kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, October 25, 2011

Pancake Mayonis

Assalamualaikum....Selamat pagi semua!

Sarapan apa ye pagi ni? Nani sarap pancake dengan blueberry jam je. Jenuh duk pikir nak masak pe. Last sekali bukak blog Mapin Lover, sape lagi kalau bukan Kak Izah Daut.... Ntah nape la boleh terfikir nak godek2 blog kakak Ampang yang sorang ni. Hihih...Tak tahulah angin ribut mana yang datang, tangan ni ringan aje nak cari sesuatu di sana...Jalan punya jalan, singgah punya singgah, last sekali hatiku terpaut pada Pancake Mayonis resepi Kak Hana....Jadinya, tak larat nak cakap banyak, layankan jela pancake ni. Resepi di'C&P' dari blog kak izah....



PANCAKE MAYONIS
Resepi : Kak Hana
Bahan :
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter - dicairkan
  • 1 cawan susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis 


Cara membuatnya :

  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.
ampun....sedikit terhangit pulak...biasalah kalau buat keje sambil2 buat mende lain... Huhuh..

suka sangat pancake ni sebab 1st time saya buat pancake yang gebus gebas macam ni.. tak caya, try la buat...memang berbaloi2...

24 comments:

ady said...

as-salam
npk gebu pancake tu..suka yg ada seri kaya..

Sue @ Nenie said...

Salam Nani..wahhhh gebus gebas sungguh pancake itu...makan ngan madu pun sedap ni....

Acik said...

memang nampak gebu abes. sedapnya. tp acik uwat penkek pakai instant dr kotak jer. heheheeee ...

tun_telani said...

nani~~ sedap! akak suka penkek mayo ni.. dh sejuk pun lembut lagi.

IXORAROXI said...

sama dengan sarapan akak pagi ni..akak makan cicah madu..anak buah makan punya sedap sangat agaknya habis sekeping yang tebal :)

ainnoraini said...

tengok pun dah tahu..mesti sedapkann...

nuwairani ismail said...

abg ady : w'salam...suke juga yang serikaya...tapi tak terbeli lagi...nanti lenkali la pulak nk try mcm yg abg ady buat.

kak sue : huhuh...madu pon xde dalam stok ni. nani tak berapa suke kalau madu yang x ori ni. nak cari yg ori jugak.

acik : adik nani pernah beli yang instant tu. tapi rasanya macam lain pulak. hihih

nuwairani ismail said...

kak tun : memang lembut walaupun dah sejuk...

kak ixora : macam berjanji2 pulak kite ni...

kak ain : jarang2 sekali bf ala2 western ni...hihih

Madi @ Aed said...

aku minat pancake melayu je nani..sebab lg senang nk wat..dasar pemalas..hehe..

cik cek said...

Nani...
Kak cek dtg nak ngendeng pancak e gebu nani ni...cam sedap je tu...:D

nuwairani ismail said...

aed : pancake melayu pon sedap apa... makan cicah susu, kari pon ok....

nuwairani ismail said...

kak cek : ini pon dah selamat ditelan... hihih

Juwita Jamaludin said...

salam nani.. akak pun buat pancake tadi atas permintaan anak dara akak tu... tapi guna resepi lain .. resepi hajar tu.. tak bergambo pun dia tak sempat nak makan

Wani said...

dok sroll down rumah nani ni jumpa pancake la pulak .. aih dah lama dah kak wani x ber"pancake ni " dah banyak bulan dah hihi bila la angin nak datang .. nampak gebu je yg nani buat ni

Diana @ Melley Mey said...

yg nie akak pun dah lama berangan nak buat.. tp smpi skg asyik tertangguh jer... mmg nampak sedap ler pankek tu nani...

nuwairani ismail said...

kak ita : boleh tahan selera anak2 kak ita ni ye...naseb lah mama nya pandai masak.

kak wani : memang gebu pon...dah sejuk pon masih jugak lembut.

kak diana : rasanya isi rumah kak diana mesti suka jugak makan ni.

efa fairuz said...

wahh sedapnyo! terliur tak tak air liur nih jatuh hehehe

nuwairani ismail said...

narat ko titik air liur nah....

efa fairuz said...

hihi.. tok ajen buat pancake gebu ginimo.. makan dgn jem giu plok tu.. huhu

buleh try resepi ni nnt.. mesti budok2 suko

nuwairani ismail said...

owh...sy pong 1st time jah buat ni....buleh la try pahni...

Run Away said...

ni pun mesti susah nak wat kan...;d

nuwairani ismail said...

takdelah susah pon yana...

Totie@Tomy said...

gebunya tengok penkek awk...saya dah banyak kali masak penkek..tp hasilnya sedih..hehe

nuwairani ismail said...

totie: cuba buat guna resepi ni pulak...mesti gebu mcm ni..