kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, August 6, 2011

Sagu berkuah santan + gula melaka

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Ni baru nk tayang menu berbuka puasa semalam. Sagu berkuah santan dan gula melaka. Mula2 dpt resepi ni daripada makcik sy yg tinggal di Taman Tun, KL (s'gor ke Kl ye?). Jadi, setiap tahun kami (keluarga yg tinggal di KL) akan berkumpul di rumah atok Sg Buloh. Jadi, makcik sy buat menu ni untuk cuci mulut. Resepinya saya edit2 sikit sebab cik hosmate tak makan susu. Jadi, saya ganti dgn santan. (apa pasal banyak pulak word JADI ni?). Okla, tak larat nk bebel panjang sebab mlm ni nak berehat2 aje..Esok ada projek besar!! Heheh...

SAGU BERKUAH
resepi : Auntie Sharifah
olahan : Nuwairani

Bahan : (4 org makan)

SAGU MERAH
1/2 cawan sagu
1 cawan air
1 sb sirap ros
1 sb gula pasir

KUAH SANTAN
100 ml santan pekat
100 ml air
1 sb tepung beras
1/4 sk garam

KUAH GULA MELAKA
1 keping gula nisan (potong halus)
1/4 cawan air

Cara :
  1. Masak air dalam periuk, siram sagu dengan air paip. Bila air dh mendidih, baru masuk sagu. Kacau hingga pekat dan berkilat. (kene kacau sbb takot melekat di dasar periuk). Masuk sirap ros dan gula. Dah agak likat, tuang dalam bekas2 kecil. Sejukkan.
  2. Masak santan pekat, sambil2 tu, bancuh air, tepung beras dan garam. Masukkan dalam santan tadi, kacau hingga mendidih dan pekat.(nani suka kacau guna hand whisk). Tutup api, ketepikan.
  3. Masak gula nisan dengan air sehingga gula larut. Sejukkan.
  4. Keluarkan sagu merah tadi ke dalam bowl, tuang kuah santan dan gula melaka. SIAP!!

kuah santan sedikit berketul sebab guna santan kotak. Kalau guna santan original lagi sedap!
Boleh juga ganti santan dengan susu cair.

12 comments:

Amie said...

rajin betullah Nani,
memang dah cukup pakej untuk jadi menantu, jadi isteri dan jadi ibu.... jangan lupa hantar kad jemputan ye ... he hehehh

MulutPayau said...

aduhhhh Nani....mnyelerakan..kalu dekat, dah tadah pnggan ni...

Nurul said...

nampak sedappp tu nani.... k nurul hari ni jalan2 cari makan, xder entry masak2 ler... Taman Tun Dr Ismail ker... tu belah KL tu... ? ooo rumah atok nani kat Sg Buloh... dah dekat tu ngan K Nurul... dtg cni, mailah singgah.... :)

nuwairani ismail said...

kak amie ni ke situ pulak dia...hish.... insyallah akan dijemput juga nanti...hihih....doa2kn biar boleh buat majlis tahun depan...huhuh

nuwairani ismail said...

kak MP : menu biase2 je kak...yg paling senang untuk dibuat...hihih

nuwairani ismail said...

kak nurul : betol dh tu TTDI. yg kt sg buloh tu adik arwah atok. kirenye atok sedara la...dia jela tempat nk menumpang kasih. atok sendiri dh meninggal. nani mmg ramai family di belah2 KL/s'gor ni. abg pon ada di taman coalfield sg buloh.

cik cek said...

Nani...memang rajin adik akak sorang ni...betulla ckp amie...pakej lengkap dah ni...cantikkk...pandai masak2...nak tunngu nasi minyak dari Nani la ni...he he he...:)

Terpikat ngan warna merah sagu tu...menggoda ....:)

Mieza said...

ini sememangnya peveret akak tapi sirap gula melaka tu mau pekat2..sedapnyer naniiiiii

kasihredha said...

sedap2 ...suka :)

nuwairani ismail said...

hihih...merah sirap je pon kak cek...tp kalau sirap memang best la sbb ada aromanya sendiri.

nuwairani ismail said...

kak mieza : gula melaka skrg byk dicampur dgn gula putih la...pekatnya dh tak macam dulu2...

nuwairani ismail said...

kak kasih : sy pon suke!