kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, October 19, 2011

Saya sedar blog saya ni sekadar di pinggiran...

Assalamualaikum....salam bahagia...

Alhamdulillah hari rasa seperti sihat betul. Dah xde terbersin macam 2-3 hari lepas. Batuk2 pon dah ok..Selesema pon dah hilang...Syukur sangat2 atas kurniaan nikmat kesihatan yang tidak ternilai ini... Terima kasih atas keprihatinan kawan2 mendoakan kesihatan saya.. Memang betul la orang kata... Duit boleh dicari, kalau hilang pon boleh diganti...Tapi kalau dah sakit, duit berjuta2 pon rasa tak bernilai (ye ke??? $$$$). Tu bagi orang yang sakit kronik la kot.... Walau apa pun, semuanya adalah kehendak-Nya... Sakit tu hanya ujian kecil sahaja...Jadi, sentiasalah berdoa semoga dipulihkan kesihatan seperti biasa.

Oklah, habis intro malam ni...Huhuh....Berbalik kepada cerita asal.... Baru pagi tadi saya tengok jumlah follower blog ni 148 orang. Tiba2 balik dari sekolah, dah kurang jadi 147 orang pulak...Haih.... Mane hilangnya yang 1 orang lagi tu ye??? Apabila saya bermuhasabah balik..... Yela.....saya sedar blog saya ni sekadar di pinggiran je (ingat balik lagu Fran). huhuh... 

Orang lain snap gambar cantik2 pakai DSLR, saya snap pakai kamera canon yang dah berusia 3 tahun lebih dah...
Orang lain deco kek pakai whipping cream, saya deco kek pakai marjerin je... 
Orang lain buat hiasan blog meriah2, saya main amik je apa yang ada... 
Orang lain ada resepi gempak2, saya pulak main resepi campak2.... 
Orang lain sebuk bercerita pasal anak2, saya sebuk bercerita pasal anak buah...

Memang sedar diri la blog ni tidaklah sehebat blog2 lain. Tak menarik untuk dikunjungi... Tak reti nak buat ayat bunga2 bagi orang baca...Tapi, ini jela yang saya mampu buat... Huhuh....Yela, kadang2 terkecik hati la jugak kan.... Kite bukan main lagi tinggalkan pesanan di blog dia, tapi dia tak datang singgah pon blog kite (ayat merajuk habis dah ni). Ingatkan dia sibuk ke, sakit ke, apa la kan.... Tapinye bile kite tengok blog orang lain, adalah pulak komen2 dari dia.... (ayat mencari pasal dah ni).... Ke sebab saya ni selalu bagi ayat menyakitkan hati orang ye...? Urmmmmmm... Takpelah, pedulikan saja yang 1 itu kerana ada 147 lagi di sini... Apa pon, saya bukan nak menagih simpati ke apa...Dah memang adat la berkawan... Ada yang suke dengan kita, ada yang tak suke... Terima kasih kepada 147 orang yang masih kekal di sini... Nanti2lah saya buat entry gempak2 sikit. 

Life Goes On!!! Hip! Hip! Hurray!!!  

50 comments:

tun_telani said...

sabar ye nani.. sorang pergi, ramai lagi yg suka kawan ngan nani.. meh kawan ngan kak tun meh..
hmm.. akak setuju pasal komen tu, mmg rasanya etika berblog la kot bila org tinggal komen, kita gi ziarah semula. tp kalau x komen kat blog tp selalu tegur kat FB tu, akak x ambil hati la.
ps: ada jugak blogger yg akak selalu gi ziarah blog dia dan gi komen, tp x pernah jejak lgsg blog akak. ye laa, gmbr dia cantik gler,amik gmbr pun pakai mode auto, n xde props segala bagai.. maklumla sekadar blogger picisan..(eh,ada ek perkataan tu? hihi..)..
apa2pun.. akak suka baca nani nyer blog.. chaiyok2!!

Madi @ Aed said...

biase la tu nani..blog aku lg mngarut..hehe

EmbunRosaliza said...

