kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, August 1, 2011

German Cookies

Assalamualaikum....Salam Ramadhan...
Orang lain sibuk2 dengan terawih, tapi saya keletung keletang di dapur buat cookies. Hmmm...mesti dah ramai yg dah cuba buat cookies ni. Resepi asal oleh Rima. Latest saya tengok Kak Nor pon buat jugak... Tapi memang tak dinafikan cookies ni memang rangup dan lemak2 je rasanya. Bagi saya, sedap la. Nak buat pon tak cerewet sangat sebab guna bahan sikit je. Resepi asal in English, jadi saya cuba translate ikut ilmu yg cetek ini je ye...Senang orang nak paham.

GERMAN COOKIES
Resepi : Rima
Sumber : Kak Nor
Olahan : Nuwairani

Bahan :
125 gram butter
40 gram gula aising –nani guna 1/3 cawan
125 tepung kentang –nani guna 1 cawan
80 gram tepung halus –nani guna ¾ cawan tepung gandum biasa

Cara :
1.  Pukul butter dan gula aising hingga kembang dan warnanya jadi sedikit cerah.
2. Ayak tepung gandum dan tepung kentang ke dalam adunan butter dan gaul sehingga membentuk doh.-doh ni memang sedikit lembik. tapi agak2 boleh gentel, kira ok la tu. mau dibelai2, pegang elok2 gitu.
3.   Buat bentuk bulat2 kecil –Kak Rima cadangkan dalam 7 gram untuk setiap biji atau guna ½ sudu besar sukatan metrik untuk dapatkan saiz yang sama. –nani main bantai aje gentel sebesar biji guli, takde masa nk timbang 7 gram ni.
4.   Susun atas dulang, jarak2 sikit setiap biji sebab cookies sedikit mengembang.
5.  Celup garfu dalam air, kemudian tekan atas setiap bebola cookies tu supaya cookies tak melekat di garfu.
6.    Bakar dengan suhu 170 darjah selama 15 minit.

    Senang kan??? Dah tak payah nk order2 lagi kuih yg mahal2 tu..kuih ni pon dah cukup sedap dah....Kualiti rasa pada biskut ini bergantung kepada kualiti butter yang digunakan ye...

30 comments:

Lina said...

Senang juga pembuatannya dan bahan2 pun tak banyak digunakan.. boleh cuba ni,,

kasihredha said...

dah buat kuih raya ke?
sedapnya...sure rasa butter yg menyerlah kan :)

Kak Rosaliza said...

Assalam nani, bahan2nya tak byk guna tapi tepung kentang tu rasa mcm payah akk nak dpt, atau ada nama lain utk tpg kentang tu. Akk paling suka ngan resepi main penyet2 ngan gafru,bekenan sangat ni

nonierahman said...

salam nani,wah dah sampai sini biskut german nie.nonie x pernah cuba lagi..boleh la try nnt

nuwairani ismail said...

kak lina : boleh sesangat la nk cuba..

nuwairani ismail said...

kak kasih : memang rasa butter. lemak2 gitu.

nuwairani ismail said...

kak rosaliza : nuni guna tepung ubi kentang (potato starch superior). di kedai2 runcit yg besar mesti ada tu sebab nuni cari di kedai runcit kinabatangan je. kalau giant, tesco, jusco, carrefour mesti ada tu.

nuwairani ismail said...

kak nonie : try untuk adunan sikit la dulu. kalau habes leh buat lagi. raya kan lambat lagi...heheh

Amie said...

wah... dah buat kuih raya ke, patutlah terbau sampai sini... buat banyak2 ye Nani... boleh tapau balik raya nanti!

nuwairani ismail said...

adoi kak amie. takot tak sempat bawak balik, dh habis dulu...heheh

Fadzillah said...

simple je bahan2 dia..boleh cuba la nanti..
senang guna sukatan cup, sebab saya takde timbang..hihi ^_^

nuwairani ismail said...

fadzillah : sy main agak2 ye sukatan cawan ni sebab takde penimbang juga di rumah. lama kelamaan dah biasa guna sukatan cawan. senang.

Hanis MY said...

uwaaaa i likeeee kukis...baru je tgk kukis ni kat blog "arah". ni yang terus sampai seru nk buat hehe tapi niat je lebih buta nye entah bila...selamat berpuasa nani... moga ia penuh keberkatan...

Kjee said...

salam Nunie. Kjee pun nak buat untuk Raya. bahan2 tak susah. Rasanya mesti edap sebab ramai yang dah buat. Hari tu Kjee intai kat blog kurniaanmu.blogspot. dia tabur sikit gula kaster yang telah diwarnakan kata tas cookies sebaik saja masak. cantik sangat. nak follow.
terima kasih Nunie sebab tukarkan sukatan ke cawan. senang kerja Kjee nanti. hehehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
wah buat cookies ek nani... akak pun nak buat gak.. tp nak dkt2 raya baru buat nnt.... mmg kena buat banayk nie kan... sbb dgrnya cookies nie sedap sgt... ;)

Juwita Jamaludin said...

salam nani... akak pun cadang nak buat cookies ni .. tapi tak terbuat2 gak.. seda nampak nani

nuwairani ismail said...

hanis : buat, jgn tak buat tau!

nuwairani ismail said...

kak jee : tabur castor pon menarik jugak. tapi kene kurangkan sukatan gula dalam doh la.saya pon ada tengok jugak dalam blog ijayuji kot dia tabur castor.

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak diana..saje ngetest resepi awal2...tak tahula sempat nk buat raya ke tidak. heheh...

nuwairani ismail said...

salam kak ita : kalau orang yg suka biskut bau2 butter, memang gemar la..nani memang suke biskut simple yang takde telur mcm ni.

Nurul said...

Nani,
Cam best jer biskut ni... ramai K Nurul tgk dah try... cam bleh try juga ni...test bg anak2 mkn dulu... kalau ok, leh buat tuk raya juga... :)

Salam Ramadhan buat Nani...

AI said...

- macam senang je..nk cube buat la..

nuwairani ismail said...

kak nurul : kalau anak2 boleh jadi kayu pengukur untuk kuih muih ni bagus la...sebab selalunya diorg je yg jd tukang perabih.heheh

nuwairani ismail said...

Al : memang senang yg amat.bleh try tu.

Yani said...

nuni dah start buat kuih raya ke.. ;)

Mieza said...

kak mieza kan nani mmg fail buat cookie..cuba nani tgk kat blog akk ada lah entry utk cookie..tak der kan sebab mmg tak reti buat..setiap kali rayer tempah je laaaaa..nani nak tempah german cookie ni leh? hehehe pemalas tul kan nak wat sendiri..

Ucu Faridah said...

sekali pandang mcm bahulu...
2 kali pandang baru nampak cookies, jerman lagi...
nk try buat..mcm senang jer...biskut ni tahan brp lama..?

nuwairani ismail said...

kak yani : saje test2 resepi dulu..nuni dh jarang beli biskut kt kedai skrg. selalu buat sendiri je. bagus tak? heheh

nuwairani ismail said...

ucu : tak berani nk cakap la pulak berapa lama boleh tahan sebab ni homemade cookies kan...jadi, takde pengawet mcm cookies di kedai.

nuwairani ismail said...

kak mieza : lucu la kak mieza ni...alahai...cookies ni kite boleh main campak2 aje...bulat2 pastu bakar. takde nk fikir2 bantat ke, naik ke, huhuh...kalau ikut resepi betol2, konfem jadi punya la!