kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, October 21, 2011

Bendi Goreng Pedas

assalamualaikum....selamat pagi! 

Masak apa utk tengah hari ni ye? dah 2 minggu rupenye beli bendi ni. tak sedar pon. nasib baik rupenye elok lagi... orang kata rangup lagi. dah terfikir2 nak masak apa. teringat pulak dengan kak tun yang suke makan bendi ni. apa lagi, selongkar la dapur dia... terberkenan pulak dengan bendi goreng pedas ni. nani buat makan ratah je konon2 tak nak makan nasik la. tapi, serius la..lepas makan ni cepat lapar... kene makan mende2 lain pulak. heheh...

kalau nak tahu apa khasiat bendi ni, boleh tengok di blog Tun Telani Life Is Constant Battle ye... Gigih betol dia cari pasal bendi ni...


Bendi Goreng Pedas
resepi: tun_telani

Bahan2:
  • 10 bj bendi- basuh dan potong serong
  • 1/2 bj bawang besar- mayang *nani guna bawang merah yang ditumbuk halus
  • 2 ulas bawang putih- ketuk
  • 1 sb cili giling *nani guna 5 biji cili api
  • 1 sk sos tiram *nani tak bubuh ni
  • 1 bj telur
  • garam
  • 1 sudu ikan bilis (tumbuk sekali dengan bawang n cili) *nani tambah

Cara2:
  • Tumis bawang dan bawang putih sampai naik bau. Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
  • Masukkan bendi dan sos tiram. Gaul2. masukkan sedikit air jika perlu.
  • Ketepikan bendi kat tepi kuali, dan pecahkan telur kat tengah2. biarkan seketika baru di gaul. 
  • Perasakan garam.
  • Siap! blh makan ngan nasi atau ratah2 je mcm tun =) *nani pon ratah je!
ada sapa2 berkenan ke? huhuh

21 comments:

Nurul said...

K Nurul berkenan... hehe.. dah lama x beli bendi... :)

Ucu Faridah said...

kegemaran ucu..sangat2 suka makan bendi..khasiatnya banyak, tapi dah tak ingat..hihihi..

hari ni ucu belanja nani aiskrim goreng....

quinnie said...

bendi lagi..kita kepantangan la tengok bendi ni..sebab memang suka...hehhehe..sedapnya..masak apa pun boleh je jalan ngan bendi ni....kekkeke

Yana Shaiful said...

Nani..miss u so so so so much..hihii
Dah lama xmenyinggah sini..K.yana br blk cuti2 malaysia..best plak tgk bendi ni..lg pedas lg best menyengat..huhuu

Anna Qawina said...

lama la jugok tak masak bendi...last sblm bersalin haritu sbb org kata nak bg mudah bersalin..betoi ke idak dok tahu ler..hehe

ady said...

as-salam
sedap bendi ni mkn dgn nasi panas2..tapi anak2 tak suka...

tun_telani said...

bendi! bendi!! sayan cintakan bendi! tiap2 hari ada bendi dlm peti.. kui kui... tq sudi cuba ni ^^

nuwairani ismail said...

kak nurul : pasni leh la beli bendi. hihih

ucu : terima kasih banyak2...batuk2pon kite sanggup makan! hihih

kak Q : betol tu...celur, cicah sambal belacan pon jalan...

kak yana : miss u too! dah lama x dengar kabar kak yana n damia... pasni leh la entry banyak2 cuti2 mesia tu. hihih

nuwairani ismail said...

kak ana : tak tahula pulak bendi tu nak suruh senang bersalin. baru dengar ni.

abg ady : kite masa budak2 dulu pon x suke bendi. dah tua2 mcm ni baru suke

kak tun : hihih...nani pon hari2 ada dalam peti jugak. tapi dah 2 minggu...

Zaliedana said...

Nani,kak ct pon selalu gak msk bendi gini..Kadang goreng kicap,kalo malas sgt,celur cicah sambal ajer..hubby n kak ct mmg suka bendi..Mmg selalu da stok jer lam esbok tuh..Sedap lak nengok bendi nani tuh..

EmbunRosaliza said...

assqalam nani..akk pun peminat bendi ni..boleh cuba juga resipi ni, tadi baru je beli bendi, ingat esok nk masak mcm nilah..sedapnya

Amie said...

kita pun hantu bendi juga... masaklah apa pun, mesti habis punya....

rahel said...

Rahel berkenan sangat ngan bendi..cicah sambal belacan..emmm sedapnye..

Qhaifa Nur said...

feveret juga, suka tumbuk dengan ikan bilis sedap...

cik cek said...

Naniiii....

KakCek suka masak bendi cam gini...tak yah mkn ngan nasi pun ...ratah cam tu je...sedapnya...:D

Ros said...

Salam Nuwairani,

Apa pun kalau kita masak dengan penuh kasih sayang memang sedap.

IXORAROXI said...

lama tak singgah sini, harap Nuni sihat ya..pstttt pedulikan je kalau orang dah tak sudi nak baca blog or be our follower.
so how's your diet?working?jangan putus asa tau!

nuwairani ismail said...

kak ct : ramai la yg seangkatan dengan kak ct rupenye...suke buat stok bendi. hihih

kak rosaliza : w'salam.nani pon terikut2 dengan kak tun. suke makan bendi.

kak amie : tula, biasanya nani masak dalam singgang ikan je..kali ni saje nak goreng pulak.

kak rahel : kalau cicah sambal belacan lagi mabeles!

nuwairani ismail said...

qhaifa nur : tumbuk dengan bilis cemane tu?

kak cek : hihih..nani pon main ratah je ni...krup krap rangupnya...

kak ros : huhuh....tula pasal kan..patutla masakan mak kita tu sedap aje..

kak ixora : ada penemuan baru dah skrg...harap2 berjaya la...

Run Away said...

pebret Sy ni...mum ni dengan nasi puteh pun dah cukup....;d

nuwairani ismail said...

mcm febret semua org pon ada...