Assalam nani..emm kalo nak luah perasaan akk pun sama juga nani, siapalah kita ni nak dibandingkan ngan org yg glamer2 n tersohor, biarlah org yg taknak berkunjung umah kita, tapi masih ramai lagi yg sudi, ada juga yg komen. Tapi org yg popular pun tak byk komen, yg sedihnya kita folo dia, dia buat tak nampak je nak folo blk kita..luahan juga nihuhu

Cheq Sue said...

nani, cheq sue pun pernah tetibe terkurang tang follwer tu. Tapi bila sekali pk, biar je la. kita tak paksa dia follow, dia unfollow pun ikut dia la... kita berblog pun untuk diri kita... susah jugak nak puaskan hati orang ni... kdg2 pk jugak macam nani ni -_-

nuwairani ismail said...

kak tun : wah! sayang kak tun banyak2! huhuh...ingatkan kite sorang je yg jadi mcm tu...rupenye kak tun pon sama... yela kan, orang kata dh adat la kita ziarah org, pastu org ziarah kite... ingatkan mcm tu la... PICISAN tu pernah juga dengar ada sorang blogger tu pakai word ni...hihih...nak guna jugak tapi takot nampak meniru pulak...hihih

nuwairani ismail said...

aed : hahah! biaselah kite ni ada blog mule la nk merapu2 koksir kokdan..hihih...

kak rosaliza : waalaikumussalam... hihih...mcm sesi luahan ape pulak kan malam ni...tula kan, kite ni bukannye glemer mcm celebrity chef...semua org kenal ke hape...kalau dah kite ni mcm ni, kite buat cara kite jela kan?

nuwairani ismail said...

cheqsue : tula...kekadang terfikir jugak kot2 ada tersalah cakap ke hape sampaikan orang buang kite...tak luak pon kalau setakat kurang sorang tu...ada ramai lagi yang menanti...

tun_telani said...

nani.. header akak mmg gambar kat new zealand. akak dulu degree kat sana. hihi..
ps: akak pun dh lupa camner mula2 kenal nani. hihi

Along Maklong said...

nani..
makcik baru nak tengok follower nani.. tak boleh pulak..
apa2 pun terus kan berblog dengan gumbira.. sebab yang suka tu lebih ramai.. dari yang undur diri tanpa pamit.. cewah..

Chik Mimi said...

Akak pun sama dengan wani.TERASA sebab tu dah lama tak berupdate ,dah tu sekarang ni foodie bloggers ni ramai yg BERPUAK_PUAK

Mak Qis said...

147 adalah ramai yer...ko g tgk blog akak tuh...baru 101..hahaha...akak lagiiii laa...ambek pics pn guna henpon cikai cap ayam...tapi akak redha (nk kata apa dh kan...) neh blog nani org ramai gak kasi komen...cer jengah akak punya nuuu....hehehe...padanla ngan aku pn jarang komen blog org...muahaha...apa2 pun b positif...just igt balik matlamat kita berblog....x pe ..teruskan usaha utk majukan blog

nuwairani ismail said...

kak tun : kan betol nani teke...memang serius, rasa nak sangat pegi new zealand gara2 terpengaruh dengan iklan susu zaman kecik2 dulu...hihih...

mak long : tula pasalnya...tengah berblogging dengan gumbira la ni...ramai pulak bagi respon bila entry mcm ni..hihih

nuwairani ismail said...

chik mimi : tang berpuak2 tu yang tak tahan tu...kite yg xde puak ni jadi org terpinggir...hmmm...cemane tu...

mak Qis : hihih....kire ok la tu 101... mcm cantek pulak nombornya tu... hmmm... bukan apa, kite ni suke nak kongsi2 ilmu dengan org. kalau ada silap, orang boleh tegurkan, kalau ada tersalah, orang boleh betolkan, kalau ada terkurang, orang boleh tambahkan...

Qhaifa Nur said...

cedih bunyinya...tak pa nanti akak pick up nuwairani ok...

blog cantik apa...yang penting isinya, ye ke ha...

Zaliedana said...

