kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, October 23, 2011

Yorkshire Pudding Tak Jadik!

Assalamualaikum...selamat petang....

Mencik tau! Konon2 nak balas piring jiran sebelah, pastu terliur tengok orang lain buat yorkshire puddding, haku pon nak buat jugak...Sekali gigit, rasa macam lempeng! Haishhhhh! Ni mesti kes terlebih tepung... Malas nak letak resepi lagi sebab tak jadik...Huhuh.. Last sekali, semua haku telan aje...Seb baik buat 1/2 adunan je. Sabar jela...Layan jela gambar pudding yang tak jadik ni...

lepas bakar, kemaen lagi dia kembang...pastu tunggu la kot2 ada lubang kat tengah, sekali rata pulak kejadiannya...Seb baik dapat 8 bijik je...Boleh jugak telan2...Kalau banyak, dah jadi makanan cik tong dah rasanya...

Makan dengan jem blueberry...sedap jugak (ayat memujuk hati). yang sebenarnya jem tu la yang sedap...puding ni keras sebab terlebih tepung. Esok lah baru try buat lagi...Huhuh....

34 comments:

Pen Biru said...

hentam ajelah..janji sedap..huhuh..

Wani said...

alahai nani kasihhannya .. x pe blh cuba lagi .. kalo tak kita x tahu apa yang silap kan .. kak wani pon ada ternampak kak nor buat cantik elok je.. ingat plan gak nak buat .. tapi kak nor kata bakar dlm bekas mufin mcm mana tu yg besi tu ke yg letak muffin tu atau mcm bekas nani letak ni .. kak wani pon confused ni

nuwairani ismail said...

pen biru : masalahnya tak berapa nak sedap la ni...hihih

kak wani : bekas yang mcm loyang yang ada banyak2 lubang, semestinya bekas besi la. nani guna bekas mufin aluminium yg pakai buang ni. kalau pekai kertas tak jadi sebab kene letak minyak dulu sikit.

Wani said...

OO BEKAS TU YA ok2.... yg nani buat ni silap apa terlebih tepung ke .. yg nani pakai bekas ni lenser minyak jugak la?? ...rasa mcm mana puding ni ..sedap?

nuwairani ismail said...

kak wani : nani tak pernah makan pulak sebelum ni rasa macam mana. tapi ikut yang kawan2 lain kata sedap...ada telur, susu..nani letak 1/2 sudu kecil minyak utk bekas kecik2 ni. kalau bekas loyang mafin tu mungkin 1 sk la sebab saiz besar sikit.

Amie said...

Nani,
bila baca pasal resepi tak menjadi ni...dapatlah pula idea, eloklah masukkan saja dalam blog buat tambah n3 yang berguna bahawa beginilah rupa parasnya kalau hasil tak menjadi, sebab selama ni kita dok tayang & dapat tayangan resepi yang menjadi je.... okey ke Nani idea ni... hi hi hiiii

Chik Mimi said...

kak pun blur jugak ni sbb tak pernag ghase ,tak pa nnti xperiment lagi

Acik Erna said...

nani..jangan putus asa..buat lagi sampai jadi..

nuwairani ismail said...

kak amie ni perli baeeeekk punya! hahah! tula pasal...sebelum ni pon memang pernah nani letak beberapa entry yang tak jadik...buat kek bantat la, buat cheese cake jadi bingka la...so, org tahu rupe makanan tak jadik cemane. huhuh...tapi make sure kite buat lagi dan lagi sehingga menjadi la.huhuh

nuwairani ismail said...

kak mimi : tula pasal..sebab tak pernah ghase la jadi blur2 sikit ni..

acik : terima kasih bagi semangat. memang nak buat lagi sampai jadik! hihih

Cheq Sue said...

nani, bila buat somting yang x jadi, masa tu la kita akan belajar... xpe...cheq sue buat hari tu pun ada x jadi jugak

Anna Qawina said...

hehe...jadila tu...ada rupa kan, lps ni sah2 jd elok kalo try..sbb dah tahu apa mslhnya..hehe

Juwita Jamaludin said...

Nani akak tak pernah try tapi pernah nampak ramai yang cuba..

btw akak nampak kat pasar tamu dibwh tu mcm2.. fresh plak tu semua benda.. murah2.. kalau akak gi mahu berraga2 akak beli hahahaha

rahel said...

Nani..akak pun mo try jugak buat puding ni..penasaran betul mo rasa..jgn sedih..jom buat lagi.

Wattie said...

