kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, October 4, 2011

Rojak Tauhu

Assalamualaikum....Selamat sejahtera....

Dah buat macam2 menu guna tauhu ni kan, mula la rasa nak beli tauhu banyak2...Bila dah beli banyak2, mula la tak tahu nak masak apa...Jenuh saya duk recall blogger mana yang berdiet makan tauhu sampai berat badannya susut jadi 45 kilo! haaaa....tak tercabar ke ko kalo dengar macam tu...? huhuh....Tapi itulah...jenuh duk pikir, sape tu ye? sape tu ye? Last sekali saya tawakal je taip ROJAK TAUHU...Hihih....sekali keluar la LINK ni.... dah tau la sape blogger tu ye? Hihih....Oklah....Dalam resepinya ni sy tak dapat nak ikut semuanya la sebab tak semua bahan ada di rumah. Bayangkanlah, masa tu lah tengah masak, masa tu lah nak google cari resepi. Bleh tak macam tu? Huhuh...Terima kasih kepada akak kita ini kerana sudi kongsikan resepi simple beliau...Katanya dia memang suka makan tauhu. Saya pon tak berapa suka juga. Tapi sekarang baru nak suka2 makan...Hmmm


Rojak Tauhu Telur
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-1 batang tauhu telur -dipotong kiub dan goreng hingga garing -nani tak letak
-2 biji telur -nani tak letak

Bahan lain
-1 ketul tauhu - digoreng dan dipotong
-1 ketul fishkek - digoreng dan dipotong -nani tak letak
-sedikit taugeh-dicelur
-timun-diracik halus

-carrot disagat halus -nani tambah

Untuk kuah
-2 ulas bawang putih
-5 biji cili padi - kalo nk pedas, boleh lebihkan
-1 sudu besar petis -nani ganti udang kering
-5 sudu besar kicap manis
-1 sudu kecil gula
-sedikit garam
-kacang tanah tumbuk secukupnya

Cara-cara
-Tauhu telur yang digoreng kiub dibahagi 2 bahagian.
-Pecahkan sebiji telur dan pukul sedikit
-Panaskan kuali leper,dan letak sedikit minyak masak.
-Letakkan acuan bulat (acuan benjo)diatas kuali leper.
-Tuang bancuhan telur, kemudian tabur tauhu telur diatas telur tadi
-Tunggu sekejap dan tanggalkan acuan bulat tadi.
-Terbalikkan telur dan goreng hingga masak.
-Angkat dan ketepikan

Untuk kuah
-Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat
-Tambahkan petis, kicap manis, gula dan garam secukup rasa.

Untuk menghidang
-Dalam pinggan, atur fishkek, tauhu telur dan tauhu.
-Letak taugeh dan timun.
-Curahkan kuah petis yang dibuat tadi
-Tabur kacang tanah tumbuk
-Sedia dihidangkan

Nampak macam panjang kan resepinya...Jangan pikir susah2...kita buat cara kita...Kalau duk pikir susah, memang tak termakan la jawabnya...(ecece...pandai pulak bercakap ye).

16 comments:

IXORAROXI said...

mintak skit, akak memang suka sangat tauhu :)

Kak Sam said...

Agak2 kalau guna kuah rojak buah tu boleh jadi tak?

Amie said...

Nani,
Kak Amie tengah keroncong perut ni...duduk di sekolah ikut LDP dari pagi, baru rehat sekejap... tengok rojak tauhu orang berdiet ni.... aduiiii...kecur liur!

tun_telani said...

sedap! wahh.. mkn tauhu je tiap2 hari agakner yg turun sampai 45kilo tuh.. kalau berat akak 45kilo, kompom dh masuk kategori malnutrition n serious underweight ni. hihi... dh hbs dh stok tauhu kt umah nii.stok sayur ngan buah je yg penuh peti nih. hihi

Zaliedana said...

Amboi tauhu lagi eks..A"ah kak nani,kita ygwat dia,kalo pikir ssh n nak ikut rcp betoi2 sebiji ssh gak kkdang,takut xcukup bahan..

wahida said...

huwaaaa!! sedapnya!! terus rasa nak cari petang ni...kejam tau!!

EmbunRosaliza said...

Assalam Nani, sedapnya menu diet ni, terasa kenyang bila mkn tauhu n taugeh tu,

ady said...

as-salam
memang mengancam rojak tauhu tu..tapi suka yg pedas2..

dZana said...

waduh .. rasa nk ambik sudu jer kt dpur tu..

Mieza said...

nani menu tauhu je 2-3 hari ni..jaga kulit la tu..mesti halus mulus gitu..beshnyerrrrr...akak jarang masak tauhu sbb hubby tak leh makan..kalau dia leh akan dia suka masak sambal..sedap kan nani...

nuwairani ismail said...

kak sam : kalau guna kuah rojak, lagi lah sedap...dun wori, kita yg buat dia...heheh

kak amie : nani xde la kata minat sgt dengan tauhu. sekarang je baru nak belajar makan. bukan pe, tauhu lebih bagus daripada minum soya tau!

kak tun : kalau nani dapat 45 kilo, memang berat ideal dah tu...aduh.....bila la nak kembalikan zaman kegemilangan itew....

nuwairani ismail said...

kak ct : nani kalau masak lauk, xde hal punyalah derhaka sikit2...tapi kaalu buat kek, memang takleh derhaka...kang jadi benda lain pulak nanti.

wahida : apa pulak kejam...ish...org bg idea bagus2 ni tau...heheh...saje je nk tayang menu2 mcm ni di siang hari...heheh

kak rosaliza : waalaikumussalam... kenyang ke? agak la kot...makan 2 ketul dah tersadai...jenuh nak perabih tu...kene pulak buat pedas2...aduh....

nuwairani ismail said...

abg ady : wassalam...haaa....kalau nak pedas, tambah aje cili padi 10 biji...aduh....sedapnya! tapi tahan jela kalau telinga berasap. heheh

kak dzana : hihih....ye kan...amik sudu kat dapur, try hulur kot monitor ni..manelah tau kan tiba2 keluar tauhu kat sini. heheh

kak mieza : halus mulus???? aduh....ayat perli tu...tengah berjerawat sekarang ni...adeh!!!

MulutPayau said...

Nani...akak pon terliur tgk tauhu tu....lepas ni nak diet ngan tauhu jugaklah ...harap2 mnjadi...

nuwairani ismail said...

kak mp dah cukup sellllim pon...tak payah nak diet dah...dah cantik la mcm tu...

nuwairani ismail said...

kak ixora : owh...akak memang suke tauhu ye? kite sejak2 jadi org dewasa ni baru start makan. kalau kecik2, asal jumpa tauhu dalam mee goreng ke, mesti ketepikan. heheh