Assalam nani,agaknyer bloger yg punya blog yg gempak nih mmg xlayan blog cokia cam kita nih kut..Kak Ct pon terasa juga,tapi wat bodojer kadang tuh,coz sedar blog kak ct nih bagaikan umah usang jer,depa2 tuh umah banglo,dahla umah banglo,snap pic pakai dslr,da jer benda nak ditayang kat kita nih,kita ni cam melangut n wat muka xmalu duk p terhegeh2 ngomen kat blog depa nih..A"ah sokong sgt cam kak mimi kata da yg berpuak skng nih,yerla puak2 yg blog sempoi ..Kak Ct lagilah 135org jer follow,tapi lantaklah,xkisah,xnak follow pon xper,up 2 diorang lah kan,tujuan kak ct berblog nih utk letak rcp n pa saja yg blh dijadikan kenangan n rujukan utk ank2..Skang nih komen2 kak ct jarang reply,kadang tuh bz ngan ank2,wat n3 pon kadang autopublish ajer memalam buta pas ank2 tido,huhu..Nani,Agak2 kak ct termasuk sekali x dlm kategorI yg xmai ngomen kat blog nani,hihi..
Uish panjang lebar taip,sorry kalo nani boring baca..

Amie said...

hai cik adik Nani yang manis,
kena bangga dengan blog kita tau sebab apa yang kita hasilkan itu semua melambangkan identiti kita, buah fikiran kita, keikhlasan kita nak kongsi pelbagai perkara dengan para pengunjung,

tak kisahlah umur kamera berapa tahun pun, gambar rupa apa pun... yang penting pengisian kita tu... tujuan kita untuk apa, mudah-mudahan apa yang kita bat jadi amal jariah... ada ilmu, kita kongsi, sampai menyampai kepada yang lain..

he he heee... bloh kak Amie tu... nama aje blog masakan tapi masaknya pun sempat sekali je dalam sehari, tak sempat nak posing lauk pauk lawa-lawa sebab banyak benda lain yang nak dikejar, siap masak bubuh aje dalam pinggan.... tak caya cuba tengok... tiap2 hari pinggannya sama aje, warnanya sama aje, kalau tukar pun sekali sekala, dah tu...letak aje atas dapur...ambil gambar, tak caya lagi cuba tengok betul2..kadang2 nampak besi pengalas dapur kat belakang pinggan tu... ah, tak kisahlah tu sebab yang penting dapat kongsi resepi, belajar masak.... itu identiti kita tau Nani... he he bagaimanapun memang ada niat di hati kalau ada masa nak buat posing tonggang terbaliklah pulak... biar nampak kreatif

dZana said...

jgn bersedey.. yg penting kita sayang blog kita n kwn2 blogger kite.. walaupun blog kita tak glem mana . yg penting kita dpt intai2 rspi kemudian cuba2 resepi, kongsi rasa, kongsi cerita .. n kite bahagia.. hilang stress keje kite kan nani..

cik cek said...

nani....jgn sedih2 tau...lagi kita fikir lagi kita terasa hati kan...just let go...be happy....kita buat blog sekadar memenuhi masa yang terluang...jika ada yang menyinggah...syukur...kalau ada yg kurang minat nak singgah...biarkan je...masih ramai lagi yg dok dtg ziarah blog nani...Always be happy....terus berblogging...kak cek akan sentiasa dtg menyinggah :D

Mak Qis said...

ok..akak nk smbung sket lagi...tang part berpuak2 tuh..hahaha...akak pn perasan lama dh..tapi tak pe la..biaq p laa..oleh itew marilah kita geng2 marhaen neh buat puak sndri..bleh gtu??

cik mimi,qaifa nur, zaliedana,amie. dzana. cik cek...sekarang jugakkk akak nk p add hmpa...ekeke..kot belum add lagi laa..kalau dah x pe laa...

hazila said...

