kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, October 2, 2011

Tauhu Kukus Sedapppppp Bangat!

Assalamualaikum....Selamat petang. Yani ni menu makan malam nani sebenarnya. Nak tiru macam Kak Tun jugak makan tauhu, ratah2 lauk. Huhuhuh...tapi bila timbang, berat macam dah tak mo turun. Tensen betol den! (asik2 tensen je ye) huhuh...Sebelum ni tak pernah pulak nak makan tauhu lembut ni. Apabila dah makan, mak oiiiii! Punyalah sedappp (bagi penggemar tauhu, soya, taufu fa la kot). Jadi, kali ni menu diet sy, tauhu lembut kukus yang dicurik resepinya dan berlaku sedikit kederhakaan di situ dari blog Kak Tun Telani . Nani malas nak salin balik, so c&p je dari blog Kak Tun.

Tauhu Kukus
Resepi: Chef Harun, Majalah SAJI
Sumber: kak Ummi, Kak Tun

Bahan:-

  • 2 keping tauhu lembut -nani buat 1 je
  • 1 sudu besar udang kering - dibasuh dan cincang
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 sudu besar sos tiram (*akak letak 2 sudu besar) - tun letak 1 sudu besar je -nani pon
  • 1 sudu teh minyak bijan  - tun xde nih -nani pon
  • 1 sudu teh kicap cair - akak tambah lebih sikit -nani guna nampla
  • 5 sudu besar minyak masak- tun letak sikit je minyak -nani pon
  • Bawang goreng secukupnya
  • cili merah dicincang halus
  • sedikit daun bawang yang dicincang halus - tun xde, ganti ngan daun sup -nani pon
  • 1 sudu besar kicap manis- tun tambah -nani pon
  • sedikit tauge - nani tambah sendiri
Cara Menyediakan:-
  1. Letakkan tauhu di atas pinggan tahan panas/caserol dan kukus selama 7 minit.
  2. Keluarkan tauhu dan buang airnya. (*akak just erengkan bekas dan tuang air perlahan-lahan). Sapukan dengan sos tiram dan sejukkan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan udang kering hingga kekuningan.
  4. Angkat dan tuangkan di atas tauhu tadi perlahan-lahan.
  5. Bancuhkan sekali minyak bijan, kicap cair dan 1 sudu besar minyak lebihan tumisan tadi. Tabur daun bawang, cili dan bawang goreng. Hidangkan.
sikit punya meriah tauge2nya tu. bukan pe, rasa macam takde sayur, tu pasal tambah tauge. Habis seketul yg ni, rasa macam tersadai dah...kenyang jugak rupanya...kalau sape2 yg tak pernah makan ni, nak gtau la sikit rasanya tu adalah macam lebih lebih kurang dengan tau fu fa...kalau letak air gula melaka, memang dah jadi tau fu fa..pasni boleh beli lagi tu...sedap pulak makan macam ni...terima kasih banyak2 kakakku kak tun kerana memperkenalkan makanan ni...hihih...lenkali letak la banyak2 lagi menu diet kak tun ye. esok kite nak try buat kerabu bendi pulak. 

22 comments:

Amie said...

nak cuba gak resepi tauhu lembut begini, memang berkhasiat & menyihatkan....sesuailah utk diet kita ye Nani...

EmbunRosaliza said...

Assalam Nani, tauhu kukus sungguh meyihat dan mengenyangkan..catik je posing tauhu tu,

ziraziz said...

mcm tau fu fa ye?...mst sedap...

Ida,Japan said...

resepi yg sedap...k'ida suka mkn tauhu, cuma org lain dlm umah ni tak brp suka la nani

nuwairani ismail said...

kak amie : tula kak amie...alhamdulillah sedap...kalo kak tun tak cakap, memang tak try dah rasanya..

kak rosaliza : waalaikumussalam... cantek ke? nani rasa mcm berserabut je dgn tauge2 tu.

nuwairani ismail said...

kak zira : memang macam tau fu fa. tak rasa pape pon kecuali soya..pastu tawar2 je..xde masak2 mcm tauhu biasa.

kak ida : huhuh...nani pon buat utk makan sendiri je. kawan2 tak minat sgt makan tauhu.

