kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, October 28, 2011

Baked Macaroni

Assalamualaikum....Selamat sejahtera.....

Dah hari Jumaat rupenye...Rasa macam baru je cuti. Esok cuti lagi....Lagi seminggu lebih nak raya haji...Kali ni masuk kali kedua lah saya beraya kat sini. Tapi ingat tahun ni nak buat korban. Rasa macam tak lengkap je beraya kalau tak tengok orang sembelih lembu. Serius! Di kampung kami memang setiap tahun buat korban. Tak pernah miss tengok orang sembelih, melapah lembu...Paling suke kalau dah sampai part perut2nya tu...hihih... Kita tutup jap cerita pasal lembu...

Semalam saya ternampak ada baked macaroni di blog adik manis kita, nonierahman...Hadoi...cukup terliur... Sebenarnya telur di rumah tak berapa nak cukup sebab konon2 nak buat kek esok. Tapi dah lapar + tak tahan sangat, jadi, teruskan aje buat menu ni. Senang dan sedap...for those yang suke keju, susu, pasta, daging la kot sebab tu antara bahan2 utama yang menyedapkan lagi masakan ni. Jadikan, izinkan saya mempamerkan resepi adik nonie di sini ye...


RESEPI : baked macaroni

bahan-bahan
  • 300g makaroni di rebus
  • 500g daging cincang 
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cawan susu segar
  • 1sudu teh lada sulah
  • 1 sudu besar mix herbs -nani guna oregano & parsley
  • 1 kiub pati ayam
  • 4 biji telur
  • mix vege-nonie guna capsicum merah dan kuning. -nani guna button mushrooms
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • sosej -nani tak bubuh
  • 1 sudu besar cili kering kisar -nani tambah
  • 2 keping keju kraft singles -nani tambah
cara-cara
  1. panaskan minyak,tumis bawang merah dan bawang putih yg telah dikisar.
  2. masukkan daging cincang dan goreng sehingga masak,
  3. masukkan lada sulah, serbuk kari, mix herbs dan susu.
  4. masukkan mix vege, kuib ayam dan makaroni, gaul rata
  5. tambah garam jika kurang masin.
  6. tutup api.masukkan telur sebiji demi sebiji sambil mengacau.
  7. masukkan macaroni ke dalam loyang dan taburkan keju.
  8. bakar selama 30 minit dengan suhu 170 darjah.
very the moist, sedap dimakan dengan sos cili...umpphhh! ini la dinner, breakfast, lunch saya hari ni...pasni sebulan dah tak makan macaroni. hahah..

40 comments:

cik cek said...

Waaa....biru mata hitamku...ada wetern dish kat sini...tak penah buat...tak penah makan...sian kak cek...Nani...tapaukan tuk kak cek sikit...:D

Ucu Faridah said...

melampau tau nani ni....ucu baru nak diet dah tunjuk2 yg ada cheese...tensen2...

tun_telani said...

akak rasa kali last makan baked pasta masa baru2 kawin, hasben akak masak lasagna.. wahh. dh 2tahun rupa2nya.. kui kui.. akak x mkn daging, jd kalau wat ni mesti wat ngan ayam.. eh.. jap, ni versi melayu ye.. biasa kene letak cream dan cheese..n mushroom is a must..

ps: akak rasa kat bintulu!! uwaaaaa~~~~~ sedinyer.. dh laa kat sini hampir kosong, separuh pegawai tgh kursus kt semenanjung, tinggal 1o org je pegawai dalam ni, pasti tiba2 ada yg balik kg raya.. sob sob..

pps: meh raya kat bintulu meh... ^^

Qhaifa Nur said...

pagi2 dah tunjuk menu yang sedap ni,terliuh rasanya...fuh kalau mamam panas2 terangkat gitu..

nuwairani ismail said...

kak cek : kak cek ni buat lawak pulak...kalau tapaukan utk kak cek, rasanya tinggal kulat atas cendawan jela jawabnya...

ucu : nani pon tengah diet...tapi gara2 nak perabih keju n pasta yang ada, buat jela...tapi ini jela yang dimakan...makanan lain takleh sentuh dah....minum pon air kosong je...

kak tun : lasagna nani buat masa pose hari tu. hihih...raya kat bintulu ye...nak gi jauh sangat la pulak..ala..kak tun leh raya ngan hasben takpe la...kite ni raya cara orang bujang je...adei....

nuwairani ismail said...

kak qhaifa nur : itula...mamam panas2 memang sedap...kene pulak ada cili sos tu...hadoi...