Salam nani,

Tak perlu susah hati, anggap saya kita berblog tu macam kita tulis diari utk diri sendiri. Kalau org dtg nak baca dan komen itu satu bonus pada kita. Kalau kita terlalu fikirkan sangat pasal perkara tu, kepala kita sendiri yang sakit. Adakalanya ada yg datang tapi tak tau nak tinggal komen apa. Tapi saya rasa lebih baik begitu daripada dia tinggal komen yang lebih menyakitkan hati kita. Blog saya pun tak ramai yg tinggalkan komen, sebab saya pun bukannnya selalu tinggal komen kat blog org lain. Anyway itu pendapat saya saja....

nuwairani ismail said...

qhaifa nur : terima kasih akak! hihih...tiba2 malu sendiri pulak buat entry mcm ni...

kak ct zaliedana : hihih...suke baca ayat2 akak tu. macam terdengar2 loghat utaranya...tula kan...orang kata merak sama merak...kite ni gagak, sedar2 la diri tu gagak. memang takkan dapat bercampur dengan merak punya...insyaallah kak ct masih lagi tergolong dlm kawan2 yang prihatin...kalau sibuk mcm mana sekali pon, at least 3-4 hari kemudian, mesti ada komen dr kak ct...terima kasih banyak2 tau!

nuwairani ismail said...

kak amie : kalau kak amie x gitau nani piring kak amie guna tu jenis yang sama, xdenye nani nak perasan mende tu...hihih...same la kite..kalau setakat rumah bujang ni, mana la ada set2 piring yang kerlass tu...main pakai aje yg ada di rumah. sejuk sikit hati nani baca komen kak amie n kawan2 lain...betol tu...ingat balik apa tujuan blog ni wujud...sebenarnya lebih kepada nak cari2 ilmu daripada orang lain, nak kongsi2 ilmu, cerita, pengalaman...semua la.. harap2 orang pon tak bosan baca entry nani ni.

nuwairani ismail said...

kak amie : kalau kak amie x gitau nani piring kak amie guna tu jenis yang sama, xdenye nani nak perasan mende tu...hihih...same la kite..kalau setakat rumah bujang ni, mana la ada set2 piring yang kerlass tu...main pakai aje yg ada di rumah. sejuk sikit hati nani baca komen kak amie n kawan2 lain...betol tu...ingat balik apa tujuan blog ni wujud...sebenarnya lebih kepada nak cari2 ilmu daripada orang lain, nak kongsi2 ilmu, cerita, pengalaman...semua la.. harap2 orang pon tak bosan baca entry nani ni.

nuwairani ismail said...

kak dzana : tula pasal. memang macam tu la pon sebenarnya...kat tempat keje dah stres. kekadang rasa nak buat sesuatu yang di luar ruang lingkup keje. takdelah kite duk hadap keje aje 24 jam. ada blog boleh sembang2 dengan orang, boleh kongsi2 cerita...tanya orang itu ini..memang best!

nonierahman said...

ololo...jangan la merajuk kakak manis heee....okey la tue dr xde follower kan...nonie ambik gambar pon pakai camera handset jer.heee,resepi tiru org bukan sendiri punya..
xmo sedeh2..nnt bersin2 lagi :)

nuwairani ismail said...

kak cek : sukenye dapat tengok entry kak cek semula. hari tu dahh bercuti sekejap ye..sunyi je rasa (chewah!). insyaallah kita sama2 support la mana yang ada ni...

mak qis : dah tak pasal2 akak pon terjumpa kawan2 baru kt sini...hihih... diorg tu sume jenis yg ok2 tu. takde hal punyalah kalau nak berkawan...

hazila : hmm...betol jugak tu...tak meninggalkan kudis pon pada kita kalau orang tanak follow blog kite ni..biaq pi la depa.. kalau komen mende yang menyakitkan hati lagi sakit la kot...

nuwairani ismail said...

nonie : tak pernah dengar lagi kalau sedih2 nanti bersin2. hihih...lucu pulak...dah tak pasal2 senyum sorang2 depan laptop ni baca msg nonie...sama la kite..masak2 tu sume resepi orang...nak buat sendiri tak expert lagi..resepi campak2 tu boleh la...

nonierahman said...

kak nani-kira dah ok la tue dh boleh tersenyum.. :)

Wani said...

alahai nani.. ciannya .. x mo lah sedih2 tu ya hihi.. biarlah ... yang penting life goes on .... kak wani pon pakai camera cap ayam je .. x de guna kamera dslr neh .. biarlah yang blog pakai dslr ni.... itu adalah satu tarikan nak menarik ramai readers di luar sana baca kat blog mereka.. kita pon tertarik jugak masuk tengok ;p///tapi apapun dio orang ada kelebihan sendiri.. kalu nak tahu kak wani x pernah lagi pakai whipping cream ni tau. masih nak belajar2 pakai whipping cream ni.... bukan nani sorang tau.. ok be happy ya ,,,:)

rahel said...

