kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, August 16, 2011

Ketuk2 Rumah Orang 6

Assalamualaikum....Sebenarnya dah tak tahu berapa kali ketuk rumah orang dah sebab sekarang dah masuk pusingan kedua. Rasanya dah sampai giliran yang ke 10 dah. Maksudnya hanya ada 2 kali je lagi kumpulan kami buat makan-makan untuk berbuka di rumah mengikut giliran. Apa pun, saya rasa bersyukur sangat-sangat kepada Allah kerana telah menggantikan sesuatu yang baik setelah saya pernah kehilangan sesuatu pada Ramadhan tahun lalu...Takde mood nak ungkit kisah lama, jadi kita layan je gambar-gambar hidangan pada kali ini..

kuih bom inti kacang tanah, karipap tembam inti sardin, roti goreng...terung bakar...
Ayam masak lemak, ikan bakar
Sebenarnya ada banyak lagi hidangan yang tak sempat nk snap sebab dah kebulur sangat nak makan. Ada ulam-ulaman seperti kacang bendi, kobis. Ada lagi sambal belacan mangga muda, bubur kacang hijau, kuah sambal tumis, buah tembikai susu (honeydew) dan apam beras.

Hidangan ni bukan saya yang masak, tapi giliran sorang cikgu tu. Oleh sebab dia tak sempat nak masak, dia order jer dengan katering. Tak tahu la berapa habis duitnya tu. Katanya murah-murah aje sebab anak tauke katering tu sekolah di tempatnya...Jadinya, pada hari tu dia request nasi dengan tema masakan kampung. Perghhhhhhhhhhhhhhhh! (panjang tu) memang pedas menusuk telinga betol sambal mangga, pastu makan cicah dengan terung bakar tu. Memang kene dengan selera saya...Alhamdulillah....

Bila terkenang balik sekarang dah masuk fasa kedua Ramadhan, saya rasa sedih pulak. Bukan senang nak berkumpul dengan kawan-kawan, menikmati juadah berbuka dengan gembira sekali...(itu pulak yg difikir yo!) huhuh...Tapi itu la saya rasa...Hmm...harap2 pada masa lain pon boleh berkumpul beramai-ramai mcm ni lagi...

20 comments:

ziraziz said...

byknye lauk..dh mcm nk bt knduri plak nani...

nuwairani ismail said...

tu la pasal...makan utk 12 org..mmg meriah

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum nani...
meriahnya lauk pauk tu nani.... untuk 12 org jer ker.. heehhee... bebetul meriah tu nani... yer kan nani.. time mcm nie seronok rasanya dapat berkumpul ngan kekwn kan... berbuka bersama2...

||ina dinzly|| said...

assalamualaikum..wahh!!meriahnya kak nani berbuka..nak g ketuk jgk laaa...heee~

Juwita Jamaludin said...

salam nani.. banyaknya menu.. sedap2 pula.. seronokkan berbuka ramai2 macam ni..

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam kak diana, memang meriah berbuka beramai2 mcm ni. kadang2 kite buat makanan sikit2 je. tapi ramai pulak yg bawa makanan lain. dah bertambah2 menunya.

nuwairani ismail said...

waalaikumussalam ina..seb baik ina duk jauh ngan kak nani. kalo dop, kak nani gi ketuk jugok kot rumah ina. hihih

nuwairani ismail said...

w'salam kak ita...orang perantauan mcm kite ni harap kawan2 jela yg dekat. family dah duk jauh. jadi, kalau terasa mcm nk meriah2 sikit memang akan kumpul kekawan beramai2 ambil waktu berbuka bersama2 kan? (sedey pulak bile teringat balik)

Amie said...

ini yang seronoknya bila dapat kumpul ramai-ramai ni, menu yang sikit pun cukup, dihidang banyak pun habis jugak... he he hehh

Cendana Kasih said...

sedapnyer lauk pauk..especially terung bakar tuh..

best kan berkumpul dgn kengkawan gitu..

geraugebang said...

12 orang makanan gitew banyak? perghhh..habis ke? kalau tak boleh buat tapaw

AI said...

- tiap2 hari ke nani? berbuka ramai2...best kan...

Cheq Sue said...

tido ke nani? cheq sue semalam pown pi ketuk rumah orang jugak nak makan sama2...tapi masak lauk dari rumah...

tun_telani said...

wahhhhhh.. byknyer makanan.. mcm tiap2 hari gi open house je tgk

nuwairani ismail said...

kak amie : tula kan. dapat la merasa mcm2 jenis makanan org.

CK : ni 1st time sy makan terung bakar. sedap rupenye...

kak gereu : tapau itu sudah semestinya...jadi, untuk bersahur takde kalut2 nk masak lain dah.

nuwairani ismail said...

Al : memang tetiap hari mcm ni. tp lain rumah la.

cheqsue : tido kat mana tu? huhuh... seronok kan kalau berbuka berteman ni..

kak tun : memang tetiap hari pon. cuma ada la sekali dua off sebab kawan2 ada urusan masing2..

Mieza said...

kalau hari2 akak makan mcm ni mau berat badan naik berganda2 ni nani..diet ku ke laut la nanti huhuhuu..terlir tgk terung tuuu

nuwairani ismail said...

kak mieza : so far, berat badan masih menten gumuks lagi sekarang sebab cara pemakanan bulan pose dengan yg bukan pose dh memang mcm ni..hihih...tak naik sgt, tak turun jugak. best kalau menimbang time nk berbuka tu..kalau lepas berbuka... penimbang tu mcm rosak sikit. hihih

||ina dinzly|| said...

kak nani mmg chef yg teramat proooooo!!!!!

nuwairani ismail said...

ada ke pulak ina ni...bukan kak nani pon yg masak semua tu...