kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, August 7, 2011

Ketuk2 Rumah Orang 3

Assalamualaikum....seperti yang dimaklumkan awal2, hari ni turn sy masak...dan seperti tekaan Cheqsue, saya masak NASIK KERABU + AYAM PERCIK + IKAN CELUP TEPUNG + KUIH CARA MANIS + SIRAP SELASIH.....Aduh....terasa nikmatnya apabila dapat duduk2 ngadap lappy ni. Rasa mcm seronok sgt sbb nasik 7 pot, ayam 2 kilo, ikan setengah kilo, ngam2 je utk 12 orang makan. Ada balance sikit untuk sy n cik hosmate sahur..Seronok bila dapat tengok org suke makan nasik yg kite masak. Agaknya ni la kot feeling ibu2 yg masak di rumah kan?

kuih cara manis

tak sempat nk snap gmbr b4. ni tgh kemas2 dh...hadoi...nak tercabut kaki den buat keje2 dapo ni...

lebihan ayam n ikan yg tinggal

air lada

menu wajib! budu!

kerabu2 (daun kesom, timun, kobis, limau nipis)

kuah percik


sambal nyior

ayam kunyit sumbangan guru lain

onde2 (juga sumbangan drp guru lain)

Takyah la letak resepi sebab semua orang pon pandai buat. kuikuikui....

13 comments:

Anna Qawina said...

menciknyer tgk nasik krabu..huhu..nak buat tak rajin lak..haha..meh buatkan akak sikit..

nuwairani ismail said...

nk senang, buat awal2 la. kelapa dh boleh goreng lepas sahur. simpan dlm peti. ikan pon dh bleh rebus awal2...tp kalau ada org nk tolong, senang sikit kejenya...

Cheq Sue said...

pah...betul tekaan ni xdop hadiah kow???

best nyo makan ramai2... kite gok candellait dinner jah

nuwairani ismail said...

nok hadioh jugop ko? hihihih...mari rayo dumoh la baru buleh hadioh...

ziraziz said...

sedapnye budu...dh lama akak x mkn budu...pyh nk cr stok budu sedap skrg ni.. :P

nuwairani ismail said...

kak zira : nani bawak dr semenanjung budu ni. Wat masuk dalam beg luggage tu. naseb baik lepas jugak masa scan.

fatin itu saya said...

nak resepi ayam percik and sambal nyior! pelis..

Along Maklong said...

bestnya nani..
terliur makcik tengok masakkan nani nih.. bilalah nak dapat rasa ni..
patut keno ado cek mek molek.. baru lagi best.. hehehe..

nuwairani ismail said...

kak fatin...jap lagi nani uplod..huhuh...

mak long : hihih...sampai skrg makcik duk ingat2 lagi cek mek molek tu ye...

kasihredha said...

puashati kalau masak sendiri kan
tapi nasi kerabu banyak kerja sikit...sambal ikan, budu,cuka...ulam2an..ambil masa kan :)

nuwairani ismail said...

yap....memang tepat sekali. kalau ada ramai pembantu takde masalah...tp kalau buat sorg2, maunye menangis!

Diana @ Melley Mey said...

akak x perna lg makan budu.. :D. nampak menyelerakan sekali budu tu...

nuwairani ismail said...

owh..yeke...selalu makan dgn ulam je..tp kalau buat nasik kerabu, mesti ada budu sekali.