kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, August 15, 2011

Menu Berbuka 14 Ramadhan

Assalamualaikum....Selamat pagi semua...

Hadoi...kepala rasa mcm pening2 lagi bgn pagi ni..Semalam tdo lmbt, bgn sahur pon tinggal 15 minit je lagi subuh. Kelam kabut makan nasik. Jadinya, terasa malas yg amat la nk update entry kali ni. Nak menyinggah di rumah org lain pon tak larat...Sebab??? Semalam turn saya masak2 untuk berbuka...Punyalah kalut ribut sampai tak sempat nk snap betol2 semua hidangan. Takdela banyak mana pon, tp ada la 1,2 hidangan tertinggal. Ini mane yg sempat jela.

sotong celup tepung. Pakai tepung kentucky tu je. dah xde masa nk bancuh2 sendiri. Alhamdulillah, sekilo sotong RM7 digoreng, LICIN!
ayam perap dengan halia + bawang putih je...Ini pon tinggal seketul je sebab ada jugak member yg bawak ayam goreng. 
pari panggang cicah air asam...Air asam tak sempat nk snap...Memang laku habis la...hihih
murtabak mini inti kentang dan ayam. Alhamdulillah, memang habis jugak...Murtabak di bazar kurang kene dgn selera saya. Last sekali, buat murtabak sendiri, puas hati!

Ni kali ketiga saya buat murtabak mini resepi Kak Besah. Pernah juga saya masukkan entrynya di SINI. Tapi sy buat intinya melalu resepi Kak Besah juga, yg saya buat inti pau kentang tu di SINI. Cumanya, sebab nk padankan dengan isi kentang tu, sy buat separuh adunan je untuk kulitnya. Nanti update later ye sebab nk bersiap ke kerja dulu...

olahan : Nuwairani (sy tulis resepi 1/2 adunan yg sy buat)

Bahan :
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan gula
1 sudu makan susu tepung
1/4 sk garam
1 cawan air (jangan habiskan)

Cara :
  1. Campur semua bahan kering. Gaul rata.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh lembut dan kental (mcm mana tu lembut dan kental?). Kirenye doh itu tidak terlalu lembik sampai berair tp cukup sekadar tidak melekat di tangan.
  3. Uli semua bahan sehingga betul2 lembut dan kenyal lebih kurang 10-15 minit. Kelembutan kulit ini bergantung kepada berapa lama doh diuli.
  4. Gentel doh sebesar penutup botol mineral kemudian rendam dalam minyak masak. Pastikan direndam sebijik2 supaya tidak melekat antara satu sama lain. Buat sehingga habis.
  5. Doh diperap sekurang-kurangnya 3 jam untuk mendapatkan tekstur yg betul2 kenyal mcm roti canai kedai mamak.

doh direndam dalam minyak selama 3 jam
RESEPI INTI MURTABAK
resepi : Kak Besah
olahan : Nuwairani


  • 3 ketul kentang - dipotong dadu kecil 
  • 150 gram isi ayam hancur
  • 1 sudu makan rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air 
  • 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk 
  • 2 cm halia muda - ditumbuk 
  • seketul kiub pati ayam knorr
  • gula & garam secukup rasa 
  • 2 ikat daun sup * (hiris nipis2)
  • 3 biji telur *
Cara :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan bawang besar dadu kemudian rempah kari.
  2. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging, kiub pati ayam dan secawan air kemudian tutup supaya daging cepat empuk.
  4. Masukkan kentang dan masak hingga kentang empuk & inti kering.
  5. Perasakan garam gulanya. Biar inti sejuk. 

  1. BUAT MURTABAK : Pecahkan telur, campurkan daun sup dan inti kentang, gaul sebati.
  2. Tebar kulit murtabak, masukkan 1 sudu makan inti, lipat kemas2 bentuk 4 segi.
  3. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali non-stick, goreng murtabak dengan api sederhana. Balikkan, agak2 inti dh keras (masak) boleh angkat. 
  4. hidang dengan kuah kari atau cuka bawang. 

inti kentang dan ayam murtabak.
CUKA BAWANG
resepi : Nuwairani

bahan : 
5 ulas bawang merah (racik halus)
4 sb cuka
2 sb air
garam
gula
sedikit pewarna merah

*campurkan semua bahan, kacau hingga gula larut. Try la dulu (kalau tak puasa) ikut selera masing2 nak lebih garam ke, gula ke, cuka ke...sy main letak je sukatan ni. tapi tu je bahan2 yg sy guna...sy lagi suka makan murtabak dengan cuka bawang berbanding kuah kari.
cuka bawang siap letak pewarna lagi...huhuh...LICIN jugak!

16 comments:

Mieza said...

meriahnya menu berbuka adik nani sorang ni..terliur akak..tapi murahnya sotong kat sana RM7 sekilo..kat sini RM18 tau..huhuhu sotong celup tepung mmg besh!

AI said...

- nani boleh bukak restoran ni...

Kak Rosaliza said...

Assalam nani, byknya masak2, suka kan bila kita masak semua licin,sedap murtabak tu

ziraziz said...

semalam kitorg pn mkn sotong celup tepung jgk..

tp yg segera a .. :P

Acik Erna said...

assalam nur.licin semua.memang berbaloi masak2 kan.

nuwairani ismail said...

kak mieza : ni kire mahal la kot sotong. kalau di pasar sandakan lagi murah.ini2 je makanan murah kt cni kak..

Al : aduh...masak utk 10 org ni pon rasa mcm nk pengsan dh...nk bukak restoran, terus koma la kot...

kak rosaliza : bila kene puji itu ini sedap tu kan, rasa kembang2 kejap..hihih

nuwairani ismail said...

kak zira : ini pon sotong celu tepung segera jugak...

acik : bila masak2 semua org suke, kite pon semangat aje nk bg org makan lagi...

L said...

sedapn yerrrr..

sy syg awak?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

Juwita Jamaludin said...

nani awak sungguh rajin suka akak.. dulu akak pernah duk seorang masa suami study australia tak ikut lagi waktu tu pemalas nak masak tau.. sebab tak de kawan nak makan.. awak dengan roomate awak rajin ye

nuwairani ismail said...

alahai kak ita...kalau tak masak kang, kebulur la jawabnya...kat sini susah nk jumpa makanan yg kene dengan selera kita...sebab tu kami buat giliran masak2. ada 7 org, 7 kali pusingan, jadi dapat la merasa masakan masing2 mcm mana...kalau dh buat sendiri tu konfem la lagi sedap dr yg makan di bazar ramadhan tu....hihih

resipe-masak-makan said...

salam nuis.buffet buka posa pulak,rajin sungguh orang bujang nih,dory fish tu,ikan isi saja, ikan frozen, ada dijual kat hypermarket.

H.J said...

selamat berbukak untuk hari selasa..haha

tun_telani said...

amboi rajinnyer.. akak guna kulit popia je utk wat murtabak mini tu. hihi

nuwairani ismail said...

chef : terima kasih atas perkongsian maklumat itu...pasni kalau sebut dory fish, sy tau sudah apa maksudnya...

HJ : selamat bersahur RABU!

Kak tun : ni sebab dtg angin rajin...kalau M, usahkan guna kulit popia nk buat murtabak, sanggup lagi makan berbuka tanpa kuih. heheh

||ina dinzly|| said...

hebatla kak nani neh..kagum yg teramat...=)

nuwairani ismail said...

ina...baru sibuk2 nk mencuba2 buat ni..kalau di kelantan, tak risau dh nk cari makanan sedap..memang akan jumpanye...