Mat malam dik Nuwairani
ingatkah lg mcm mana dan di mana kita berkenalan dulu? ehem3...akak tak tau mo cakap apa lg...kawan2 semua udah luahkan apa yg akak nak luahkan (prasan betul) nda' payahlah susah hati fikirkan yang begitu punya hal,akak pun pernah terkena perkara mcm ni,tp yg lebih dahsyat lg bila akak punya komen di delete,perkara ni terjadi di blog satu org tu..yg blognya byk dipuja2..semua pelawat kata cantik..rupa2nya org tu mcm tak mau ada saingan..tapi nda' apala kan..yang penting Nuwairani masi mo kawan lagi dg akak..pedulikanlah orang yang berpuak-puak tu..janji kita happy dengan apa yang kita punya..teruskanlah berblog..jangan nangis lagi...hehehe.

Run Away said...

hek...nasib bloger baru mcm sy pun mcm ni juga....;d

kasihredha said...

okhh alohh...bakpo adik akak sorang ni pulok doh?? saba2 akak kan ada..hihi* ayat memujuk ni nani*

akak pun baru tahu yg boleh cancel jadi follower. fedulik kan diorang.

Akak pula tulis blog untuk anak2 akak yg jauh di mata...biar dia tahu perkembangan akak, tu pun dia orang selalu sedih sebab umminya selalu tayang makanan...hik2

pastu...sebagai catatan / diari untuk akak...kalau tak tulis, kita akan lupa.

Kalau org sudi singgah Alhamdulillah :)

keep smiling, nani neh.. :D

quinnie said...

alahai..sian dia....kita pun blog picisan jugak..gambar ambik guna hp je...hheheh..tak pe la nuni..akak ada nak jadik kawan nuni...:)

Mieza said...

nani..jangan sedih dik..kadang-kadang kan sebenarnya follower tu ada cuma tersembunyi je..tak apa nani..niat kita nak berkongsi ilmu..kalau orang tak suka apa kita nak wat..insyaAllah nani akan dapat follower baru nanti..

Ida,Japan said...

sabar ye nani....biarkan yg 1 tu..tak rugi pun dia tak der kt sini...kami masih ada, walapupun kekadang tak sempat k'ida nk jejalan sume

efa fairuz said...

pedulikan yang pergi tu, tak perlu buat ayat kasi makan dalam.. mungkin masa dia follow tu, dia minat dengan salah satu content dalam blog ni.. bila skrg dia tengok balik, mungkin content yang dia minat tu dah tak ada, so dia rasa tak ngam..

takpela kita tak perlu paksa.. kita anggap je blog ni macam rumah kita.. letak je apa apa yang kita sayang n kita suak dalam ni.. kita tak paksa org datang rumah kita kan?

tapi bila sekali orang datang rumah kita n tertarik tengok barang barang sentimental dalam rumah kita, dia akan selalu datang melawat.. selalu nak jenguk.. macamtu jugak la blog..

bukan setiap entry ada orang nak komen, kadang2 sesetengah entry tu hanya boleh dihayati dengan silence.. macam gambar ke, ayat ayat falsafah ke..

rilek2 suda ba.. jangan rendah diri sangat.. u have the skill even a mom of 2 kids cant do, occay! anda boleh membuat kuih donat yg fluffy sedangkan ahkak tidak mampu.. tau main berus mekap je.. huhu

so from now on, just be yourself.. do whatever u love to do with the blog.. berbloglah dengan kasih sayang.. hehehe

Ucu Faridah said...

ala-ala cayang busyuk..kenapa ni yang...jgn sedih2..yg penting keiklasan kita utk berkawan...bak kata kakak2 blog yg komen kt atas tu...
pada ucu nani punya ayat ngancam ape..dlm berbicara ada pengisian,biar kita masak campak2 tapi ikhlas kan..kalau masak pastu hias cantik2 pastu guna brg yg mahal2, takut2 nanti ALlah duga jadi riak pulak...mana nak2..hina disisi ALlah ke mulia disisi follower? lebih baik bersederhana..
KITA KAN GENG....

ainnoraini said...

sabar ye nani..jangan merajuk..kak ain ade..hari2 datang jengok nani kat sini tau...