CT Delima said...

As'salam Nani

mengoda iman tengok menu ni..adoiii. makaroni ada banyak tu. telur pun ada banyak gak baru beli. mulalah gatal tangan nak masak je ni..hehehe

Lain kali kalau masak lebih2 tu campak2 ler kat k.ct ya..hehehe. sedaplah nak cuba juga :D

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, akk tak pernah masak macaroni bakar ni, selalu mkn yg org buat, tapi cukup tak tertahan dengan bau telur yg hanyir, jadi akk pun malas nak cuba heheh. Senang citer, tapi bila tgk yg nani ni sedapnya..minta la sepotong.

Ooo raya haji kat sabah lah ya, akk blk juga kejap, bdk2 ni periksa kat sekolah agama, nak ponteng pun tak boleh. Depavali sekolahnya cuti seminggu, mcm tak percayakan

quinnie said...

nuni...kita suka sgt baked makaroni..lama betul tak buat ni....huhuhu...meleleh tengok....

Ashuran said...

bukak entri ni kat lab. kecoh satu lab tengok sebab nmpak sedap. :P

Ros said...

Salam Nuwairani,

Kak Ros kalau time orang sembelih lembu ni memang lari jauh jauh punya,nak tengo orang sembelih ayam pun dah takut macammana nak tengok orang sembelih lembu.Resepi ni memang nampak best,nanti Kak Ros nak cuba buat.

Sari Yusa Ibrahim said...

sangat minat macaroni bakar... sangat sedap nampaknya tu..

Acik Erna said...

nani..setakat ni..acik cuma suka macaroni goreng je..sebab tak guna cheese..

nuwairani ismail said...

kak ct delima : waalaikumussalam... hihih...kalau boleh dicampak2, nani dah bagi2 kat semua orang dah kot...

kak rosaliza : waalaikumussalam... owh...nani tak perasan pulak tang bau telur tu..hihih...setengah orang masukkan daun sup sekali sebab tanak bau telur tu...tula kan..pelik betol la kite ni..cuti deepavali sampai satu minggu pulak...

kak Q ; actually, ni 1st time kite buat sebenarnya..sebelum ni tengok mak buat je...

nuwairani ismail said...

ashuran : awk ni masuk lab buat keje ke sekodeng blog orang...? huhuh...

nuwairani ismail said...

kak ros : nani sebab dari kecik dh biasa tengok orang sembelih lembu. macam xde feel pulak. hihih...

kak sari : nani buat terlebih basah pulak. jadi, kurang melekat sikit la. tapi sedap...hihih

acik :kalau bakar tanpa cheese pon boleh. cumanya jadi kering sikit la..

Yana Shaiful said...

K.yana br plan nak bt wiken ni..dh nmpk kat sini plak..nnt bleh try resepi nii..shedaaapnyaa..mntk dulu sepotong :=)

*k.yana raya kat kedah taun nii..rindunya nk raya kat kelate..lg meriah kan kat tmpt kita :=)

rahel said...

Adoiii..ketinggalan Zaman sudah ci Rahel ni..orang len dah pandai masak makaroni bakar,tapi Rahel masi jugak dg sambal2 belacan..hehe..mantap jugak makaroni bakar tu Nani,bole post ke dapur Rahel k?

dZana said...

aduh.. tak tahan akk tgok lama2.. akk dah beli macaroni.. jdi projek esok la yer..

nuwairani ismail said...

kak yana : last nani raya kelate tahun 2009. hadoi...sedeynye beraya di tempat orang ni...

kak rahel : boleh bah kalau mau...tapi takot kulat ja yg sampai duluan..heheh

nuwairani ismail said...

kak dzana : macam setiap rumah ada stok macaroni je ni...hihih

Run Away said...

wahhhh...dah terasa sedap ar...tapi bukan senang kan nak wat resepi ni...;d

Mak Qis said...

akak neh tgh lapa...tgk baked macaroni...rasa kesian kat diri sndiri...hahaha...dok telan ayaq lioq je la nani oiiii...

