kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, October 22, 2011

Jom Ke Pasar Tamu!!!

Assalamualaikum....Selamat petang....Pagi tadi saya sepatutnya ke sekolah sebelah sebab ada kejohanan relay (apekebende ntah) yang lari berganti2 tu... Tapi kemalasan yang amat, rasa macam kalau tidur lagi bagus (buruk perangai punye cikgu). Lebih kurang jam 9 pagi, Cik Na sms saya ajak ke pasar tamu. Apa lagi, ON jela! Jam 10 pagi siap2 terus bonceng motor ngan dia gi pasar tamu. Tak jauh pon dari rumah kami. Lebih kurang 2km la. Kalau di semenanjung, dikenali sebagai pasar tani. Tapi, di sini kami panggil pasar tamu. 


Memandangkan di Kinabatangan ni takde tempat hiburan, takde shopping complex, makanya di pasar tamu la menjadi tempat anak2 muda melepak, window shopping bagai...Cuba u all bayangkan jela macam mana pasar tani yang ada jual2 ikan, sayur, barang2 dapur boleh jadi tempat yang meriah untuk budak2 sini.. Kalau saya sendiri, ntah berapa kali je ikut mak gi pasar tani. Itu pon kene paksa sebab mak tak larat nak heret barang banyak sangat. Tapi berbeza dengan budak2 remaja di sini. Di pasar tamu lah tempat mereka berkumpul dengan kawan2, datang dengan pakaian berfesyen, siap ada bermekap2 lagi. Kalah cikgunya tau! Sebenarnya takde apa juga nak dibeli di pasar tamu ni. Bukan apa, sekarang dah jarang masak. Tapinya, cikgu pon nak enjoy jugak di hujung2 minggu. Huhuh...Enjoy di pasar tamu pon jadi la....

Cik Na teringin nak makan kerabu mangga. Jadi, kami beli mangga RM2=6 biji + tomato. Satu ikat tu ada lah dalam RM3.

ooopps! Ternampak jari pulak. Biasanya sayur2 macam tu satu longgok RM1 je tu. Kalau ada pasar tamu memang harga murah. Tapi kalau pasar biasa, beza separuh!

Ini pulak nangka muda. Teringin nak makan nangka masak lemak. Tapi saya x reti nak masak! huhuh.... Lenkali la ek. Saya belajar masak dulu. Yang ini satu ikat = RM1.50 je...Murah kan??

Inilah namanya ikan bolu. Katanya orang semenanjung panggil ikan susu. Tak tahulah betol ke tidak. Tapi rasanya lebih kurang ikan terubok sebab banyak tulang.

Macam2 lagilah yang dijual di sini. Bila saya limpas kawasan ni ada bau semerbak gitu...Ha....ce teke, bau apa tu ye??

Ini pulak udang kertas. memang fresh lagi...harga RM17 sekilo. Tapi kami beli setengah kilo je... Bukan pe, banyak sangat kang tak habis jugak...Kepalanya saya blend, buat kuah rojak petis lagi...Stok yang hari tu dah 2 minggu habis...

Orang sini panggil ikan kayu. Orang semenanjung panggil ikan tongkol, orang kelate panggil ikan aya... RM7 sekilo. Punya lah besar ikan ni...Tapi saya jarang beli. Macam pernah 2 kali je kot...Ntah nape tak minat sangat ikan ni...Agaknya sebab isi keras kot...

Hasil masak2 hari ni.... Sayur pucuk paku masak lemak, kerabu mangga siam, bendi celur, ikan kembung goreng. Paling tak boleh tinggal, sambal belacannya tu...Aduh....satu mangkuk, amik ko! 2 minggu makan pon tak habis lagi ni....Pedas menyengat betol! Tapi sedap....Baru je turun 1 kilo pagi tadi, terus naik balik 2 kilo gara2 sambal belacan tu...

Kuah rojak petis yang sempat juga dibuat tengah hari tadi....Sedapnya....

Inilah benda yang harum semerbak tadi...Buah kuinin...ke buah bachang? selalu tertukar dua jenis buah ni... Mahal ko......RM2 sebijik! Hanya SEBIJIK hokay! Tapi sebab dah teringin sangat nak makan, layankan jela RM2 sebijik pon...Sempat juga saya beli 2 bijik. Naseb baik buahnya elok aje...Takde yang buruk2 pon. Manis pulak tu. Itu pon saya cicah jugak dengan kuah rojak petis... Alhamdulillah.... Setel bab makan hari ni....

21 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam Nani, best juga lah pasar tamu tu, mcm2 ada tak payah ke supermarket. Akk tak pernah mkn ikn bolu tu.

Best menu tu..kalo akk mau bertambah2 nasi n berat badan heheh

rasanya buaih kuini tu, kalo mace kulit dia comot sikit,akk tak tahan bau kuini, memang menggoda

kasihredha said...

kuinin memang besttt...
terliur2

macam2 ada kat pasar tani tu...geram je tengok udang tu

lina_pg said...

assalam nani..bestnya dapat bahan segar dr ladang..murah pulak tu.
hmm..sama cam kak rosa tak pernah tgk/mkn ikan bolu tuh.kalau rasa sama cam ikan terubuk msti best sbb isi manis w'pun byk tulang.
Buah yag last tu rasanya buah kuinin kot..mkn gitu pun best..xcicah pun pun ok sbb manis dah

nuwairani ismail said...

kak rosaliza : waalaikumussalam...ni kes tahan bau la beli...memang suke sangat buah ni..payah nak jumpa pulak tu..

kak kasih : hari ni udangnya memang fresh. lalat pon tak hurung. putih aje isinya...

kak lina : kalau di pasar sandakan lagi murah. tapi ini pon kira ok la tu. takdelah mahal sangat.

