kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, October 9, 2011

Diet ke....Malas masak???

Assalamualaikum.....Selamat sejahtera....

Uwaaaaaarrghhh! Esok hari Isnin!!! Huhuh....Malas betol nak bekerja sekarang...Nak resign jadi surirumah bleh tak??? Kalau time hujung2 minggu macam ni selalunya Cik Na datang ke rumah kami lepak2, sembang2, masak2, makan2....Haaaaa...kalau dah tetamu datang kan, takkan la nak hidang tauhu sumbat je kot...Mesti nak masak nasiknya, lauknya, airnya, dessertnya sekali...Macam biasalah, program diet selalunya ke laut (bak kata Kak Tun) kalau time hujung minggu ni. Hari ni, semalam, kelmarin, bantai nasik macam tak hengat donia.... Malam ni baru nak start balik...

Siang tadi macam dah makan 2 kali nasik. Breakfast 2 ketul roti mayonis. Petang tadi dah bantai kek Ambun bantat. Huhuh....Tiba2 malam ni rasa lapar lagi. Terus termenung depan fridge, sekodeng2 kot2 ada bende yang boleh dikunyah...Nampaklah sayur salad yang masih fresh lagi kat situ... Salad pon salad la...Janji leh alas perut sampai pagi esok. Nak berdiet malam2 macam ni alasan semata2 je tu...Sebenarnya malas nak masak sebab dah tau mesti lambat siap sedangkan perut dah berkeroncong ni...

Saya ni bukan juga biasa makan salad2 macam ni. Kalau fruit salad tu selalu lah juga. Tiba2 hari tu ke supermarket rasa ringan je tangan nak ambil sejenis salad ni. Namanya kat situ Xiao Bao Xin Cai. Huhuh...tak tahulah betol ke tidak tu. Tapi itu yang ditulis pada bungkusannya la..Rasanya sama macam daun salad yang lain. Rangup, tidak pahit dan susah nak layu. Dah 4 hari dalam fridge pon masih lagi ok. Jadinya, ada lebihan jejari ketam dan bebola ayam, saya masukkan sekali di situ. Budak baru belajar nak makan sayur salad la katakan...Mesti nak letak juga lauk2 lain...

Sayur salad tu saya basuh bersih2, susun dalam pinggan. Jejari ketam & bebola ayam tu direbus sekejap baru disusun di atas daun salad. Kalau nak guna salad lain pon ok, bebolah udang ke, sotong ke, sosej ke....Saya ni main guna apa yang ada je..Sos tu pula saya ambil daripada resepi kuah tauhu sumbat dalam entry yang INI. Pastu nak jadikan macam kampung2 sikit, siap letak sambal belacan...Fuhhhh...pedas2, pastu aroma belacan tu lagi...Percaya atau tidak, saya makan sepinggan ni sorang2 je, sekali hadap pulak tu. Punyalah lapar...Sedar2 aje dah habis...hmmm....ada sepohon lagi salad tu...Esok boleh buat lagi...

21 comments:

Zaliedana said...

Nani kalo salad gini mmgsedaplah,da bebola ayam n crabstick bagai,melantak sepinggan nih mmg kenyang nih..Kak CT kalo weekend mmglah xmsk,time nih lah nak mkn kat luaq,hihi..nani msti weekend msk mcm2 kan..

Diana @ Melley Mey said...

nani... mcm nie pun dah nampak sgt menyelerakan tau... akak lebih suka makanan mcm nie.. simple tapi sedap... :) ermm mcm akak pun sama gak nani.. mulut kata diet.. tp bila tgk makanan kegemaran.. lupa segala diet.. hehhehehe

Fatin Mraz said...

percaya ajer. x byk mana pun.. heee~~~

Wani said...

salam nani.. nanti kalau nak betul resign jadi surirumah .. kena jadi suri rumah dibayar heheh... salad2 mcm ni pun kalo dah lapo masuk selera la jugak :)bab2 diet tu dah tolak ke tepi

Acik Erna said...

assalam nani..acik kalau salad ni..kena dengan telur rebus dan cili sos je.tak sedar jugk habis sepinggan..he he

EmbunRosaliza said...

Assalam nani, tak kisah la mkn apa janji dpt alas perut time lapar, kalo tido kelaparan rasa mcm tak best je, nk tido pun xlena, dari mkn tgh mlm baik mkn awalkan.

MulutPayau said...

Nani.....mmng ringkas, tapi cukup mnyelerakan...kalau akak tak cukup spnggan ni...

rahel said...

Ringkas nampaknya tapi gua suka yang begini...mana cukup tu..sikit jak nampak..hehe..

tun_telani said...

hahahahha~~ adoiiii.. salad ngan sambal belacan yg x tahan tuu.. akak kalau gi umah org atau jalan2 diet mmg ke laut laa.. kalau duk umah ni blh lg nk control. hihi

Amie said...

ha... diet terpilih! lazat & boleh tambah lagi tak... sedap sangat menyelerakan!

Acik said...

perah air asam limau sket. perghhhh ... meleleh da air liur ni! :)

Ucu Faridah said...

macam mana nk kontrol kalau sambal belacan sekali ada...sedappppp kan.

Hanis MY said...

Diet yg bags ni... Sgt menyelerakan... Yum!

nuwairani ismail said...

hihih....tu pasal makan sayur ngn lauk2 tu je..kalau dah ada sambal belacan, makan dengan nasik, 3 piring pon tak sedar melantak.

Mieza said...

wahhh nani ini campuran makanan barat dan timur..salad tu gaya barat tapi tang sambal belacan tu mmg gaya timur gitu kakakaka..nani akak pun suka salad ni..tp tatau nama apa..ooo itu ye nama nya,,TQ bg info :)

nuwairani ismail said...

kak mieza : nani main amik je salad tu di supermarket...balik rumah baru perasan, tak pernah makan lagi salad rupe gini. Terus tengok namanya...Sah! memang tak pernah makan lagi..

quinnie said...

nuni..masakan memang dah versi diet tu...salad ngan rebus2 je..tapi bila dah makan sepinggan...hahahhaha...memang kelaut la diet itewwww...kekkeke

nuwairani ismail said...

itulah pasal kak Q. kalau makan time kebulur memang macam tu.

Wani said...

assalamualaikum....

tuan rumah ada ke tak ni ..ketuk pintu macam x berjawab hihi ..tolong ambik award ya kat blog masuk link ni

http://galeriduniaku.blogspot.com/2011/10/first-time-dapat-award-hihi.html

Run Away said...

sy suka..makanan mcm ni...simple tapi sedap...;d

nuwairani ismail said...

kak wani : terima kasih banyak2 tau! nanti kite amik

run away : kite pon suke...tak susah nak buat...