Wani said...

assalamualaikum.. salam perkenalan.... dah lama jenguk2 blog ni dah ternampak tauhu ni ...sedapnya meleleh2 lagi kuah ... hihi ..ni guna tauhu lembut tu ya yg jual dalam bekas tu ek.. sebab jarang beli tauhu lembut cam ni Hihi

nuwairani ismail said...

kak wani : waalaikumussalam....(suke2 ati je panggil org kak) heheh...ye...ni tauhu lembut yg dijual dalam bekas tu. kalau kat pasar raya memang ada jual ni...kite pon 1st time beli, 1st time makan ni...

Cendana Kasih said...

ermm...sedapnyer tauhu kukus...kita ni mmg hantu tauhu..

diet? tak mo kurus.. cer kurangkan pengambilan gula.. janganlah ambil gula dalam minuman.. minum banyak air putih/kosong..

diet makan tauhu, lauk2 tu dah ok..cuma kurangkan makanan berkarbohidrat dan bergula. Insyaalah berat akan turun

nuwairani ismail said...

kak CK : memang tips yg bagus tu...kite pon tengah cuba amalkan. cuma sekali seminggu tu ada la sentuh nasik sikit. kalau tak makan langsung kang, merajuk pulak cik hosmate kite tu.air kosong pon tgh cuba minum banyak2 ni.

Acik Erna said...

Assalam nani..sayangnya acik tak berapa suka makan tahu..

rahel said...

Boss...banyak betul pppppp nya..bermakna sedap betul la tu...hehehe.

Hanis MY said...

Yummy... I like taufu

Yana Shaiful said...

K.yana xpernah mkn lg tauhu lembut..kna cuba resepi ni..bestnya tgk tauge yg bertaburan tuu hihii :=)

* Nani..k.yana tgh so sad ni..kek karamel x menjadi laaa..:(

kasihredha said...

misti cuba ni

nuwairani ismail said...

w'salam acik...yeke? ruginye x makan tauhu...tapi kalau makan sayur2 lain, cukup protein, kalsium, xde masalah.

kak rahel : memang betol2 sedap!

hanis : i like tofu too :)

kak yana : hahahahah....(gelak dulu)... tula pasalnya...fobia betol nak buat kek yg guna telur banyak2 ni. kene buat meringue pulak tu. adeh! takpe, kak ita buat kali ke7 baru jadik! kak yana mana tahu kali ke2 dah jadik ke...(ayat memujuk kak yana ni)

kak kasih : cuba, jgn tak cuba

ady said...

as-salam
sedapnye..suka sangat dgn tahu..yummy..

Yana Shaiful said...

Tu laa nani..frust betul tp still dpt mkn jgk kek tu..sedap..rupa paras je xmenawan hati..hua huaa..xtau bila pula nk bt..nak mengubat hati dulu hihii

Amni said...

kalau saya, saya suka yang goreng punya.. yang macam ni.. erm... tengok jer bila dihidangkan.. hehe......

tapi tau fu fa boleh plak nak makan.. yg ni yang tak boleh masuk....

Mieza said...

nampak sedap gitu nani tapi sayang kak mieza ni kurang suka dgn tauhu..suami suka tp dia berpantang tak leh mkn yang berasaskan soya..huhu..btw, nani, profile pic baru ye...cun la heheh

nuwairani ismail said...

abg ady : w'salam...ye, tauhu memang sedap!

kak yana : takpe...pasni leh cuba, dan cuba..heheh...bagi semangat kt kak yana ni!

nuwairani ismail said...

amni ; erm...tula...tak ramai org pandai makan tauhu lembut. tapi soya, tau fu fah...blh pulak makan. hehe

kak mieza : amboi...sempat lagi dia usha profile pic baru...hihih...takdelah...saje gatal2 tangan nak ubah...bosan pulak tengok yg lama ni...