kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, October 24, 2011

Puding Roti Sos Kastard (adaptasi donut)

Assalamualaikum...Salam bahagia....

Terasa diri ini bahagia pulak hari ni...Huhuh....Oklah, mesti semua dah bosan duk tengok gambar Yorkshire pudding yang tak jadik tu kan...Haaaa...Kali ni nak tayang puding roti sos kastard pulak... Kalau nak tengok Yorkshire Pudding versi menjadik tu nanti2 lah. Tunggu mood naik dulu. Biasalah, kalau buat mende yang tak jadik ni mula la xde mood nak buat lagi. Tapi selalunya memang saya akan buat sampai jadik jugak tu...

Pasal puding roti ni pulak, kebetulan hari tu ada buat donut 1 adunan. Jadi, sebab saya tinggal berdua je dengan cik hosmate, banyak pulak donut yang lebih...Tapi sebab sayang nak buang, jadinya saya masukkan dalam bekas, simpan dulu dalam peti. Esoknya tu rasa macam nak makan benda lain. Kalau donut tu memang dah takleh nak sumbat la...Muak pulak kalau dimakan selalu. Jadinya saya search la resepi puding roti yang paling sedap dan senang. Akhirnya terjumpalah resepi Puding Roti Sos Kastard oleh Maya Zakry dari MyResepi. Tak rugi cuba resepi ni. Memang sedap...

Tak larat nak salin balik, C&P je dari Myresepi...Halal ye...

Puding Roti Sos Kastard
sumber : Maya Zakry, Myresepi

Bahan-bahan ( 1 happy family )

  • Bahan A
  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5) -nani ganti dengan donut (dicarik2)
  • Bahan B
  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional) -nani tak guna pon
  • 1 s/b buah pala *(optional) -nani tak guna pon
  • Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepung kastard
  • 2 s/b gula

Cara-cara

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam.
  2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
  4. Gaulkan bahan sos kastard dan masakkan di atas api yg sederhana sebentar.
  5. Tuangkan sos di atas puding semasa menghidang.
Haaaa.....Jadinya, kalau ada roti lebih ke, yang dah nak expired ke, donut yang tak habis dimakan ke, jangan buang tau! Tak elok membazir sedangkan bahan makanan tu masih boleh dimakan lagi...Tapi kene rajin sikit la nak modified supaya jadi mende lain. Huhuh...

can't you see the kuah yang meleh-leleh tu??? Aduh....terbayang2 lagi...sebenarnya kalau buat puding roti ni kita boleh tambah sendiri kismis ke, choc chip ke, cherry ke supaya rupa lebih menarik dan yang paling penting, rasanya sedap...Adik saya (eppoe) ada bagitau, chef di tempat dia study dulu ajar, kalau puding roti ni tak semestinya kene serve sejuk2...boleh juga kita hidang dalam keadaan panas @ suam. Kalau ada yang pernah makan puding roti di hotel2 kan, memang dihidang suam2...sedap jugak tau! saya pon makan yang suam2...Balance yang tak habis tu baru masuk fridge. Hmm...pasni leh cuba tau!

25 comments:

Mak Qis said...

nani..kastad tuh meleleh2..buat akak terlior je haihhh....Akak pun suka makan time suam gtu...

Amie said...

uihhh....Nani, siap meleleh lagi tu... tak sedar liur kita pun jatuh meleleh... hi hi hiiiiii sedap sangat kak Amie tengok sos kastard tu...memang Nani dilahirkan untuk meroti laaa....cantik!