Salam Nani,
Pengalaman cam ni mmg baik sebenarnya Nani, nanti kita akan tahu di mana silapnya. Terkadang org yg pro pun buat tak jadik jugak....yg penting tu usaha dan usaha lagi, insyaAllah lama lama jadi pro la tu.....silap silap pro pun kalah hahaha

K.Nor said...

nani, jgn give up.. usaha lagi. insyaallah lepas ni hasilnya lebih baik. k.nor ada baca kat satu web, YP ni resipi yg baik adalah nisbah bahan2 adalah sama.. kalau tepung 1 cawan, susu satu cawan dan telur pun satu cawan.. gula tu atas kemanisan yg kita suka.. pastu cuba peram utk 1 jam cam dlm resipi yg k.nor try buat tu.. cuba lagi ya .. :)

nuwairani ismail said...

cheqsue ; konon2 dah buat penuh hati2 dah ni takot tersalah...sekali ada jugak silapnya...

kak ana : kalau tak jadik jugak pas ni, memang fed up taknak buat dah

kak ita : tula..sebab tengok ramai yang buat tu yg rasa nak buat jugak..

nuwairani ismail said...

kak rahel : kakak buat dulu, nanti saya ikut...hihih

kak wattie : hadoi...tak termampu la nak lawan tokey...kalau jadi bentuknya, rasanya pon dah syukur tu...

kak nor : terima kasih banyak2...tips yg berguna tu..nanti nani pon nak try lagi sekali ikut cara kak nor tu...harap2 menjadi la ye

IXORAROXI said...

jangan putus asa Nuni, cuba lagi.
One thing akak suka Nuni, sangat telus..berani publish gambar walaupun cubaan tak menjadi

kasihredha said...

takpe2 jgn putus asa
cuba sampai berjaya
chayoookk

EmbunRosaliza said...

Assalam nani...nampak elok je kejadiannya..boleh telan lagi kira sedap juga lah...hheheh tulah akk kalo yg remeh2 malas nak cuba..ayat org malas hahah..tak apa nani selamat maju jaya

quinnie said...

hawatnya tak jadik adikku? hehehhe..cam ne bleh terlebih tepung ni? pukul kembang dak telor tu? dia kena panas2 oven dan tray dan minyak2 nye sekali lepas tu baru masukkan adunan..tunggu ada bunyi desiran minyak tu tandanya minyak dah betul2 panas lepas tu baru masukkan adunan....

tak pe..buat lagi nanti...senang je..:)

Nurul said...

Nani,
K Nurul pun ader gak berkira2 nak buat, tapi x buat pun lagi.. Nanti lah ade masa wat eksperimen dulu...
xpe, try lagi :)

Ucu Faridah said...

ucu pernah buat kat entry yg tak jadi... apam mekar menjadi apam bantat (masa mula2 ada blog..)kalau tak caya..cer tengok entry dolu2...

cik cek said...

Nani...nanti leh buat lagi...confirm jadi...:D

Sue @ Nenie said...

Salam..inilah antara cabaran yang kita kena hadapi..takpe, lenkali boleh cuba lagiiii...practice make perfect...

nuwairani ismail said...

kak ixora : chef2 yang handal pon pernah masak tak jadik, inikan pulak kita manusia biasa...hihih

kak kasih : terima kasih :)

kak rosaliza : w'salam...tula pasalnye...kalau nak buang, sayang pulak sebab dah buat kan...

kak Q : bila kak cakap mcm tu baru terperasan, nani tak pukul sampai kembang kot telur tu...nanti nani ikut tips akak ek!

nuwairani ismail said...

kak nurul : kalau jadik, akak publish la sini..nak tengok jugak!

ucu : kalau ada yang berani letak yang x jadik, kemudian buat balik sampai jadik tu baru blogger sejati namanya...(ayat penyedap hati)

kak cek : terima kasih! lepas ni pasti cuba lagi!

kak sue : terima kasih kata2 semangat tu...

Mak Qis said...

ooo akak br tgk entry neh...hehehe...rupanya dh ok tuh...tapi rasa x sedap yer...akak pn x pernah try so tatau la nk bayangkan rasanya tuh...

tak pe nani...jgn kuciwa..cuba lagi di lain masa yer dik...hehehe

nuwairani ismail said...

mak qis : itulah itu...sebab tak pernah rasa, tak pernah buat, tak pernah sentuh..jadi takleh nak bajet cemana bahan2nya...takpe2...pasni kene ikut tips2 yang kawan2 lain bagi.

Run Away said...

macam jadi jew ni....;d

nuwairani ismail said...

yana ni nk perli akak ke hape? huhuh

Diana @ Melley Mey said...

x jadi ker nani YP tu.. x per2.. nnt bole cuba buat lg yer cayang..

nuwairani ismail said...

nani tengok kat blog kak diana ada 3 versi..nanti nani cuba balik..