kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, October 1, 2011

Bingka Pisang Baeeeeekkk Punya....

Assalamualaikum...Salam sejahtera....

Mengikut pemerhatian saya la kan, kalau waktu hujung minggu mcm ni jarang blogger2 nak online. Yela, masing2 nak bawak anak2 berjalan, nak keluar pegi beli barang, nak buat keje2 rumah, nak balik kampung, tak kurang juga yang berebut komputer dengan anak2...heheh...kalau macam saya ni pulak, time hujung minggu macam ni la baru berkesempatan nak menghadap laptop yang semakin nazak ni...Bercakap pasal laptop pulak, haihhhhh....(mengeluh jap)....Dulu saya tak paham bila orang cakap laptop LEMBAB. Yela, masa tu kita baru aje beli laptop. 1st time guna, jadi tak paham sangat pasal laptop lembab ni...Sesungguhnya, sekarang saya teramatlah memahami perasaan orang yang cakap laptop ni lembab macam mana,..Di rumah saya guna line streamyx, bayar RM120/month. Jadinya, takde masalah tenet yang lembab sebelum ni. Sekarang laptop ni dah uzur, kekadang nazak jap, selalu jugak pengsan2. Paling teruk, siap kene strok lagi (seperti kak anna cakap lah). Hmmmm...Yela, padan dengan usianya lah kan...Dah nak dekat 3 tahun, pastu duk guna siang malam. Memang compaq ni berjasa sungguh kepada tuannya...

Oklah, back to the main topic, sebenarnya tak berapa nak rajin update blog ni memandangkan compaq ni selalu kene strok. Tapi cuba gagahkan jugak la sebab kalo nak update entry tertunggak macam tak best pulak kan? Semalam punya lah saya excited buat kuih ni...Kuih apa tu ye?? Haaaaa....Bingka Pisang Baekkk Punya! Huhuh....Kenapa bagi nama macam tu? sebabnya, bingka ni memang sedap.... Serius! Betol2 sedap tau! 


Takde mood nak snap gmbr bagus2 sebab sebenarnye benda asal daripada Marble Chocolate Banana Cake. Terliur tengok kek ni di blog Kak Ct Zaliedana n Kak Nieza . Awal2 buat tu bukan main haku buat marble...


 Sekali, bila dah masak, jadiknya macam ni....Haihhhhhhh....Stres den!


Puas duk fikir kat mana silapnya...Rupe2nya tak baca resepi betol2...Dia tulis tepung kek / self raising flour. Haku guna tepung gandum biasa...Macam mana nak naik kan?? Takpe2, bila dah jadik bingka pisang ni pon sedap jugak...Sebab telur banyak, n ada letak susu. Jadi, bingka tetap juga lembut...Kalau rasa nak buat versi kek, leh amik resepi di link di atas. Kalau rasa nak buat jadik bingka, ha....gunalah tepung gandum biasa macam saya buat...ekekekek...

20 comments:

Acik Erna said...

assalam nani..bingka pun sedap..
laptop acik pun sama nani..dah 5 tahun belum pernah hantar kedai..sekarang ni ikut suka dia je..kalau nak loading tu mak ai..punya la kena sabar menunggu..

Acik said...

jeles sungguh ngan org rajin masak ni ... yummy!

quinnie said...

hehhehe...dari kek jadik bingka ye nuni...tak pe..nasib boleh makan lagik...:)

rahel said...

Bingka pun bingka la...lagi sedap di humban masuk mulut..huhuhu..lenkali dek tengok n baca2 byk kali resepi baru mulakan proses.

nuwairani ismail said...

acik erna : waalaikumussalam...kalau bab loading toksah cakap la...3 hari 3 malam pon tak siap lagi...aduyaii...

acik ; hihih....tak perlu jeles.. nanti kerajinan tu dtg dengan sendiri...yo yo je ayat..

nuwairani ismail said...

kak Q : tula...sy selalu pastikan bahan2 yang takk berapa menjadi tu akan dibuat benda lain jugak. taknak la membazir kan...

kak rahel : hihih...tula kan...padahal buku resepi dh ada depan mata. tapi sebab masa tu tengah ribut, petir lagi..semuanya nak cepat siap aje takot blackout dulu.

Yana Shaiful said...

Salam Nani..sama jgk dgn K.yana.. klu bt sesuatu xjd tu, pk plak biar jd benda lain yg bleh dimkn..
K.yana nk tgu pisang depan umah msk ranum dulu br bleh try bt bingka nii :=)

EmbunRosaliza said...

Assalam Nani, bingka pun sodap...mesti harum je kan. Nani mcm akk juga suka tgk resipi pas tu terus kedapur godek2..dah siap ( baru semak semula resipi ) itu pun kalo kejadian tak sama ngan resipi heheh...itu terjadi pada apam comel akk tu.

Xpe nani pengalaman mengajar kita. Mahalnya line stremyx tu, rumah akk mula2 dulu rm 60 la ni dlm rm 38.00,takpe nani janji internet ada kan kalo tak mmg boring la bila dok jauh2 gitu

Juwita Jamaludin said...

nani lawak la cara nani tulis.. hihi tula kadang akak pun macam tu kena baca resepi betul2 kalau tak jawabnya kadang jadi benda lain la.. tak e yang penting sedapkan

nuwairani ismail said...

kak yana : kan? perli baeeeeek punya! sampai hati tau...

kak rosaliza : tapi memang sedap pon...lembut aje...wangi pulak tu...nani letak esen vanila sebab xde perisa pisang. pon sedapppp!

kak juwita : tula..naseb baik sedap..kalo tak, dh jadi makanan cik tong dah..

Zaliedana said...

Nani,kak ct baru blk ni,tgk da bingka teruih mai terjah,igt da resepi baru,hikhik..Gelak dulu,xper nani,janji leh mkn kan dri jdi habuan cik tong..Pstt kak ct pon xpuaih hati ngan marble kak ct tu..

dZana said...

bingka pisang yg cantik.. akk suke ni.. walaupun tak mjadi kek tu.. klau anto kt rmh akk msti abis...

IXORAROXI said...

usaha tangga kejayaan, cuba dan cuba lagi tau Nuni

Hanis MY said...

Yummynya.. Bingka pun sodapppp jugak...

kasihredha said...

ooo salah tepung ke nani?
yg penting sedap :)

Ida,Japan said...

janji sedap tu yg penting he.he

ziraziz said...

nani kalau bt bingka slh tepung pn ttp sedap..kalau akak, dh lme resepi tu jd habuan tanah hehe...

Pen Biru said...

biar xde rupa,janji ada rasa..heheh..sedap tuuu

nuwairani ismail said...

kak ct : nani pon kene buat lagi ni biar sampai betol2 puas hati

kak zana : ini pon jenuh gak nak makan sorg2 sebab buat hari minggu. kalau buat hari keje leh bg2 kat kawan tmpt keje.

kak ixora : wah! sumber inspirasi betol la kak ixora ni. takpe, nanti sy cuba buat lagi.

nuwairani ismail said...

hanis : nak kata sedap tu tak tahu la..kalau tak sedap kang, memang masuk tong dah..

kak kasih : tula...kes x baca resepi betol2...kan dah salah...

kak ida : seb baik tekak leh telan lagi...

kak zira ; kalau nak masuk tong, takut bazir pulak...3 bijik telur tu..

pen biru ; huhuh...kalau bingka, memang xde rupe pon kan...tu pasal saje2 letak nama bingka...