Cheq Sue said...

thats rite nani...apa2 yang tak habis, selagi buleh ejas jadi bende lain, kita ejas. Kalau buang tu macam bersalah aje

nonierahman said...

kak nani sedapnya..sos kastard tue mmg mengancam tol

Acik Erna said...

amboi nani..nampak sungguh menyelerakan..acik buat puding ni tak pernah pulak buatkan kuah kastadnya tu..

tun_telani said...

nani.. akak pun sama mcm nani.. mmg selagi x basi mmg xkan buang.. mmg akan alter2 resepi. hihi..

puding roti akak suka makan panas2. buat kastad tu awal, pastu sejukkan. masak je puding roti tu, terus mkn panas, cuah kastad sejuk.. nyummy!

nuwairani ismail said...

mak qis : tula...ramai orang salah paham puding roti ni sedap makan sejuk2..

kak amie : sabar2 ye...kang tak pasal pulak basah computer tu...hihih

nonie : ni 1st time kak nani buat dengan kuah kastard sebenarnya..

nuwairani ismail said...

acik : selain buat kuah kastard macam ni, letak sos coklat pon sedap..try la sekali.

kak tun : kan? nani tak terfikir pulak nak buat kuah kastard awal2. jadinya, makan puding roti suam2, pastu kuahnya pon suam2 aje...lenkali kene buat kuah dulu la.

nuwairani ismail said...

cheqsue : tu pasal la...kalau ada makanan yang tak menjadik ke, seboleh2nya nak alter biar boleh makan. rasa bersalah yang amat kalau buang makanan tu.

MulutPayau said...

Nani...sedapnya!!!!! tgk kuah yg meleleh tu...mmng terliur...

Madi @ Aed said...

klu aku rajin mcm mu ni nani konpem aku m'besar dgn jayanye..haha..sedapnye..tgk gmb pn jd la..

Along Maklong said...

meleleh air liur makcik bila tengok kuah kastad yang meleleh tuuu.. baru ni makcik buat puding roti jugak.. ingat nak buat kuah dia.. tapi tak sempat.. dah tinggal separuh.. lain kali jelah.. hehe..

nuwairani ismail said...

kak MP : lepas makan baru boleh cakap sedap. heheh

aed : mu takpolah boleh membersar bahagi dua dengan hubby. aku ni make sore2 membesar pon sore2 la jawabnya..

makcik : tula..macam berjanji2 pulak puding roti ni...nani pon kali pertama buah kuahnya ni.

kasihredha said...

terliur nyo
tengok kuah kastad duk meleleh tu..yummy
jeliro molek :))

Run Away said...

wah..nampak pun dah tau sedap ni...;d

rahel said...

menarik nampaknya..len kali nda' terbuang sudah donut..

EmbunRosaliza said...

ASssalam nani, mmg kreatif nani, mmg sedap la bila jadi mcm ni, mkn bersos..rasa lemak manis puding ni

ady said...

as-salam
suka yg kastad meleleh tu.. sedap!!!

quinnie said...

memang betul la nani buat puding guna donut..kita cam tak caya je masa awak cakap tu..ingatkan salah taip ke apa..heeheh..bagus la...boleh dicuba nanti...:)

nuwairani ismail said...

kak kasih : meme terliur molek tu lagu tu...

yana : presentation mesti mantap! kuikuikui...

kak rahel : itulah itu...sayang kalau dibuang tu...

nuwairani ismail said...

kak rosaliza : w'salam kak...ni kreatif dalam keterpaksaan...

abg ady : tula pasal...lemak2 manis gitu

kak q : kalau dah ada roti tu bagus guna roti la...tapi ni kes nak perabih donut yang x abes...huhuh

cik cek said...

Alaaaa...lewatnya kak cek sampai...baru ingat nak mintak sikit merasa....ada lagi ke Nani...kempunan kak cek...hu hu

nuwairani ismail said...

adoi kak cek...jangan kempunan mcm tu...esok cuti deepavali apa kata kak cek buat sendiri pulak.hihih

Diana @ Melley Mey said...

memang terliur tgk puding roti sos kastard tu... terasa keenakannya kat takak nie plak... geram akak tgk tau..:)

nuwairani ismail said...

saje nak buat kak diana geram..hihih