Acik Erna said...

Assalam nani..nampak ikan udang segar..
nani nak masak nangka tak suah pun nai..acik nampak orang tu jual dah buang kulit..lagi senang.
rebus je sampai empuk..baru masukkan dalam masak lemak cili api.campur udang atau daging..sedap..
kadang2 acik pun campurkan dalam rendang ayam ataupun rendang daging.

tun_telani said...

biar betik.. murahnyerr!! kat bintulu mahal! tau tak mangga/pelam kt sini 3 biji 4 inggit! kat sini tamu tu maksud dia pasar.. tak tahan tgk pucuk paku masak lemak tu. sedapnyerrrrrr.... ada sambal belacan pulak. akak pun blh naik 2kilo nih.. huhu

Madi @ Aed said...

lapar weh masuk blog mu ni nani..hehe

Hanis MY said...

Syoknyaa byk brg murah berbaloi... Aduii masala tu menyelerakan betul huhu...

rahel said...

Sukanya klu ada pasar tamu dekat2,byk barang keperluan di dapur bole beli..

Along Maklong said...

nani..
barulah makcik tahu yang ikan susu tu ikan bolu.. banyak kali jumpa kat pasar borong selayang.. bila tanya ikan susu.. tak jadi makcik beli.. sebab makcik cari ikan bolu yang selalu kak amie masak tuuu..
besuk makcik beli ikan bolu ni.. hehe..

Ros said...

Salam Nuwairani,

Meriah sungguh Kak Ros tengok, murah murah pulak tu,yang paling Kak Ros tak tahan ni kuah rojak ngan buah pelam muda tu aduh...

Kak Ros selalunya kalau dapat buah bachag,Kak Ros suka campur ngan sambal belacan.

Run Away said...

wah...mengidam dah nak mum pelam ngan kuah rojak...;d

Qhaifa Nur said...

dengar nama pasar tani meronta2 nak pegi, mcm2 ada murah pun mura....
wah2 banyaknya masak nak cikit........

Chik Mimi said...

Murahnya wani sayur katpasar tamu ,kalau akak p mau hangkut semua heheheh
ikan aya yg wani tunjuk tu tak keras sbb aya putih kalau yg aya hitam tu keras ,masak cabai @ sambal sedapnyaaa

Syima Emi said...

aku suka ike ayo tu nani.. tapi ike ayo hitam la. dia ado 2 jenis, ayo putih n ayo hitam.. ayo hitam ni isi dio lembut..

aku rebus, letak garam, asam kpg, cuka, air sikit, nise.. perghh.. pahtu goreng.. make nga nasi panas, ulam petai, cicah budu. sedap nani.. hehe.. mu dok sano ado budu x..

xpon, lepas rebus, gulai kuning ike tu.. make nga nasi, jadi nasi berlauk.. sedaknyo nani...hahahaha...

best sguh aku tgk pasar tamu dia deh.. insya Allah, tahun depe bln 5 aku g KK. jauh kot dr tpt mu. mu sandakan kan..

quinnie said...

sini pun mahal la nuni buah kuinin tu..kira besar la jugak saiz awak tu..kat sini rega kecik memang rm1 satu..huhu..

bestnya nengok org pegi pasar...:)

nuwairani ismail said...

acik : tak tahu caranya mcm tula...owh...pasni nani leh try buat la.

kak tun : mahalnya pelam kat sana...

aed : hohoh...tula kan? xdop cerito lain doh

hanis : boleh la dikatakan murah kt cni..

kak rahel : itulah itu...setiap minggu mesti mo pigi tamu

nuwairani ismail said...

mak long : owh..nani pulak baru tahu kat semenanjung pon ada ikan ni

kak ros : buah bachang kalau buat kerabu pon sedap tu

yana : len mcm je mengidamnya tu

kak qhaifa nur : huhuh....kalau pasar tani kat kelantan, banyak kuih muih...kat sini xde sangat.

cik mimi : nani tak kenal pulak ikan kayu putih ke hitam...hihih

syiema : kali ikan aya buat nasi berlauk meme sedap la...sebab dah rebus dulu, isi pon lembut.

kak Q : itu je paling besar yg ada...adoi...teringin punya pasal kan, beli aje...

Yana Shaiful said...

Dah lama k.yana x p pasar tani..ms duk kl dulu tiap minggu mst cari lauk kat pasar tani..semua fresh kan..kat sini asyik cari lauk kat tesco jee.. xnmpk pasar tani pun kat area kepala batas ni..

nuwairani ismail said...

laaa...yeke kak yana? hihih..kat cni, tamu la yg paling senang nak cari bahan dapur.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam nuwairani..bestnya g pasar tamu camtu sbb byk sayuran kg dijualkan?tang buah kuini & mangga tu yg x tahannnnnnn