....Banyak sangat nak kene masak..."  Tapi, tula Nuwairani....Bebel banyak mana pon, kalau orang suruh buat, memang akan buat jugak semua tu...Bukan main lagi berbelit lidah orang2 sini nak nyebut "carbonara". Hihih...Yela, kat kedai2 makan kat sini mana lah ada orang hidang mende ni. Paling2 pon spaghetti bolognaise orang dah biasa makan...Senyum2 lagi boss, pastu cakap "ha...kali ni ada resepi baru" Oh, Tidak! Jangan suruh saya masak lagi mende ni...huhuh....Alhamdulillah la takde yang komen tak sedap...Kalau dengar aje bunyi macam tu, memang pasni saya jadi tukang buat air masak jela jawabnya.... Pedulik la situ orang lain kene masak banyak2 pon...(kat sini berani la cakap mcm tu. Kalau boss suruh, pandai pulak buat).

Kali ni saya buat guna resepi instant aje, pakai sos spaghetti carbonara yang dalam tin tu. Mula2, tengok jugak resepi di blog kak ummi seperti yang kak ct (Zaliedana) tu cadangkan. Tapi banyak bahan yang tak cukup. Terpaksalah sekodeng2 resepi mudah2 aje. Jadinya, sumber rujukan daripada SINI & SINI. Boleh rujuk di MyR ye...Tapi saya ubah sikit2 ikut apa yang ada di rumah. Terima kasih banyak2 kepada tuan punya resepi...

PASTA CARBONARA
Resepi asal : ikoko & Scorpio84 Myresepi
Olahan : Nuwairani
Bahan :
Spaghetti @ jenis2 pasta lain
1 sb minyak masak
1/2 sk garam

2 sb butter untuk menumis
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1/2 paket isi ayam
1 biji bawang besar (didadukan)
1 tin cendawan butang (dihiris)
1 tin sos prego carbonara
1 kiub pati ayam
1/2 tin susu cair
2 keping keju kraft single
parsley flakes
oregano flakes
serbuk lada hitam

Cara :
  1. Didihkan air, masukkan garam dan minyak. Rebus spaghetti macam biasa sampai lembut kemudian toskan airnya. sambil tunggu spaghetti lembut, kita boleh sediakan bahan2 kuah.
  2. Panaskan butter, tumis bawang putih hingga naik bau, goreng ayam bersama bawang putih. Agak2 ayam dah masak, angkat ayam masuk bekas lain.
  3. Dalam kuali yang sama, tumis bawang besar hingga sedikit layu, masukkan cendawan kemudian sos carbonara dan kiub pati ayam. Kacau sehingga kiub larut.
  4. Masukkan susu cair dan keju, kacau sebati dengan bahan lain sehingga masak. Kalau kuah agak pekat, boleh tambah 1/4 cawan air.
  5. Perasakan dengan serbuk lada hitam, dan herba2 lain. Campurkan semula isi ayam yang telah masak tadi dan kacau sebati. Tutup api. 
  6. Masukkan spaghetti ke dalam piring, tuangkan sedikit kuah di atasnya...Siap sedia untuk dimakan!
Tak sempat nak touch up dulu sebelum pasta posing sebab tengah bersilat2 lagi untuk buat kuah daging lembu pulak. Hadoi.....Tu je gambar yang terbaik. Kuah yang sy buat sedikit cair sebab saya masukkan 1/2 cawan air. Pasni kene kurangkan jadi 1/4 cawan air je...Belom sempat lagi saya balik rumah, kawan2 dah sibuk2 suruh tulis resepi. Nah....saya dah bagi resepi baekkk punya...Boleh cuba sendiri.

14 comments:

Cheq Sue said...

kalau cheq sue, carbonara ni kene buat weekend, pastu bawak pi umah member makan ramai2 kalau tak jenuh la nak buat sepinggan

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, akk tak pernah buat pasta gini mkn je tau heheh.. simple je resipinya.

Sedap nampak tu nani, mesti sedap rasa ramai yg minta resipi

nuwairani ismail said...

cheqsue : tula cheqsue. sebab kalo buat sikit2 serba salah jadinya. ni ada jamuan, diorg request pasta ni...jenuh pulak nak masak sorg2.

kak rosaliza : resepinya memang simple. orang rasa macam malas nak buat sebab nak kene rebus pastanya lagi...kalau nani, memang lagi suka makan pasta mcm ni drp mee kuning.

Zaliedana said...

Amboi bebel sakan cikgu sorang nih tau,xbaik tau nnti xdpt phala,teruk badan ajer,muehehe..Nih kira sedaplah eks,sbb kekawan xsabar nak resepi nih..
Pstt nani,kak ct pon mmg wat half adunan ajer kek pisang tu,kira mmg ckp sgtlah utk family kecik cam kami ni..

Kjee said...

pasta yang ni Kjee tak pernah try lagi. thnx for idea.
jangan lupa hangkut award dr blog kjee yer

kasihredha said...

sedapppp....suka...
kalau makan pasta akak suka tabur cheese banyak2...sebab tu lah tak slim2 smpai sekarang :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
wah sedapnya tu... daughter akak mmg suka masak n makan nie... akak selalunya tlg makan jer.. hehehee..

ziraziz said...

nani kalau msk apa pn knfirm sedap.. :)

rahel said...

Bah..boss mantap betul pasta carbonara tu..my fav...

quinnie said...

sedapnya nuni spageti..dah berkurun kita tak makan..huhuhu

nuwairani ismail said...

kak ct : orait...pasni nak try buat separuh adunan dulu

kak jee : terima kasih bg award...dh siap gantung pon...'

kak kasih : tabur cheese byk2 memang sedap! lemak2 je rasa...

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak diana : wah! doter pon dh pandai masak macam mummy dia lah!

kak zira : gaya cakapnya tu mcm la dia pernah rasa...

kak rahel : sy pon suka jugak..tapi nda buleh makan selalu

kak Q : berkurun? memang dah lama betol tu kalau mcm tu...hihih

impian dulena said...

Nani... aduhai spaghetti carbonara (selalu jer tersasul nak menyebutnya)...tak bleh tahan tgk lah.. tgh mengidam benda alah nie lah skrg..plus dgn lasagna... spaghetti carbonara yg paling sedap akak pernah makan adalah kat hulu langat kat argotek... lasagna yg paling sedap , isteri bos lama yg buat..mmg tak bleh lawan lah...
nakbuat sendiri tak pandai.. kira tahniah kat nani..menjadi..tuh kalau kuahnya lagi banyak lagi sedapkan hehehehe...

nuwairani ismail said...

impian dulena : tula kak...ni pon 1st time jugak buat...dahla nak jamu orang makan. risau jugak kalo2 tak jadi...