Mamasya said...

Aslmkum Wani...baked makaroni... sedapnya...anak2 akak kalau western food gini mmg suka mrk...

Totie@Tomy said...

sedap dan berbaloi2..pebret hubby saya ni..tp tak dapat nak try lagi coz kat rumah tak ada oven..

nuwairani ismail said...

yana : nak kata susah tu xdelah susah sgt...

mak qis : apa boleh buat :P

mamasya : kanak2 di alaf baru memang suke masakan western ni...anak2 buah nani pon suke..

totie : nani pon bakar dlm periuk yg tahan panas tu.takde oven lagi.

Mieza said...

sedapnyer baked mac nani..akak suka pakai mozarella cheese kalau buat baked mac dan suka guna sos spagethi..akak rekemenkan nani cuba cara tu lak..kalau nani nak tgk resepi kat sini

http://mothercooks.blogspot.com/2008/07/macaroni-bakar.html

Selamat mecuba nani

nuwairani ismail said...

nani ada je sos spageti. mula2 nak letak tapi takot pelik pulak. mozarela cheese nani takde dlm stok la kak mieza. nani buat ni sebab nak perabih stok macaroni n keju kraft. nani terjumpa resepi ni nani try dulu la. lagi pun lebih2 kurang je dengan resepii mak nani masak. nanti nak try versi kak mieza pulak.

terima kasih kak mieza! muaahhhhh! nanti nani tengok resepinya ye!

Juwita Jamaludin said...

yum yum nani.. lama akak tak buat macaroni ni.. rasa nak buat untuk breakfast plak esok

MulutPayau said...

adooiiii...mmng mnggoda betul...kalau dapt spnggankan best...

Totie@Tomy said...

wani:wani pakai perik tahan panas macam mana ek???akak ingat nak try buat resipi ni..boleh publish kat blog???

nuwairani ismail said...

kak ita : apa lagi, buat terus...

kak MP : hihih...lagi2 kalau org yg buatkan, kan kak?

totie : ok2..nanti sy masukkan di sini...

Ida,Japan said...

sedapnyer nani....lama benor k'ida tak wat menda ni....nk kena tgk balik resepi yg akak letak dlm fb dulu2

nuwairani ismail said...

nani pon baru try buat je...dah jumpa resepi, terus amik. pasbi leh try resepi org lain pulak.

Cendana Kasih said...

ermm..lama gak akak tak masak tiub beskal ni...hahaha...sedapnyer tgk !!

nuwairani ismail said...

owh...akak panggil tiub beskal ek...hihih...comel...

Wani said...

SALAM cik nani ...

kak wani datang rumah ni sambil pening2 kepala. huhu.. hari ni nak pergi jalan2 rumah orang jer .. nak update entry pun x de mood .. berdenyut2 rasa kepala ni .. hujan sini x henti2 sejukkk badannnn ..... dah lama kak wani x makan makaroni last buat bulan berapa dah hihi.... siap dgn cheese lagi.. ni meh la hulur sepotong kat orang sakit ni,,,

nonierahman said...

kak nani kita baru sampai hahaha.tertinggal ketapi..hadoi tq ya sudi cuba resepi dr blog nonie.baru perasan date entry sama dgn besday nonie la :P

nuwairani ismail said...

kak wani : baru terperasan ada msg..heheh... tentu dah sihat kot skrg...alahai...kalo rumah kite menyebelah, memang nani hulur aje apa yg nani masak neh..

nuwairani ismail said...

nonie : patutlah x tengok entry ni...rupenye sama besday ngn dia...sebuk celebrate la kot kan? heheh....terima kasih byk2 tau bagi resepi ni...sedapppp sgt!