kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Wednesday, August 17, 2011

Apam Snow White kalerpul~~

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Lately ni rasa macam takde mood betol nak update blog. Seriously itu yg saya rasa...Aduh...Kenapa ya?? Dah banyak sangat keje kot...Kalau boleh, selagi ada peluang untuk tidur, memang saya akan tidur sebab dah takde masa nak rehat2 di tempat keje (ada ke pulak rehat time keje? Ish). Jadinya, nak cerita sikit la. Giliran saya masak hari Ahad baru ni. Ada pulak cikgu yang tak dapat datang berbuka bersama sebab ada hal tertentu. Ada lah nasi lebih sikit...Bila macam tu terfikir pulak saya nak buat apa dengan nasi lebih ni sedangkan hari seterusnya giliran rumah lain yang masak. Kalau saya makan sahur pun belum tentu boleh habis tu. Cik hosmate pon dh tak makan nasi kalau bersahur. Fikir punya fikir, dah dapat idea nak masak ape! Kuih Apam Snow White macam yg dalan entry sebelum ini.. Ini macam kali kedua ke ketiga saya buat apam ni. Sebelum ni memang betul2 white la. Tapi kali ni sengaja nk taruk bahan pewarna supaya meriah2 gitu...

APAM SNOW WHITE 
resepi : gng0901
bahan :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir  -nani letak 3/4 cawan je
1 paket yis
2 cawan nasi
3 cawan air

sedikit pewarna * saya tambah

cara :
1.Blend nasi dengan air sehingga nasi hancur
2.Campurkan bahan2 lain dalam satu bekas besar
3.Tuangkan campuran air dan nasik dalam bahan di atas.
4.Biarkan selama sejam supaya adunan boleh kembang.

5.Kacau adunan untuk keluarkan angin. Boleh masukkan pewarna kesukaan anda!
6.Tuangkan ke dalam acuan apam yg telah digris dengan minyak.
7.Kukus dengan api kuat selama 10-15 minit.



makan dengan kelapa parut yg digaul dengan sedikit garam...memang sedap!

see! banyak warna kan??? meriah gitu!

20 comments:

Mieza said...

nani ku cayang..wahhhh meriah gitu apam nani..mcm2 kaler ada..sedapkan apam ni..akk pun suker..anak2 lagi la suka...selalunya akk buat utk bekpes..dapppp!

AI said...

- wahhhhhhhh cantek nyerrr

- wahhhhhhhh sedap nyerrr

nak nak nak...

Yana Shaiful said...

Salam Nani..k.yana nk kaler biru 2 ketul hehee..klu bt kalerful cani mmg cepat abis..comel jee :=)

Amie said...

amboi-amboi adik bujang satu ni, bukan main lagi dengan APS kalepul dia ye... masa kecik-kecik dulu kakak selalu makan apam beras, tapi sekarang jarang makan, nak buat pun tak pandai...lebih-lebih lagi macam yang Nani buat tu....

IXORAROXI said...

amboiiiii kan main lawa lagi jadinya apam tu berwarna warni eikkkk

tun_telani said...

ni salah satu apam yg akak duk teringin nk buat, tp smp skrg x terwat lagi.. hihi.. hasben akak laa kurang mkn apam, serba salah jd nya nk wat takut x habis. haish.

Kak Rosaliza said...

assalam nani, 2 3 hari lepaas akk pun ada buat apam hehe. Akk tau nape tak ada mood nak n3...mood balik kampung melebihi mood blogging . Sedap apam tu, tahan lama lak tu

resipe-masak-makan said...

salam nuis, amboi gobu-gobu apom tu cikgu, sompek laie buek. email satu kat teman

kasihredha said...

memang best apam ni...terbaik

ziraziz said...

bgs..bgs..rsepi ni plg sesuai utk mngelakkan nasi yg xabih dr dibuang ..

nuwairani ismail said...

kak mieza sayang : memang apam ni sedap....tp buat kurang gula la...kalau letak 2 cawan, memang manis!

Al : saje letak kaler2 nk attract org makan...

salam kak yana...yg kaler biru la paling laku sebab jarang2 sekali jumpa kuih kaler biru. hihih

nuwairani ismail said...

kak amie : ala, senang aje cara buat apam ni. main campak2 je...

kak ixora : mcm budak2 pulak rasanya bila duk main dgn kaler2 ni..hihih

kak tun : buat separuh adunan je. pastu bg kawan2 makan.hihih..memang tak membazir.

nuwairani ismail said...

kak rosaliza : tepat sekali. rasa mcm di awangan suda ni...tak sabar nk balik kg...

chef : kalau emel kang,gmbr jela yg sampai duluan. hihih

kak kasih : memang best. cara nk buat pon simple.senang.cepat.

kak zira : memang sebab taknak bazir nasi la buat apam ni,...

||ina dinzly|| said...

k nani, apam ni guna nasik ek?tepung beras tu guna jgk ke?

nuwairani ismail said...

ye dek ina...nasi putih pon guna, tepung beras pon guna! try la buat nanti. heheh

||ina dinzly|| said...

owhhhh....baru tau nasik leh jd kuih jgk...ngee~baik kak nani...nt nk try resepi apam kak nani~(bnyk ilmu dpt dr k nani neh~)

nuwairani ismail said...

kalo baru nk try buat, buat separuh la dulu..kak nani 1st time buat pon tr separuh dulu. itu pon dpt banyak dah..

rahel said...

memang sedap apam snow white ni,saya pun sudah buat...terbaek..

nuwairani ismail said...

iya kak rahel..memang best apam ni...

||ina dinzly|| said...

owh ok2...baik chef =)tenkiu