kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, August 21, 2011

Giliran Terakhir Ketuk2 Rumah Orang...

Assalamualaikum...Selamat sejahtera....

Seriously, sy teramat la M nak hupdate ini blog sekarang....Agaknya macam dah jemu kot makan berbuka pose ni...Ini pon kira syukur la jugak ada buat giliran. Jadi takdelah jemu makan masakan sendiri kan? Sepatutnya letak entry ni hari Jumaat. Tapi hari ni baru terajin sikit nak update...Sepanjang 2 minggu kami membuat giliran masak memasak dan 2 kali saya masak di rumah. Memang sangat best! Kekadang saya terfikir lagi, tahun depan saya masih boleh merasa masakan orang lain macam ni lagi ke??? 

Selama hampir setahun juga saya mengalami kemurungan...Dipinggirkan orang, ditabur pelbagai fitnah, memang sengsara je nak teruskan hidup di sini. Alhamdulillah, Ramadhan pada tahun ini menjadi bulan penyatuan kami semua. Yang mana pernah bersalah sangka dulu, Allah tunjukkan sedikit demi sedikit kebenarannya dan akhirnya saya bebas dari segala tuduhan2 yang tidak munasabah itu....Sedih pulak buat entry mcm ni subuh2 ni...

Jadi ni gambar2 menu yang sempat dirakam untuk hari terakhir berbuka di rumah kawan...Layanz....

main dish nasi tomato...jadinya, ni acar timun n nenas

ayam masak merah...kesian ko, kat rumahnya tak cukup peralatan, jadi main taruk je dalam besen.

haaa...yang ni saya suke...ikan celup tepung. sedap makan dengan sos cili thai..

cucur udang. paling sedih sebab tak sempat nak ambik pon walaupun seketoi...adeh!

kuih muih beli je...seb baik sedap2...kire ok la...walaupun lebih sedap kalau buat sendiri..kes kes kes.....

Apabila ada blog ni, tiba2 hati saya berbunga2..Rasa macam saya tinggal di dalam satu dunia yang lain...Dunia yang penuh dengan kawan2 yang matang, sentiasa menghulurkan senyuman (ada ke org senyum2 depan komputer ye?). Tapi, saya dapat rasakan keihklasan kawan2 di sini walaupun tidak pernah bersua muka...Terima kasih semua!!!

20 comments:

ziraziz said...

pg2 lg nanie dh bt akak lapar :P..

jg diri baik2 d tmpt org....

Cendana Kasih said...

waaa...udah abis ler sesi ketuk2 rumah orang yer...takpe, insyaalah panjang umur ketuk rumah akak plak yer...hehehe

Kak Rosaliza said...

Assalam nani...best juga ketuk rumah org gini, tak jemu mkn mskkan sendiri aje, kekadang ketandusan idea nak msk apa.

Bila blk kampung, nmpk dah terbayang2 kg halaman heheh. Tabah lah menghadapi dugaan dirantau orang ya nani

H.J said...

memang dah nampak dah kemalasan nak update belog tu..haha

nuwairani ismail said...

kak zira : terima kasih atas pesanan itu...

kak noorma : kalau rumah akak dekat2 sini je, memang nani selalu ketuk dah..hihih

kak rosa : itulah...yang bestnya lagi, kite penat satu hari je seminggu masak2 utk org lain...hari lain tunggu masakan orang lain la pulak.

insyaallah akan bertahan lagi selagi termampu..

HJ : huhuhuh...ada org tersedar jugak kemalasanku ini...adeh....

Anna Qawina said...

sibbaik rumah akak jauh ek..kalo tak puas le hang ketuk pintu rumah akak takkan bukak punyala..haha..

Amie said...

Assalam Nani,
itulah pengalaman hidup namanya, ada pelbagai konflik, ketegangan, klimaks dan penyelesaian, kalau tak gitu...stereotype saja hidup ini... hambar dan tawar, di mana-mana pun sama saja... ada fitnah, dengki, iri hati... normal tu... namanya pun hidup bermasyarakat dengan manusia .. he heheh

banyaknya makanan, sedap lagi tu.... hmmm...kalau kakak dapat begini kan bags, tak payah masak...

nuwairani ismail said...

kak ana : aduh...kejam betol...sampai hati dia biar kite ketuk2 kat luar... baru je nk mintak cookies yg sedap itu...

kak amie : terima kasih sgt2...yela...kalau kita tidak diuji dengan ujian kesusahan, kita tidak akan dapat merasai nikmat kesenangan itu...alhamdulillah...

Mieza said...

nani cayang..bnyk nyer menu utk bebuka..full table gitu..sejak sebulan posa belum lg masak nasi tomato..apesal akk pun jd M juga ye..agaknya sebab dah nak raya kot..cucr itu betul2 menambathati akk la nani..akk suka cucur udang makan dengan kuah kacang..sedap first classs gitewwww dik!

Cheq Sue said...

senarai dh ke nani barang2 nak bawak kelik raya nih...xsoh dok sedih2 la kang cheq sue pulok hk nanges... kite pown srupow tulow jah nani... sobssss....

nuwairani ismail said...

kak mieza cayang...nani pon terperasan jugak kak mieza dah jarang2 nk update blog.hihih...

cucur cicah kuah kacang, memang mabeles! tak ingat dah pernah makan kat mane..tp mcm pernah..owh...ya! dalam kuah rojak kot...hihih

nuwairani ismail said...

cheqsue : tu la kan...sero diri ni takdop gapo2 keistimewaan...tp ado jugok hok nok jeles menjeles ni...ish...donia..donia...tok tahu nok wat balik gapo...tapi kalo alah mari ni gak, sero nok bawak mace2...

AI said...

- sedih nyer bile nani kate pernah dipinggirkan...difitnah...tapi Allah maha kaya kan nani, yg betul telah nampak kan...

p/s : eppoe lama x update, mane dia?

tun_telani said...

nii akak tgh sengih2 nii.. terasa x aura dia sampai ke sana?? hihi.. sengih sbb lucu tgk ayam dlm besen tu ;p xpe laa, asal sedapkan.

alhamdulillah, Allah xkan abaikan hambaNya. mmg biasa kebenaran tu akan nmpk jua walaupun kdg2 amik masa yg lama kan.

nuwairani ismail said...

Al : eppoe sekarang sibuk menerima tempahan kek & cookies. memang sibuk tu. FB pon jarang2 sekali online. kalau duk area2 ipoh, leh la tempah kek dia. hihih

nuwairani ismail said...

kak tun : terima kasih banyak2. kadang2 org kata, kite lebih senang bercerita dgn org yg kite tidak kenal berbanding dengan org sekeliling kita..

Juwita Jamaludin said...

nani.. seronokkkan kalau kadang kala makan masakan orang .. tukar2 selera akak suka la.. takpe lepas ni buat la program2 macam ni dengan kawan2 mana tahu ada yang suka ke

MulutPayau said...

Teringat zaman dulu2...buka puasa dgn kawan2...mmng seronok..
Ikan celup tepung tu mmng sedapkan..akak pun suka.

p/s...nani..akak tgh senyum dpn l/top ni..hihihi..nani nampak ke?????

nuwairani ismail said...

kak ita : dulu2 pernah juga buat macam ni. tapi makan malam la. sempat sekali pusingan je. pastu dah tak larat...hihih

nuwairani ismail said...

kak MP : akak yang buat saya tersenyum adalah...hihihih...terima kasih kak...rasa terhibur sekejap baca komen kawan2 di sini..