Gee® said...

Alolo...jgn lah sedey2 nanie, k.gee tetap kawan nanie dulu, kini dan selamanya....heeee nti blanjer k.gee ek

azwa ayuni said...

nani..mu xrajin pn snggah blog ak...uwaawaw..lg sdey

Nurul said...

Nani,
Janganlah sedih, K Nurul pun tetap member nani jgk kan... Sama jer, k nrl pun letak apa yang mampu dan sempat jer kat blog skrg... xmo sedih2, tgk kat atas tu ramai yang menyokong nani dr belakang... Be yourself... Sabar ye dik.. ^__^

nuwairani ismail said...

kak wani : hihih...lucu pulak bercerita pasal whipping cream ni... yela, nak ceritanya nani ni tinggal di kawasan pedalaman je..nak jumpa whipping cream pon payah. kat bandar pon belom tentu lagi ada...orang kg la katakan...

kak rahel : terima kasih banyak2 kakakku! hihih...tiba2 jak mengaku ada kakak...itu la kan orang ni...ada2 saja yang dengki dengan kita ini..padahal bukan juga luak periuk nasi dia tu...pedulikan jak la urang2 begitu..

nuwairani ismail said...

run away : dear....bukan senang nak jadi macam orang lain..orang2 yang dah berjaya dalam dunia blogger pon mungkin alami mende yg sama macam kita jugak...

kak kasih : terima kasih byk2 sebab selalu menyinggah ke sini..nani suke dengar cerita mak2 orang ni. ada2 aje mende yg nak diceritakan...yela kan, kite pon sama la...kalau ada blog ni, semua benda yang dibuat hari2 boleh masuk sini..pastu dah x payah nak fikir nk buat diari lagi dah,...ini pon dah cukup...

nuwairani ismail said...

Kak Q : hihih...tula...gmbr2 di blog kak q yang pakai camera hp pon kite mesti bukak jugak. yela, kalau dh ikhlas nak kongsi sesuatu, tak perlu nak pakai dslr ke hape kan? cam hp pon org akan tengok jugak.

kak mieza : harap2 mcm tu la...bukan kebulur jugak nak cari follower..kalau ada tu ada la...kalau takde pon x apa...harap2 yg dh ada ni semuanya ok la..

nuwairani ismail said...

kak ida : terima kasih sudi singgah...tapi kita memang suke tengok blog kak ida...ceria warna warni! heheh

kak efa : hamboi2...panjang berjela2 no...betol2! berblogging dengan penuh kasih sayang...heheh
p/s : sejak2 tengok pasal promise chan tu, dengan saya sekali sebuk aje duk menilik cemane dia pegang berus mekap. hihih

rozisalehin said...

Salam Nuwairani

jangan dok sedih sedih camtu, kita semua ni sama saja di sisi tuhan.Kak Ros tengok blog Nuwairani lagi meriah dari blog Kak Ros.

nuwairani ismail said...

ucu : best la ucu ni...KITA KAN GENG...hihihih

kak ain : terima kasih banyak2 tau!

kak gee : wah! kalo nak kene blanje, kak gee kene datang sabah la nampaknya...

AJ : aku baru tau ado blog...pahni i follow you....xdop hal...

kak nurul : terima kasih banyak2...

nuwairani ismail said...

kak ros : betol tu...semuanya sama aje di sisi tuhan...terima kasih kak ros atas moral support yang diberi...

||ina dinzly|| said...

kak nani!!kami masih adaaa untuk kak naniiii!!!!hehee...be happy k

nuwairani ismail said...

tenkiu deq Ina ! hihih...