kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, October 21, 2011

Sakit ke putus cinta...?

assalamualaikum...

tiba2 terfikir pulak pasal ni...sebenarnya dapat berita pasal sorang kawan yang tengah bersedih2 sebab putus cinta...dah lama tak hadapi situasi ni sejak2 dah keje ni. Yela, orang kata budak2 je yang bercinta ni. orang yang dh keje, ramai yang dah kawen. dah jarang2 sekali dengar pasal ni. ada jugak kawan yang turun sampai 10 kilo masa putus cinta tu. kalau ikut pengalaman sendiri, rasa macam tak berapa nak ingat sangat dah macam mana sakitnya tu putus cinta. tapi masa tu (tahun 2003) saya memang kurus, cengkung, berat badan turun dari 52->45 kilo. seingat saya tu la berat badan paling ringan yang pernah dicapai sejak2 bergelar remaja. sekarang dah tak remaja, tu pasal berat pon dah macam tong.

tapi paling diingat masa tu jiwa rasa kosong sangat. masuk kuliah pon macam dah tak nampak apa2...tapi saya memang kuat masa tu. setitik air mata pon tak keluar. tapi itu la, hati menangis tak siapa yang tahu...tu pasal sampai makan berat badan. masa tu baru2 je nak belajar pasal kehidupan. tapi ditinggalkan la pulak. masa tu la baru nampak betapa dunia ni luas rupanya... selama jadi awex orang masa tu saya tak nampak sapa2 pon. lepas terkena mcm tu la baru nampak muka pelajar2 lelaki kolej yang hensem dan saya terfikir lagi, kenapalah sebelum ni saya macam buta betol..tapi x sangkut dengan sapa2 pon dalam tempoh tengah frust tu sebab masing2 tengah nak kejar pointer. kalau teruk, nanti kene repeat tahun di matrix. hadoi....tak larat dah nak study mende sama yang menyerabutkan pala otak tu. dapat result masa tu pon cukup2 makan je, frust menonggeng punya pasal kan...

pada masa tu, kawan2 di sekeliling memang main peranan. diorang banyak jaga saya, guide saya, temankan saya di kala tengah bersedih...hmm...kenangan betol la...kami suka main badminton masa tu...setiap petang kami ke dewan, main badminton. ada 6 buah court di situ. 1 daripadanya kami guna dan 5 court lagi diconquer oleh jejaka2 hensem kolej. sambil2 tu sempat lagi usha2... tapi sekadar suke2 jela. tak pernah terfikir pulak nak mengorat ke hape... tak cukup dengan main badminton waktu petang, kami main lagi waktu malam di padang tepi hostel. jam 3 pagi dengan baju tidur duk main badminton... erm....bukan tu aje..banyak lagi keje2 gila yang kitorang buat sama2...agaknya kalau saya tengah frust lagi sekarang ni, ada tak kawan2 saya yang nak buat keje2 gila mcm tu lagi ye?

18 comments:

ilahjy said...

mmg la sakit kalu putus cinta.. lagi sakit kalu putus kasih.. lagi meraNA kalu kena tinggal TANPA SEBABB...
nak dpt semua cinta kasih bukan main lagi.. tapi bila nak putus, ceh ceh kemain lagi senang2 jer dia utus2 surat... masa nak ngorat sanggup ikut keulu ke hilir kita lariiii ..

aiii kak ilah ni kenapa?? gaduh ker gan en hb... dakkk aiiii org kedah kata.. nie kes masa remaja lah.. seronok dok ingt semula...
kamu lah punca kak ingt semula..hehehe. tapi masa kak putus kasih dulu ..seusia anak sulung kak kat umah la niii ...udah2 ler jgn dikenang..buat sakit hati lagi ada ler hehehe
saje org tua nak komennn diruangan org muda..

kasihredha said...

memang best kenangan waktu study dulu2 kan nani..
selalu buat benda yg gila2
bila ingat senyum sendiri.

Kalau putus cinta trun 10kg...tak yah le ke slimming centre ye

Acik Erna said...

asalm nani..memang dasyat penangan putus cinta ye..sampai turun 10kg.
zaman acik duludah habis belajar kononya..baru la..nak mula..tapi tak sempat..kerja aje dah kena pinang..he he

cik cek said...

susah oooo nak cari cinta sejati skrg ni....:D

Madi @ Aed said...

aku pernah kebetulan patah hati masa bln pose..mmg raya bdn kerempeng la..haha

Ros said...

Salam Nuwairani

Cinta sesama kita manusia memang tak akan kekal, cinta yang kekal hanya pada allah taala.

tun_telani said...

wahh.. hebatnyer penangan putus cinta ye.. dh lama zaman tu berlalu. hihi..
jodoh pertemuan semua ditangan Tuhan.. insyaAllah, Allah dh tentukan yg terbaik utk semua hambaNya

rahel said...

Emmm..pengalaman2...nda' muat ni blog kalau Rahel mo cerita kisah kasih di sekolah-bertunang-berkahwin...ndada penghujungnya...

Amie said...

hadoiiii.... Nani, bab putuis cinta ni agaknya kak Amielah raja menonggeng dalam dunia...., iyelah masa di U dulu.... pedihnya ye Nani, potonglah jari kalau ada yang tak ngaku tak pernah ingat cinta lama terutama bab putus cinta ni... memang turun berat badan, sekarang pun kalau terkenang (memang pun kenangan tu tak boleh hilang sebab benda tu pernah melekat dalam hati)... sakitnya Tuhan sahaja yang tahu.... apapun terima kasih allah kerana pernah memeilih diri ini untuk menerima anugerah perasaan yang bernama cinta, barulah tahu cinta itu memang betul-betul buta....memang tak ada mata & telinga.... hanya perasaan semata-mata...

Yana Shaiful said...

mmg sgt pedih pts cinta kan..rs dunia gelap gelita..nani main badminton ek..k.yana asyik duk ngadap YM ms frust..konon nk cr pengganti laa hahaa..akhirnya tersangkut jua..jodoh di YM..nk gelak plak rs bila igt memori pts cinta hihii..Tapi yg pasti..Allah nak temukan kita dgn lelaki yg lebih baik dari sebelumnya..

Nurul said...

mmg sakit bila putus cinta nih... rasa semua mesti pernah mengalami saat2 ni... lain orang lain situasinya... K Nurul pun pernah mengalami juga time dok kat sekolah teknik n UiTM dulu... biasalah time muda remaja, bercintan cintun ni... boleh buat novel kalau ikutkan... ;)

IXORAROXI said...

bila Nuni buat postings ni tiba2 comentator jadi jiwang lah pulak..Yakinlah Allah telah tentukan yang terbaik untuk kita

Along Maklong said...

makcik pun tak ngalah juga..
pernah putus cinta.. masa tu umur 16 tahun.. 20 tahun kemudian baru boleh lupa sepenuhnya..

MulutPayau said...

10kg turun..bnyak tu..Akak tak pernah rasa putus cinta mcm mana..sbb dulu2 tak pernah serius bab cinta..jumpa yg berkenan terus kawin...Tapi betullah orang kata, putus cinta itu mnyakitkan..

Run Away said...

sakit hati ada lah bila putus cinta...hek...;d

Run Away said...

sakit hati ada lah bila putus cinta...hek...;d

Chibi Maruko said...

masa me putus cinta, tak turun berat, makan tetap bernafsu, tapi me pegi travel isi masa lapang ubati hati, dan jumpa bakal somi terus masa travel, happy terus :)

nuwairani ismail said...

chibi : beruntungnya kalauu mcm tu :)